11
Jan 2013
PDF
Print
E-mail

Több mint 2,3 milliárd forintot fordít a kormány tehetséggondozásra a Nemzeti Tehetség Program keretében a hazai és külhoni magyar fiatalok, illetve mentoraik részére - közölte Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár csütörtöki sajtótájékoztatóján.

 

Tájékoztatása szerint a 2011-2012. évi Nemzeti Tehetség Program keretében meghirdetett pályázati támogatás közel négyszerese a korábbi keretnek. 2012 decemberében csaknem egymilliárd forintos keretösszegben 30 pályázati felhívást hirdettek meg, és az idén februárban további 33 pályázati felhívás jelenik meg közel 1,4 milliárdos kerettel. Hoffmann Rózsa kiemelte, hogy a program kiterjed az egész Kárpát-medencére, és így a külhoni magyaroknak is lehetőségük van pályázni.

Az államtitkár hozzátette: tavaly 613,9 millió forintot osztottak ki a program keretében, ami 827 nyertes pályázatot jelentett, a részt vevő diákok száma több mint 334 ezer volt, és 139 település volt érintett a programban. Felidézte az európai tehetségnapról szóló magyar kezdeményezést is, hozzátéve: március 25-ére, Bartók Béla zeneszerző születésének évfordulójára arra készülnek, hogy uniószerte ismét a tehetségre irányítsák a figyelmet.

Kaposi József, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet főigazgatója az eddig megjelent pályázatokról szólva kiemelve: a legnagyobb keret a tehetséges tanulók versenytámogatásáé, mintegy 248 millió forintos összeggel. A köznevelésben a természettudományos, matematikai és művészeti kompetenciák elmélyítését segítő programokra 30 millió forintos keret áll rendelkezésre. A program keretében felsőoktatási intézmények által szervezett, középiskolásoknak szóló tehetséggondozó táborokat, fogyatékkal élő, halmozottan hátrányos, és roma fiatalok integrációját segítő tehetséggondozó pályázatokat támogatnak.

A főigazgató felidézte, a program 2008-ban indult, 2011-ben született kormánydöntés arról, hogy a vonatkozó feladatokat az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet látja el. Fontosnak nevezte, hogy egyetlen tehetség se vesszen el, ennek érdekében első lépésként a tudományos diákköröket és az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyeket összekapcsoló tehetségútlevél jött létre. Terveik között szerepel tehetségkataszter összeállítása is - jelezte.

Csépe Valéria, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) főtitkárhelyettese kiemelte: a tehetség faktorait ma már egyre inkább ismerik, ugyanakkor a társadalom és a közösség szerepe is egyre fontosabbá válik. A programok életkorokon, országhatárokon, társadalmi helyzeteken egyaránt túlnyúlnak - jegyezte meg.

Az elmúlt időszakban összesen mintegy háromszoros túlpályázás volt megfigyelhető; csaknem húszszoros túlpályázás volt jellemző a művészeti és sportversenyekre, és nyolcszoros túlpályázással a természettudományos, matematikai és műszaki tehetséggondozó műhelyekre vonatkozó kiírás volt a legnépszerűbb.

A Nemzeti Tehetség Programról szóló határozat elfogadásával az Országgyűlés 2008-tól 20 évre határozott meg kiemelt feladatokat a tehetségsegítésben és a tehetséggondozásban.

A kormány a programban meghatározott célok végrehajtása érdekében fogalmazott meg a 2011-2012-es évekre a kétéves cselekvési program kiemelt területeire feladatokat. Ezek közé tartozik a tehetségsegítő hagyományok őrzése, gazdagítása, az egyenlő hozzáférés biztosítása a tehetségsegítés területén.

2013. január 11.

Forrás: www.kormany.hu, Oktatásért Felelős Államtitkárság

 

Elérhetőségek

Cím: H-3300, Eger, Kossuth L. u. 9.

Telefon: + 36 36 521 310

Email: kabinet@hevesmegye.hu

Fax: + 36 36 411 106

Europe Direct: +36 36 521 480

GPS: 47.900766 / 20.378265

 

A Heves Megyei Önkormányzat hivatalos
honlapjával kapcsolatos általános
adatvédelmi tájékoztatót innen töltheti le.

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

FacebookYoutube

Településeink

Településeink

Eseménynaptár

Hírlevél feliratkozás

Név:*
E-mail cím:*