2024 June 23, Sunday
Főoldal  //  Hivatal - közgyűlési hírek  //  Megalakult a Heves Megyei Közgyűlés
28
Oct 2019
PDF
Print
E-mail

Az október 28-ai ülésen a testület egyhangúlag, 15 igen szavazattal dr. Juhász Attila Simont választotta meg a Heves Megyei Közgyűlés elnökének, Szabó Róbert lett a grémium foglalkoztatási jogviszonyban álló, Tóth Csaba pedig a társadalmi megbízatású alelnöke. Az alakuló ülésen a Fidesz-KDNP 9, a DK-Jobbik-MSZP-Momentum-Mindenki Magyarországa Mozgalom 6 mandátumot szerzett képviselője, és a bizottságok tagjai a választási bizottság elnökétől vették át megbízólevelüket, majd letették esküjüket.


Az ülést a közgyűlés korelnöke, Hegedüs János József nyitotta meg, majd Révész Tamás, a Területi és Választási Bizottság elnöke szólt a 2019. október 13-ai önkormányzati választás eredményeiről. Heves megyében a 200.445 választásra jogosult állampolgár közül 104.723 fő jelent meg a szavazóhelyiségekben, a Fidesz-KDNP megyei listájára leadott érvényes szavazatok száma 60.417, a DK-Jobbik-MSZP-Momentum-Mindenki Magyarországa Mozgalom listájára pedig 39.564 érvényes szavazat érkezett.

Révész Tamás tájékoztatóját követően a Heves Megyei Közgyűlés képviselői átvették megbízólevelüket, majd letették esküjüket. A grémium Fidesz-KDNP frakciójának tagjai: Csik Balázs, dr. Juhász Attila Simon, Kovács Béla, Kómár József, Nagy Csaba, Rozmán Éva, Szabó Róbert, Tóth Csaba és Tuza Gábor. A közös ellenzéki listán – DK-Jobbik-MSZP-Momentum-Mindenki Magyarországa Mozgalom – mandátumot szerzett: Dudás Róbert, Faragó Tamás, Hegedüs János József, Kárpáti István, Varga János és Dr. Végh Attila.

Az ülésen Dr. Pajtók Gábor, a Heves Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott ünnepi beszédében kiemelte: a fejlesztések révén teljesült a közgyűlés azon korábbi célkitűzése, mely a Heves megyei polgárok életminőségének javítására vonatkozott. Számtalan olyan fejlesztés valósult és valósul meg jelenleg is, mely segíti a vidéki településeken élőket a közszolgáltatásokhoz való hozzájutáshoz, valamint szolgálja a helyben maradást is. A képviselőkhöz intézett mondatai során hangsúlyozta: a jelenlegi testület tagjai jobb helyzetből kezdhetik meg munkájukat, mint elődeik, az elmúlt 5 évben ugyanis az országos átlagot jelentősen meghaladta megyénkben az ipar teljesítménye, a beruházások volumene. A munkanélküliségi ráta az országos átlag alatt van, nem éri el a 3 százalékot, de dinamikusan nőttek a keresetek, s a turisztikai mutatók javulása is figyelemre méltó. Dr. Pajtók Gábor hozzátette: nagy kincs a választók bizalma, s arra kérte a közgyűlés tagjait, az elkövetkezendő 5 éves ciklusban munkájukkal szolgálják meg ezt a felhatalmazást. Beszéde végén szólt arról is, ahogyan eddig, úgy a kormányhivatal munkatársaival karöltve a jövőben is segíteni fogják a Heves Megyei Közgyűlés munkáját.

Ezt követően a testület – 15 érvényes igen szavazattal – dr. Juhász Attila Simont választotta meg a Heves Megyei Közgyűlés főállású elnökévé, aki székfoglaló beszédében kiemelte: régi álma teljesült 2006 őszén, amikor szülőfalujában, Felsőtárkányban polgármesterré választották. Ezen a megbízatáson keresztül lett először a Heves Megyei Közgyűlés külsős bizottságának tagja, majd 2014-től Ügyrendi és Nemzetiségi Bizottságának elnöke, most pedig a közgyűlés elnöke lehet. Úgy fogalmazott: ünnep ez, a demokrácia ünnepe, hiszen október 13-án szabadon dönthettünk a sorsunkról, választhattunk számon kérhető képviselőket 1990 óta immár nyolcadik alkalommal. Beszédében kiemelte, hálával tartozik egykori osztályfőnökének, Holló Katalinnak, s mint mondta, diáktársaival együtt egy életre szóló útravalót kaptak, iránymutatást arra, hogy a képesség önmagában nem elég, csak a következetes és kitartó munka által lehetünk azok, akik szeretnénk lenni, s érhetjük el azt a célt, amit kitűztünk magunknak, teljesíthetjük be álmainkat, s nem érhetjük be kevesebbel. Beszédében köszönetet mondott feleségének is, aki 27 éve támogatja, s mellette áll mindenben. Dr. Juhász Attila Simon hangsúlyozta: megtisztelő számára a lehetőség, hogy Heves megye élén dolgozhat megyénk polgáraiért, közösen a települések vezetőivel. Emlékeztetett arra, hogy október 13-án Heves megyében 52 százalékos részvétel mellett 60 százalék feletti felhatalmazást kapott a Fidesz-KDNP listája. Mint mondta, legfontosabb feladatuk, hogy e felhatalmazás birtokában a bizalmat nap mint nap megszolgálják. Beszéde végén úgy fogalmazott, a jövőben is az marad a jelmondatuk, mint ami a kampányban volt: Heves megye – a fejlődés velünk folytatódik!

Dr. Juhász Attila Simon beszédét követően a közgyűlés foglalkoztatási jogviszonyban álló alelnökévé, 15 érvényes igen szavazattal, Szabó Róbertet (Fidesz-KDNP) választotta a testület. A társadalmi megbízatású alelnök – szintén 15 érvényes igen szavazattal – Tóth Csaba (Fidesz-KDNP) lett.

A képviselők döntöttek a megyei grémium állandó és ideiglenes bizottságainak tagjairól is. A Vidékfejlesztési és Határon Túli Ügyek Bizottság elnöke Nagy Csaba, a Pénzügyi és Ellenőrző Bizottság elnöke Csik Balázs, az Ügyrendi és Nemzetiségi Bizottság elnöke Kovács Béla lett. A Megyei Döntés-előkészítő és Pályázatértékelő Ideiglenes Bizottság elnökévé pedig Kómár József Lászlót választották meg.

2019. október 28.

www.hevesmegye.hu


 

Elérhetőségek

Cím: H-3300, Eger, Kossuth L. u. 9.

Telefon: + 36 36 521 310

Email: kabinet@hevesmegye.hu

Fax: + 36 36 411 106

Europe Direct: +36 36 521 480

GPS: 47.900766 / 20.378265

 

A Heves Megyei Önkormányzat hivatalos
honlapjával kapcsolatos általános
adatvédelmi tájékoztatót innen töltheti le.

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

FacebookYoutube

Településeink

Településeink

Eseménynaptár

Hírlevél feliratkozás

Név:*
E-mail cím:*