2024 March 29, Friday
Főoldal  //  Hivatal - közgyűlési hírek  //  A rend őreit díjazták a megyeházán
24
Apr 2015
PDF
Print
E-mail

A Heves Megyei Közgyűlés – Czinege László rendőr ezredes, megyei rendőrfőkapitány javaslatára – 2013. április 26-ai ülésén döntött a Heves Megyei Rendészeti és Közbiztonsági Díj alapításáról. Odaítélésével Heves Megye Közgyűlésének célja, hogy elismerésben részesítse a megye közrendje, közbiztonsága, valamint a katasztrófavédelem területén kiemelkedő tevékenységet kifejtő személyeket, közösségeket és civil szervezeteket.

 

A megyei közgyűlés 2015. február 16-ai ülésén döntött arról, hogy idén a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság, Rendészeti Igazgatóság, Közrendvédelmi Osztály, Közterületi Támogató Alosztálya, a Hatvani Közös Önkormányzati Hivatal Hatósági Irodája, Önkormányzati Rendészeti Osztály, valamint Juhász Attila bv. ezredes, bv. főtanácsos, a Heves Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnoka részesül az elismerésben. A díjazottak április 24-én, a megyeháza Barkóczy termében Szabó Róberttől, a Heves Megyei Közgyűlés elnökétől, valamint dr. Barta Viktortól, Heves megye főjegyzőjétől vehették át a kitüntetést.

A díjazottak méltatása:

Heves Megyei Rendőr-főkapitányság, Rendészeti Igazgatóság, Közrendvédelmi Osztály, Közterületi Támogató Alosztálya

 

A Heves Megyei Rendőr-főkapitányság szervezetén belül működtetett „Agria” Közterületi Támogató Alosztály a Rendészeti Igazgatóság Közrendvédelmi Osztály alárendeltségében működik az egész megye területére kiterjedő illetékességgel. Státuszainak állománytábla szerinti száma 2 tiszt és 9 tiszthelyettes, jelenleg ennek megfelelő teljes feltöltöttséggel működik, így az Alosztály létszáma 11 fő. Az alosztály napi rendszerességgel vesz részt a 24 órás közterületi lefedettség biztosításában, mind a városokban, mind a kisebb településeken, így a prioritást élvező dél-hevesi térségben is. Hasonló rendszerességgel kerül sor az illegális migráció visszaszorítását célzó önálló mélységi ellenőrzési tevékenység és a prostitúció felszámolására szervezett közterületi szolgálat végrehajtására is. A bűnügyi szolgálattal mind helyi, mind területi szinten példaértékű együttműködés alakult ki az elmúlt években. Az alosztály állománya 41 esetben közreműködött a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság illetékességi területén elrendelt fokozott ellenőrzésekben, valamint magasabb felkészültséget igénylő szakmai tevékenységekben egyaránt.

 

Hatvani Közös Önkormányzati Hivatal Hatósági Irodája Önkormányzati Rendészeti Osztály

A közterület-felügyeletet Hatvan Város Önkormányzatának képviselőtestülete hozta létre 2011 áprilisában. Fő célja, hogy erősödjön Hatvan város közbiztonsága és visszaszorítsák a bűncselekményeket. A szolgálat a város teljes területére kiterjed, a nap 24 órájában állnak a lakosság rendelkezésére. A mezőőrök a város külterületét, a mezőgazdasági területeket védik éjjel nappal, a Hatvani Hegyőrség Civil Egyesület valamint a Zagyvaszántói Polgárőr Egyesület lovas tagozatának közreműködésével. A közös szolgálatnak köszönhetően csökkentek a betörések és a lopások a város külterületén is. Szorosan közreműködnek a Hatvani Rendőrkapitánysággal, a katasztrófavédelemmel, a polgárőrséggel. Az együttműködés célja a közbiztonság erősítése, a gyakori járőrözés. Kiemelten kezelik a frekventált területeket, többszörösen visszatérően ellenőrzik azokat. Tevékenységüket térfigyelő kamerarendszer segíti és ezzel a közterületeken történt bűncselekmények, rongálások felkutatása is hatékonyabb. Minden törvényes eszközzel arra törekszenek, hogy megvédjék a hatvaniakat. A gyermekek és a nyugdíjasok biztonsága elsődleges számukra. A Rendészeti Osztály alkalmazottainak munkája révén a város közbiztonsága javult, csökkentek a bűncselekmények számai. Az állomány jelenleg nyolc közterület-felügyelőből, 5 segédfelügyelőből és 4 mezőőrből áll.

 

Juhász Attila bv. ezredes, bv. főtanácsos, a Heves Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnoka

Juhász Attila 2007-től a Heves Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnoka. Vezetése alatt több sikeres, elismert program is született, mint a „Börtön a városért” program, valamint a karácsonyi meseüzenet küldő program, mellyel számos társintézménynek mutatott példát. A „börtön a városért” program szervezése Juhász Attila intézet parancsnok kezdeményezésére 2008 februárjában indult. Célja, hogy az ítélet letöltése mellett a fogvatartottakat felelősségvállalásra ösztönözze, és szabadulásukat követően hasznos állampolgárai legyenek a társadalomnak. A program keretében 2010-ben országos konferenciát rendeztek Egerben valamennyi hazai büntetés-végrehajtási intézet vezetőjének részvételével. Ma már országszerte működik ez a program, több intézetben is követőkre talált.

A Heves Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben az országban elsőként Juhász Attila intézet parancsnok kezdeményezésére 2010-ben indult az „Esti mese” program, mely mára sikertörténetté vált. A projekt célkitűzése kettős volt: elsősorban a családi kötelékek fejlesztése, megerősítése, másrészt a fogvatartottak olvasási készségének, képességének a fejlesztése, de ezen túl az oktatásban való részvétel igényének felkeltése.

A program első fázisa 2010 év végén zárult, amikor 36 fogvatartott közel 70 hangüzenetet küldhetett ki a hozzátartozói részére. 2011. év elején az „Esti mese” program új céllal folytatódott tovább. Az önként csatlakozó fogvatartottak havi rendszerességgel terápiás foglalkozást tarthattak az Egri Fogyatékos Gyermekotthonban élő gyermekek részére. Az „Esti mese” program azóta is töretlenül folyik a Heves Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben.

 

2015. április 24.

Fotó: Lénárt Márton

 

Elérhetőségek

Cím: H-3300, Eger, Kossuth L. u. 9.

Telefon: + 36 36 521 310

Email: kabinet@hevesmegye.hu

Fax: + 36 36 411 106

Europe Direct: +36 36 521 480

GPS: 47.900766 / 20.378265

 

A Heves Megyei Önkormányzat hivatalos
honlapjával kapcsolatos általános
adatvédelmi tájékoztatót innen töltheti le.

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

FacebookYoutube

Településeink

Településeink

Eseménynaptár

Hírlevél feliratkozás

Név:*
E-mail cím:*