2024 March 28, Thursday
Főoldal
06
May 2016
PDF
Print
E-mail

Első rendes ülését tartotta a Heves Megyei Fejlesztéspolitikai Kerekasztal csütörtökön, a megyeházán. Az ülésen Oláh Gábor, regionális fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkár kiemelte: a Nemzetgazdasági Minisztérium az Európai Uniós fejlesztési források elosztásának 60 százalékáért felel, a felhívásokat pedig úgy dolgozták ki, hogy azok legnagyobb részét munkahelyteremtésre lehessen fordítani.

 

 

A tanácskozáson – a kerekasztal tagjaként – részt vett többek közt Szabó Zsolt, fejlesztés- és klímapolitikáért felelős államtitkár, országgyűlési képviselő, Horváth László, országgyűlési képviselő, dr. Pajtók Gábor, kormánymegbízott, Szabó Róbert, a Heves Megyei Közgyűlés elnöke, Tóth Csaba és dr. Bényi Szabolcs Tamás, a közgyűlés alelnökei, települési polgármesterek és a megyei fejlesztéspolitikában érintett szervezetek vezetői is.

Nyitrai Zsolt miniszteri biztos, országgyűlési képviselő, a grémium levezető elnökeként elmondta: a legfőbb cél, hogy a 2014-2020-as fejlesztési forrásokat a lehető leghatékonyabban használják fel megyénkben, s a rendelkezésre álló források minél hamarabb eljussanak a településekhez, önkormányzatokhoz. Ezért kezdeményezte, vizsgálják meg, hogyan lehet előrébb hozni a források lehívását Heves megyében.

Oláh Gábor kiemelte: átalakították a teljes intézményrendszert, a terület- és településfejlesztési források felhasználásának koordinálása, s azok végrehajtása is megyei szintre került. Az államtitkár szólt arról is, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium szándékait a Magyar Államkincstár megyei szervei képviselik, legfőbb feladatuk pedig, hogy a TOP-os források szabályos felhasználását partnerként segítsék. Hozzátette: az előző ciklustól eltérően most az önkormányzatokon keresztül jutnak el az uniós források, az egyik legfőbb cél pedig, hogy a felhívások minél jobban megfeleljenek a területi szereplők igényeinek. Hozzátette: folyamatos párbeszédet folytatnak az egyházak képviselőivel, a civil szervezetekkel, de a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara is a stratégiai partnereik közé tartozik; ezen szervek is véleményezik a felhívásokat, valamint az operatív programok végrehajtását. Oláh Gábor hangsúlyozta: a TOP-os források megjelenése gyorsabb, mint az előz 7 éves ciklusban, a cél pedig egyértelműen az, hogy 2018 közepéig valamennyi rendelkezésre álló forrás meg legyen hirdetve, s ezek maximálisan szolgálják az adott terület érdekeit. Az ütemezés szoros, ami szoros együttműködést kíván a területi szereplőkkel tette hozzá az államtitkár.

 

2016. május 6.

Fotó: Nemes Róbert

 

 

 

 
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

FacebookYoutube

Településeink

Településeink

Eseménynaptár

Hírlevél feliratkozás

Név:*
E-mail cím:*