2023 September 26, Tuesday
Főoldal  //  Hivatal - közgyűlési hírek  //  Hagyományteremtés Székelyföld gyöngyszemeivel
17
Sep 2012
PDF
Print
E-mail

Szekelyfold Gyongyszemei egerA Heves Megyei Önkormányzat a Kulturális Sokszínűség Európában programsorozat első, hagyományteremtő eseményeként rendezte meg múlt hét végén a Székelyföld Gyöngyszemei elnevezésű kulturális forgatagot.

A rendezvényre Kovászna és Hargita megyéből érkeztek kézművesek, néptáncosok és a tudományos témákban előadók. A Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke által vezetett hetven fős delegáció szombaton Egerben, vasárnap pedig Mátraderecskén bűvölte el az érdeklődőket.

A programsorozat nyitányaként szombat délelőtt Egerben, a Megyeházán Székelyföld kulturális hagyományairól, természeti értékeiről hallgathatott meg előadásokat a szépszámú közönség. A Heves Megyei Idősügyi Tanács és a Honismereti Akadémia megjelent képviselőit dr. Barta Viktor, Heves megye főjegyzője köszöntötte. A délután folyamán az egri várban képzőművészeti kiállítás nyílt, amely a székelyföldi Bikfalva varázslatos épített örökségét tárja a látogatók elé. A kiállítás október közepéig tekinthető meg a Dobó-bástyában.

Az Eszterházy téren székely kovácsmesterek, bútorfestők, játékkészítők, bőrdíszművesek mutatták be portékáikat, valamint turisztikai értékbemutató és a székely legendárium bemutatása is várta a látogatókat. Az ünnepélyes megnyitón házigazdaként Szabó Róbert, a Heves Megyei Közgyűlés elnöke köszöntőjében kiemelte: - Az Európai Bizottság támogatása révén rendelkezésre álló pénzügyi forrást európai országok közötti kapcsolat erősítésére használhatta fel a megyei önkormányzat. Nem is lehetett kérdéses, hogy elsőként székely nemzettestvéreinkkel karöltve rendezünk programokat itt, Heves megyében. A jövőben is keresni fogjuk a lehetőségeket, hogy a határon túli magyarokkal közös programokat valósítsunk meg.

Tamás Sándor kovásznai elnök beszédében a két testvérmegye tizenöt éves kapcsolatát méltatta, majd Székelyföld zászlaját ajándékozta a Heves megyeieknek, melyet a két elnök közösen helyezett el Magyarország és Heves megye lobogója mellé.

A megnyitó után Kovászna és Hargita megye sokszínű tánckultúráját és népzenéjét neves fellépők előadásában csodálhatták meg az érdeklődők.

Vasárnap délelőtt Mátraderecskén a Mofettánál folytatódtak a programok, ahol Forgó Gábor polgármester köszöntötte Gábor Lászlót, testvértelepülésük, Gyergyószárhegy vezetőjét, kiemelve a két község között az idén éppen 40 éve fennálló szoros kapcsolatot. Az ismeretterjesztő előadásokat, majd a szentmisét követően a helyi búcsút színesítették a székelyföldi fellépők és vásárosok.

Eger, 2012.09.17. hevesmegye.hu, fotó: Lénárt Márton

 

Elérhetőségek

Cím: H-3300, Eger, Kossuth L. u. 9.

Telefon: + 36 36 521 310

Email: kabinet@hevesmegye.hu

Fax: + 36 36 411 106

Europe Direct: +36 36 521 480

GPS: 47.900766 / 20.378265

 

A Heves Megyei Önkormányzat hivatalos
honlapjával kapcsolatos általános
adatvédelmi tájékoztatót innen töltheti le.

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

FacebookYoutube

Településeink

Településeink

Eseménynaptár

Hírlevél feliratkozás

Név:*
E-mail cím:*