2024 April 17, Wednesday
Főoldal  //  Eger  //  Ötmilliárdos hulladéklerakó rekultivációs projektet zártak Egerben
11
Feb 2015
PDF
Print
E-mail

Lezárult a hulladéklerakó rekultivációs program Egerben, az ötmilliárd forintos beruházás nem csupán tájsebet gyógyító esztétikai beavatkozás, megvalósítására természetvédelmi és közegészségügyi szempontok miatt is szükség volt - mondta a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára kedden Egerben, a Heves Megyei Regionális Hulladékgazdálkodási Társulás beruházásának projektzáró rendezvényén.

 


V. Németh Zsolt felidézte: Magyarország uniós csatlakozását megelőzően 2667 szemétgödör volt országszerte. Ezek súlyos környezeti terhelést jelentettek, ezért kezdeti lépésként - még a PHARE-program keretében - az egész országban felmérték a szeméttelepek pontos helyét és az általuk jelentett kockázatot. Emlékeztetett arra is, hogy az uniós csatlakozáskor át kellett ültetni az EU-s hulladékgazdálkodási szabályokat a magyar jogrendszerbe. Ennek értelmében pedig 2009 június 30-ig be kellett zárni vagy át kell építeni azokat a tározókat, amelyek semmilyen műszaki védelemmel nem rendelkeztek.
Az államtitkár szerint mostanra a lerakók mintegy felét sikerült rekultiválni, a 2020-ig terjedő programozási időszakban tehát van még feladat. A Területfejlesztési és Településfejlesztési Operatív Programban lesznek források e kötelezettségek maradéktalan teljesítésére - tette hozzá államtitkár.
V. Németh Zsolt rámutatott: "másként tekintünk ma már a hulladékra is: egyre inkább erőforrást látunk benne."
Hangsúlyozta: elsősorban az újrahasznosítást kell előnyben részesíteni. A feleslegessé vált ruhákat, műszaki cikkeket oda lehet adni azoknak, akik még használni tudják, ha ez nem lehetséges, anyagában kell hasznosítani a hulladékot. Ezt kövesse csak az ártalmatlanítás, illetve a termikus hasznosítás, s csak a legvégén maradó, hasznosíthatatlan anyagok kerüljenek a lerakókra - vázolta a szemléletváltozás lényegét.

Habis László, Eger polgármestere, a hulladékgazdálkodási társulás elnöke arról beszélt, hogy egy-egy ilyen projekttel a korábbi generációk által elkövetett hibákat kell helyrehozni. Rámutatott: a beruházás részeként a két korábbi egri lerakót is rekultiválták, amely nemcsak az itt élők, hanem a történelmi borvidék és egri, illetve egerszalóki gyógy- és termálturizmus, és így az idelátogatók szempontjából is nagy jelentőséggel bír.

A kivitelező konzorciumot vezető Közgép Zrt. kommunikációs igazgatója, Puskár Anett elmondta: a 2012 nyarán kezdődött beruházás keretében a 81, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Nógrád és Jász-Nagykun-Szolnok megyei település alkotta társulás 36 önkormányzatának 38 lerakóját számolták fel, illetve rekultiválták.
A program mintegy 230 ezer embert érintett, a munkák során 3,8 millió köbméternyi hulladékot rekultiváltak.

A beruházást az Európai Unió és a magyar állam száz százalékban finanszírozta.

 

2015. február 11.

Forrás: MTI

MTI fotó: Komka Péter

 

 

Elérhetőségek

Cím: H-3300, Eger, Kossuth L. u. 9.

Telefon: + 36 36 521 310

Email: kabinet@hevesmegye.hu

Fax: + 36 36 411 106

Europe Direct: +36 36 521 480

GPS: 47.900766 / 20.378265

 

A Heves Megyei Önkormányzat hivatalos
honlapjával kapcsolatos általános
adatvédelmi tájékoztatót innen töltheti le.

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

FacebookYoutube

Településeink

Településeink

Eseménynaptár

Hírlevél feliratkozás

Név:*
E-mail cím:*