2022 August 12, Friday
Főoldal  //  EFOP 1.6.3  //  XII. Közösségi együttműködést erősítő rendezvény - Kápolna
17
Sep 2020
PDF
Print
E-mail
Article Index
XII. Közösségi együttműködést erősítő rendezvény - Kápolna
Page 2
Page 3
Page 4
Page 5
Page 6
All Pages

altEFOP-1.6.3-17-2017-00019 SZÁMÚ „FELZÁRKÓZÁS-POLITIKAI EGYÜTTMŰKÖDÉSI PROGRAM MEGVALÓSÍTÁSA HEVES MEGYÉBEN”

XII. Közösségi együttműködést erősítő rendezvény - Kápolna

A Heves Megyei Önkormányzat sikeresen pályázott az Emberi Erőforrások Minisztériumának felhívására, az EFOP-1.6.3-17 kódszámú, „Megyei szintű felzárkózás-politikai együttműködések támogatása a helyi esélyegyenlőségi programokhoz kapcsolódóan” című intézkedés keretén belül kiírt támogatásra. Az elnyert 60 millió forint vissza nem térítendő forrás megyei szintű szakmai koordinációs- és konzultációs rendszer kialakítására és működtetésére, a már működő, esélyteremtő együttműködések munkájának összehangolására, a települési önkormányzatok esélyteremtési intézkedéseinek feltérképezésére fordítható. A projekt az Európai Unió támogatásával valósul meg.
A megvalósítási időszakában évente 4, összesen 12, az érintett helyi közösségnek szóló rendezvényt tartanak Heves megye különböző településein. A rendezvényeket a hátrányos helyzetű célcsoportok igényeit figyelembe véve szervezik meg, a lakosság széles körét bevonva. A projekt célja egyebek mellett az integráció erősítése, a roma származású személyek aktivizálása a nagyobb elfogadás érdekében, a szülői kompetenciák fejlesztése, a család szocializációs szerepének hangsúlyozása, s követendő példák, jó gyakorlatok, modellek bemutatása.
A célcsoportnak bemutatott követendő példákkal, jó gyakorlatokkal és modellekkel erősítik a családi értékeket, hangsúlyozzák a tolerancia szerepét, kiemelik a családi kohézió, az együttes élmények jelentőségét, s támogatják a biztonságérzet, illetve a bizalom kialakítását. A programban kiemelt szerepet kap a generációs kapcsolatok, valamint azok jelentőségének elmélyítése, továbbá az érzékenyítés is.

Az EFOP 1.6.3.-17-2017-00019 azonosító számú projektje keretében, 2020. szeptember 17-én a kápolnai Három Hárs Művelődési Házban zajlott le a „Közösségi együttműködést erősítő” rendezvény, melyen plenáris, valamint szekció előadásokat hallgathattak meg a részvevők.
dr. Berecz Kálmán, Kápolna község polgármestere az Oktatás és a munka, mint érték címmel tartott előadást. Hangsúlyozta az élethosszig tartó tanulás fontosságát, s hogy az ismeretek és a tudás utat teremthet a munka világába. Kiemelte, hogy ha mindenki – lehetőségeihez képest – a legnagyobb erőt fekteti a tanulásba, s képes és kész arra, hogy fejlessze önmagát, annak mindig meglesz a gyümölcse. Példaként és lehetőségként említette a sikeresen működő közfoglalkoztatási programot, valamint a munkakeresők számára elérhető, támogatott képzési programokat is. Ezt követően szintén plenáris előadást tartott Kecskésné Kerékgyártó Andrea, a Kápolnai Tündérkert Óvoda vezető óvónője, ő a korai fejlesztés fontosságáról beszélt.

Hangsúlyozta, hogy a korai fejlesztéssel jelentősen csökkenthető a gyermekek lemaradása, s olyan segítséget, mintákat is tudnak nyújtani a számukra, melyek által könnyebbé válik a közösségbe való beilleszkedés. Szólt arról is, mikor van szüksége egy gyermeknek korai fejlesztésre: ha például a mozgásfejlődés, az értelmi fejlődés, a hallás- és látásfejlődés, a beszéd-, a szociális-, érzelmi fejlődés vagy a viselkedés terén elmarad attól a szinttől, mely az életkorának megfelelő lenne.
Az óvodapedagógus azt tanácsolta a szülőknek, bátran kérjenek segítséget, ha problémát észlelnek, s keressék a szakembereket, hiszen minél hamarabb kap megfelelő ellátást és fejlesztést egy gyermek, annál komolyabb eredmények érhetőek el.
Ezt követően a résztvevők szekciós előadásokat hallgathattak meg. A pénzügyi tanácsadást Veinerné Knoch Krisztina pénzügyi előadó, Kápolna Községi Önkormányzat képviseletében tartotta, a családi életvezetésről Majorné Kiss Krisztina védőnő beszélt, Miszné Mestellér Zsuzsanna, a Heves Megyei Önkormányzat munkatársa pedig az uniós intézményrendszerben tapasztalható és adaptálható jó példákkal egybekötött motivációs beszélgetést kezdeményezett a jelenlévőkkel, majd a rendezvény végén közös ebéddel zárult a program.

A rendezvényen mintegy 50 fő vett részt.
A program megvalósulásának dátuma: 2020. szeptember 17.

Kapcsolódó anyagok:


alt 

Elérhetőségek

Cím: H-3300, Eger, Kossuth L. u. 9.

Telefon: + 36 36 521 310

Email: kabinet@hevesmegye.hu

Fax: + 36 36 411 106

Europe Direct: +36 36 521 480

GPS: 47.900766 / 20.378265

 

A Heves Megyei Önkormányzat hivatalos
honlapjával kapcsolatos általános
adatvédelmi tájékoztatót innen töltheti le.

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

FacebookYoutube

Településeink

Településeink

Eseménynaptár

Hírlevél feliratkozás

Név:*
E-mail cím:*