2024 May 04, Saturday
Főoldal
26
Jan 2016
PDF
Print
E-mail

2016 januárjában számos olyan intézkedés lép életbe, amelyek jelentősen segítik a magyar, így a Heves megyei családok mindennapi életét is. Az idei év mindenekelőtt az adócsökkentés éve lesz, de elindul a kormány új otthonteremtési programja, emelkednek a bérek és új lendületet kap a bürokráciacsökkentés – mondta Szabó Róbert, a Heves Megyei Közgyűlés elnöke keddi, gyöngyösi sajtótájékoztatóján.

Olyan intézkedések ezek, amelyeknek köszönhetően minden magyar ember tehet egy lépést előre a saját életében, és amelyek azt bizonyítják, hogy a magyar reformok működnek.

A személyi jövedelemadó mértéke január 1-jével 15 százalékra csökkent, emellett 27-ről 5 százalékra mérséklődött a sertéshús áfája. Az új lakóingatlanok áfája szintén 27-ről 5 százalékra csökken, a kétgyermekes családok gyermekenkénti adókedvezménye pedig január 1-től 10.000-ről 12.500 forintra nő. Mint mondta, 2016 a bürokráciacsökkentésről is szól majd, amely az otthonteremtést is könnyebbé teszi, hiszen a 300 négyzetméter alatti lakóházak esetében nem lesz szükség építési engedélyeztetésre.

Aláhúzta, hogy a magyar, így a Heves megyei családokat számos más intézkedés is segíti az otthonteremtésben: a 2015. július 1-től bevezetett egyösszegű, vissza nem térítendő lakáscélú támogatás, a családok otthonteremtési kedvezménye (CSOK) 2016. január 1-je óta még kedvezőbb feltételekkel igényelhető. A három vagy több gyermeket vállalók 10 millió forintos vissza nem térítendő támogatást kaphatnak új lakás építéséhez vagy vásárlásához, ugyanezen vállalással a fenti támogatás mellett még 10 millió forintos állami támogatású, alacsony kamatozású hitelt is igényelhetnek. A használt lakóingatlanok vásárlása vagy bővítése esetén járó CSOK alapösszege pedig 10 százalékkal emelkedik. Szabó Róbert hozzátette: a kedvezményrendszert azzal is bővítette a kormány, hogy eltörölte a támogatható ingatlanokra előírt 160 négyzetméteres felső mérethatárt.

Az elnök hangsúlyozta, hogy a kormány családbarát intézkedéseinek, döntéseinek már számos eredménye van. Mint mondta, az elmúlt öt évben a családalapítási és a gyermekvállalási kedv, valamint a házasságkötések száma is jelentősen nőtt. Ez a kedvező tendencia pedig Heves megyében is érezhető, hiszen a házasságkötések száma 2013 óta minden évben emelkedett; az egri, a gyöngyösi és a hatvani kórházban pedig évről évre nő a születések száma is. Hangsúlyozta, hogy a kormány a jövőben is mindent megtesz azért, hogy támogassa a családokat és biztos hátteret teremtsen számukra. „Mi, itt Heves megyében is megpróbálunk minden kaput kinyitni a gyermeket vállaló családok boldogulása előtt, a gyermekek számára pedig a lehető legjobb körülményeket biztosítani. Ennek érdekében a megyei Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban (TOP) kiemelt helyet kaptak azok az intézkedések, amelyek a bölcsődék, óvodák, családi napközik fejlesztést teszik lehetővé. Erre a célra több mint 3 milliárd forintot különítettünk el a megyei önkormányzat koordinálásával elérhető TOP forrásaiból. Azt szeretnénk, ha minél több bölcsődei és óvodai férőhely lenne a megyében” – fogalmazott.

Szabó Róbert szólt arról is, hogy mindezek mellett tovább nőnek Magyarországon a bérek. Bruttó 111 ezer forintra emelkedik a minimálbér, a garantált bérminimum összege pedig bruttó 129 ezer forintra növekszik. A közszférában is nőnek a fizetések, s kiemelt figyelmet kapnak az egészségügyben dolgozók is, hiszen januártól 43 ezer ápoló és 18 ezer orvos kap magasabb bért, a szakvizsgázott fiatal orvosok 151 ezer forint plusztámogatásban részesülnek. A szakorvosi minimálbér nettó 270 ezer forintra emelkedik, a háziorvosok tavaly havi 130 ezer forinttal növelt támogatása pedig idén is megmarad. A kormány 2016-ban megkezdi az új közszolgálati életpályamodell bevezetését is – zárta sajtótájékoztatóját Szabó Róbert.

 

2016. január 26.

hevesmegye.hu

 
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

FacebookYoutube

Településeink

Településeink

Eseménynaptár

Hírlevél feliratkozás

Név:*
E-mail cím:*