2024 March 29, Friday
Főoldal  //  Európai Információs Pont  //  Az Alapjogi Charta megerősítése
07
Dec 2020
PDF
Print
E-mail

Pontosan két évtizede került sor az Európai Unió Alapjogi Chartájának kihirdetésére. A Charta az uniós értékeket testesíti meg. Az Európai Bizottság ma új stratégiát terjesztett elő, hogy erőteljesebben érvényt szerezzen a Chartában foglaltaknak. A stratégia részét képezi az EU alapvető jogainak és értékeinek előmozdítását és védelmét szolgáló átfogó bizottsági megközelítésnek, és azt juttatja kifejezésre, hogy a Bizottság újfent elkötelezi magát a Chartában foglaltak maradéktalan érvényre juttatása mellett.

Az új stratégia négy pillérre épül, amelyek kijelölik a Charta végrehajtásának irányvonalát a következő tíz évre:


• Hatékony tagállami alkalmazás: A Charta kötelező erejű a tagállamokra nézve, amikor azok uniós jogot hajtanak végre. A Bizottság szorosan együtt fog működni a tagállamokkal, és párbeszéd útján kész támogatást nyújtani számukra az uniós jog hatékony, a Chartával maradéktalanul összhangban álló végrehajtásához. A Bizottság 2021-től minden évben jelentést készít majd, amelyben megvizsgálja a Charta tagállami alkalmazását egy-egy kiválasztott tematikus területen (a 2021-es jelentés a digitális kor összefüggésében vizsgálja majd az alapvető jogok helyzetét).

• A civil társadalom szerepének erősítése: A Bizottság többek között fel fog lépni a civil társadalom tevékenységeit érintő, az uniós joggal ellentétes nemzeti intézkedésekkel szemben, és felkéri a tagállamokat arra, hogy hozzanak létre teljesen független nemzeti emberi jogi intézményeket.

• A Charta alkalmazása az uniós intézmények szintjén: Az uniós intézményeknek valamennyi tevékenységük során tiszteletben kell tartaniuk a Chartát.

• Az emberek tudatosságának növelése: A Bizottság többek között tájékoztató kampányt indít a Chartáról, és a tagállamokat is arra ösztönzi, hogy dolgozzanak ki saját tájékoztatási kezdeményezéseket.

 2020. december 4.

Forrás: Európai Bizottság Magyarországi Képviselete

 

Elérhetőségek

Cím: H-3300, Eger, Kossuth L. u. 9.

Telefon: + 36 36 521 310

Email: kabinet@hevesmegye.hu

Fax: + 36 36 411 106

Europe Direct: +36 36 521 480

GPS: 47.900766 / 20.378265

 

A Heves Megyei Önkormányzat hivatalos
honlapjával kapcsolatos általános
adatvédelmi tájékoztatót innen töltheti le.

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

FacebookYoutube

Településeink

Településeink

Eseménynaptár

Hírlevél feliratkozás

Név:*
E-mail cím:*