30
May 2013
PDF
Print
E-mail

Ettől az évtől csaknem 100 millió forintos keretösszegben tájházak is pályázhatnak a közgyűjteményi fejlesztési program keretében – jelentette be Halász János azon a sajtótájékoztatón, melyen a civil szervezetek és stratégiai partnereik összefogásával megvalósuló Vidékjáró programsorozat ismertették.

 

A Vidékjáró-sorozat a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége (FATOSZ) kezdeményezésére 16 civil szervezet és hat stratégiai partner összefogásában indult útjára. A decemberig tartó tematikus napokat mindig egy központi helyszínen rendezik, ehhez csatlakoznak országszerte az adott témában érintett települések, vendéglátók, gazdálkodók, kézművesek és együttesek - jelentette be a program május 29-i tájékoztatóján Csizmadia László, a FATOSZ elnöke.

Az eseményen V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár rámutatott, hogy a Vidékfejlesztési Minisztérium névválasztása is jelzi: a tárca a vidék egészét kívánja képviselni. A vidék egy komoly értéket képviselő társadalmi és kulturális tér, amelynek fejlesztése elengedhetetlen. Ezt célozta egyebek mellett a minisztérium támogatásával már 330 helyen működő új típusú művelődési intézmény, az integrált közösségi és szolgáltató tér is. Kiemelte: hisz abban, hogy a magyar vidék mára egyet jelent a jobb életminőséggel, a jó környezettel, a kulturális örökség védelmével és a hagyományok megélésével.

Halász János kultúráért felelős államtitkár rámutatott, hogy ezek a közösségi terek nemcsak a vidéki kisvárosokban, falvakban élő közösségek működéséhez nyújtanak segítséget, hanem azok a csoportok is bekapcsolódhatnak a települési együttműködésekbe, amelyeknek erre korábban nem volt lehetőségük. A kisközösségek támogatását a szaktárca a Nemzeti Művelődési Intézet újraszervezésével egy olyan hálózat kialakításával szeretné elérni, amely minden megyében szakmai közösségi segítséget nyújt a kistelepüléseken működő közösségeknek. Az államtitkár a kultúra és a falusi turizmus kapcsolatának fontos pilléreként kiemelte a tájházak szerepét is, ennek kapcsán bejelentette, hogy ettől az évtől a tájházak is pályázhatnak fejlesztésekre a csaknem 100 millió forintos közgyűjteményi fejlesztési program keretében.

A programokat korszerű, könnyen kezelhető és tetszés szerint alakítható felületen a sorozat honlapja fogja össze (www.videkjaro.hu), amelyen bárki érdeklődési körének megfelelően válogathatja ki a számára legérdekesebbeket. Lehetőség van többek között a programokat helyszín és időpont szerint kigyűjteni, saját eseménynaptárt készíteni, valamint a kisebb vendégházak, fogadók, szálláshelyek versenypiaci helyzetét segítve mód van arra, hogy a vendégek online fizethessenek ki bizonyos szolgáltatásokat SZÉP-kártyájukkal.

2013. május 30. Forrás: MTI,Emberi Erőforrások Minisztériuma, Vidékfejlesztési Minisztérium

 

Elérhetőségek

Cím: H-3300, Eger, Kossuth L. u. 9.

Telefon: + 36 36 521 310

Email: kabinet@hevesmegye.hu

Fax: + 36 36 411 106

Europe Direct: +36 36 521 480

GPS: 47.900766 / 20.378265

 

A Heves Megyei Önkormányzat hivatalos
honlapjával kapcsolatos általános
adatvédelmi tájékoztatót innen töltheti le.

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

FacebookYoutube

Településeink

Településeink

Eseménynaptár

Hírlevél feliratkozás

Név:*
E-mail cím:*