2022 August 12, Friday
Főoldal  //  EFOP 1.6.3  //  IX. Közösségi együttműködést erősítő rendezvény - Nagyréde
09
Sep 2020
PDF
Print
E-mail
Article Index
IX. Közösségi együttműködést erősítő rendezvény - Nagyréde
Page 2
Page 3
Page 4
Page 5
Page 6
All Pages

altEFOP-1.6.3-17-2017-00019 SZÁMÚ „FELZÁRKÓZÁS-POLITIKAI EGYÜTTMŰKÖDÉSI PROGRAM MEGVALÓSÍTÁSA HEVES MEGYÉBEN”

XI. Közösségi együttműködést erősítő rendezvény - Nagyréde

A Heves Megyei Önkormányzat az Emberi Erőforrások Minisztériumának felhívására, az EFOP-1.6.3-17 kódszámú „Megyei szintű felzárkózás-politikai együttműködések támogatása a helyi esélyegyenlőségi programokhoz kapcsolódóan” című intézkedés keretén belül 60 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert el. Az összeg megyei szintű szakmai koordinációs- és konzultációs rendszer kialakítására és működtetésére, a már működő, esélyteremtő együttműködések munkájának összehangolására, a települési önkormányzatok esélyteremtési intézkedéseinek feltérképezésére fordítható.  
A projekt, mely az Európai Unió támogatásával valósul meg, kiemelt célként jelöli meg a szegénységben, társadalmi kirekesztettségben élők számának csökkentést, s évente 4, összesen 12 rendezvényt foglal magában. A pályázat célcsoportját a megyében működő érintett szervezetek, intézmények: a megyei önkormányzat, a települési önkormányzatok, a nemzetiségi önkormányzatok, az ellátórendszerek szereplői, civil szervezetek, egyházak, nonprofit szervezetek, valamint a közösségi programokhoz kapcsolódóan a tartós szegénységben élők, segítségre szorulók, romák és helyi közösségeik alkotják.

A közösségi együttműködést erősítő rendezvénysorozat keretében 2020. szeptember 09-én, a nagyrédei Molnár József Közösségi Színtér épületében rendeztek programot. A szervezés során kiemelt szempont volt a szülői, nagyszülői kompetenciák fejlesztése, a család szocializációs szerepének hangsúlyozása, illetve mindehhez kapcsolódóan követendő példák, jó gyakorlatok, modellek bemutatása is.
A rendezvényen előtérbe került a családi értékek erősítése, a tolerancia szerepének hangsúlyozása, a családi kohézió, az együttes élmények, a biztonságérzet, bizalom kialakítása, valamint az érzékenyítés és a generációs kapcsolatok elmélyítése. A helyi problémák megyei szintű összegzésével, a jó gyakorlatok megismerésével, a közös gondolkodás lehetőségének megteremtésével a felzárkóztatás feltétételeinek hosszú távú javulása várható.

A rendezvényen két plenáris előadás hangzott el. A korai fejlesztés fontosságát és jelentőségét Kovacsikné Groszmanek Krisztina, a Nagyrédei Kastély Óvoda vezetője fejtette ki.

Az előadó aláhúzta: a korai – csecsemő vagy kisgyermekkori – fejlesztésre akkor van szükség, amikor a gyermek egy vagy több területen elmarad az életkorának átlagosan megfelelő szinttől.
A hátrányok leküzdésére a szakemberek fejlesztő programot állítanak össze, amely magában foglalja a családnak nyújtandó segítséget. Ebben szerepel gyógypedagógia fejlesztés, tanácsadás és terápiás szolgáltatás is. Ezek összeállításakor minden esetben figyelembe veszik a gyermek aktuális állapotát és a család körülményeit.
Az oktatás és a munka, mint érték címmel Siposné Fodor Judit polgármester, Nagyréde Nagyközség Önkormányzatának képviseletében tartott előadást. A polgármester kiemelte a munka közösségformáló és értékteremtő erejét, valamint azt, hogy a szülők és nagyszülők fontos, követendő példát állítanak gyermekeik elé, amikor munkát vállalnak, és azt felelősségteljesen elvégzik. A polgármester ismertette a település foglalkoztatási statisztikáját, az elmúlt időszakban tapasztalható infrastrukturális és közösségi szintű fejlődést.
Az előadásokat szekciós programok követték, melyek témái a családi életvezetés volt Markó Anita digitális gyermekvédelmi stratégiai mentorvezetésével, Miszné Mestellér Zsuzsanna, a Heves Megyei Önkormányzat képviseletében pedig motivációs beszélgetést tartott, s jó példákat mutatott be. Siraki Tamásné, Nagyréde Nagyközség Önkormányzatának gazdasági csoportvezetője pénzügyi tanácsadással segítette a megjelenteket.
A rendezvényen mintegy 60 fő vett részt.
A program megvalósulásának dátuma: 2020. szeptember 09.

Kapcsolódó anyagok:

alt 

Elérhetőségek

Cím: H-3300, Eger, Kossuth L. u. 9.

Telefon: + 36 36 521 310

Email: kabinet@hevesmegye.hu

Fax: + 36 36 411 106

Europe Direct: +36 36 521 480

GPS: 47.900766 / 20.378265

 

A Heves Megyei Önkormányzat hivatalos
honlapjával kapcsolatos általános
adatvédelmi tájékoztatót innen töltheti le.

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

FacebookYoutube

Településeink

Településeink

Eseménynaptár

Hírlevél feliratkozás

Név:*
E-mail cím:*