2024 május 18, szombat
Főoldal  //  Szilvásvárad  //  Fedett lovardával gazdagodott a Szilvásváradi Lipicai Lovasközpont
14
nov 2016
PDF
Nyomtatás
E-mail

A Kincsem Nemzeti Lovasprogram legnagyobb vidéki beruházásának részeként, ma átadták a Szilvásváradi Lipicai Lovasközpont világszínvonalú, új lovardáját. Ezzel a kiemelt állami beruházással Szilvásvárad és környezete jelentős, eddig nem tapasztalt fejlődési lehetőséghez jut. Új lendületet kap a turisztika, a lovas sportélet, a lótenyésztés és a lovasoktatás is – fogalmazott köszöntőjében Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a Lovasközpont fedeles lovardájának ünnepélyes átadásán.


Fazekas Sándor kiemelte: közös célunk, hogy lovas értékeinket, amelyek egyben nemzeti kincsünk, megőrizzük, fenntartsuk és átörökítsük, 2012-ben a magyar lófajták és világhíres állami méneseink fejlesztésére ezért indítottuk el a Kincsem Nemzeti Lovas Programot. A Szilvásváradi Lipicai Lovasközpont a hazai lovasvilág utóbbi évtizedeinek legnagyobb beruházása – mondta a miniszter, aki emlékeztetett: a közel 1,9 milliárd forintos beruházásból megépült fedeles lovarda csupán az első üteme a 6.8 milliárd forintból megvalósuló nagyszabású fejlesztésnek.

Ebből az összegből újulnak meg 2017-ig a Szilvásváradi Lipicai Lovasközpont létesítményei, a fedeles lovardát követi a négy évszakos pálya, a 6000 fős lelátó és a szükséges kiegészítő létesítmények, valamint a környező infrastruktúra – Szilvásvárad így méltó helyszíne lesz a hazai és nemzetközi versenyeknek, a

Lázár Vilmos, a Magyar Lovassport Szövetség elnöke bejelentette: 2018-ban a négyes fogathajtó, 2019-ben pedig a kettes fogathajtó világbajnokságra fognak pályázni.

A miniszter megerősítette: nemzeti lófajtáink géntartalékainak megőrzése és lovas kulturális örökségünk megóvása fontos feladatunk, méneseink nemzeti büszkeségeink.

A szilvásváradi ménesgazdaság lipicai lovai méltán világhírűek – tette hozzá Fazekas Sándor, és hangsúlyozta: a kormány, valamint az agrártárca kiemelt célja, hogy Észak-Magyarországnak világszínvonalú lovasközpontja legyen, s a magyar lótenyésztés ismét a világ élvonalába tartozzon.

Horváth László országgyűlési képviselő úgy fogalmazott: mindenki hozzátett ahhoz, amit ma itt megnyithattunk. Aki nyomot akar hagyni maga után, annak a hagyományra, a teremtett világ kincseinek tárházára és a bölcsességre kell építkeznie. Az a fejlesztés, ami több mint 30 év után Szilvásváradon megvalósul, az a szó valódi értelmében a legteljesebb vidék és területfejlesztés, mert a térség hagyományaira, adottságaira és a helyben felhalmozott tudásra épül. Nem csak Szilvásvárad, hanem az egész térség vonzerejét erősíti és a hosszan fenntartható fejlődés feltételeit biztosítja.

2016. november 14.

Forrás: www.kormany.hu (FM Sajtóiroda)

 

Elérhetőségek

Cím: H-3300, Eger, Kossuth L. u. 9.

Telefon: + 36 36 521 310

Email: kabinet@hevesmegye.hu

Fax: + 36 36 411 106

Europe Direct: +36 36 521 480

GPS: 47.900766 / 20.378265

 

A Heves Megyei Önkormányzat hivatalos
honlapjával kapcsolatos általános
adatvédelmi tájékoztatót innen töltheti le.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

FacebookYoutube

Településeink

Településeink

Eseménynaptár

Hírlevél feliratkozás

Név:*
E-mail cím:*