2024 June 23, Sunday
Főoldal  //  Klímastratégia  //  Megrendezésre került az I. Heves Megyei Klímakonferencia
11
Apr 2017
PDF
Print
E-mail

Megalakult a Heves Megyei Éghajlatváltozási Platform, melynek legfőbb feladata, hogy partnerintézmények bevonásával elősegítse a Heves Megyei Klímastratégia kidolgozását – jelentette be Szabó Róbert, a Heves Megyei Közgyűlés elnöke az I. Heves Megyei Klímakonferencián Egerben.

 

- KEHOP-1.2.0-15-2016-00019 -

 

Köszöntőjében úgy fogalmazott: a Heves Megyei Önkormányzat életében kiemelkedő feladat a klímastratégia megalkotása, amely hosszú távon befolyásolhatja jövőnket. Hozzátette: nemcsak a megyei közgyűlés vezetőjeként, hanem a jövőért felelősséget érző állampolgárként is fontosnak tartja, hogy megyénkben olyan stratégia szülessen, melyre büszkék lehetünk, s amely alkalmazható a mindennapokban. Hangsúlyozta: a Heves Megyei Önkormányzat elsődleges célja, hogy a stratégia létrehozása során szakértők bevonásával dolgozzon, így a platform tagja Eger Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, a Klímabarát Települések Szövetsége, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Heves Megyei Igazgatósága, a Nemzeti Pedagógus Kar, a Magyar Tudományos Akadémia Miskolci Területi Bizottsága, az Eszterházy Károly Egyetem, valamint a Kaptárkő Természetvédelmi és Kulturális Egyesület. Hozzátette: a tagok köre a jövőben további szakmai szervezetekkel bővülhet.

Szabó Zsolt fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkár előadásában arról szólt, mi a megyei klímaplatform szerepe az éghajlatváltozás elleni küzdelemben, majd ismertette a pályázati lehetőségeket. Az energiatakarékosság és a fenntarthatóság fontosságát hangsúlyozva elmondta: 2018. december 31. után csak olyan középület, illetve 2020. december 31. után csak olyan családi ház és épület kaphat használatba vételi engedélyt, amely közel nullás energiaigényű. Hozzátette: el kell érni, hogy a középületekben minél nagyobb mértékben megújuló energiát tudjanak használni. A kormány kiemelten támogatja a középületek energiahatékonyságának növelését, ezért 760 milliárd forint értékű energia-racionalizálási programot írtak, illetve írnak ki – mondta. Hangsúlyozta: olyan szemléletformálásra van szükség, amely mind a fiatalok, mind az idősebb korosztály gondolkodásban változást indít el.

 

 

Domján Róbert, a projekt szakmai vezetője a Heves Megyei Klímastratégia tervezési folyamatát mutatta be. Szólt a Heves Megyei Éghajlatváltozási Platform feladatairól, valamint arról, hogy a megyei klímastratégia kidolgozásához kapcsolódóan négy figyelemfelkeltő akciót valósítanak meg a közeljövőben, és szakmai workshopokat is rendeznek majd.

 

 

 

 

 

Dr. Radvánszky Bertalant, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Klímapolitikai Főosztály munkatársa előadásában azt szemléltette, Heves megyében milyen hatásai vannak az éghajlatváltozásnak. Felidézte a 2008-as csányi „tornádót”, mely 40 millió forintos kárt okozott a településen, de szólt a megyénkben is észlelhető áradásokról, belvizekről. Példaként említette még, hogy 2016. július 13-án, Poroszlón 92 mm csapadék hullott 45 perc alatt, majd hozzátette, ez a csapadékmennyiség meghaladja az országos júliusi átlagot. Mint mondta: mindezen hatások azt mutatják, hogy intenzív éghajlati változás és felmelegedés zajlik a Kárpát-medencében is.

A fórum végén a résztvevőknek lehetőségük nyílt arra, hogy kérdéseket intézzenek az előadók felé.

 

Kapcsolódó anyagok:

 

 

2017. április 11.

www.hevesmegye.hu

Fotó: Nemes Róbert

 

Elérhetőségek

Cím: H-3300, Eger, Kossuth L. u. 9.

Telefon: + 36 36 521 310

Email: kabinet@hevesmegye.hu

Fax: + 36 36 411 106

Europe Direct: +36 36 521 480

GPS: 47.900766 / 20.378265

 

A Heves Megyei Önkormányzat hivatalos
honlapjával kapcsolatos általános
adatvédelmi tájékoztatót innen töltheti le.

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

FacebookYoutube

Településeink

Településeink

Eseménynaptár

Hírlevél feliratkozás

Név:*
E-mail cím:*