2024 March 28, Thursday
Főoldal  //  Eger  //  Tovább erősödhetnek Magyarország és Kanada között a kereskedelmi kapcsolatok
13
May 2015
PDF
Print
E-mail

Tovább erősödhetnek a magyar-kanadai kereskedelmi kapcsolatok az Európai Unió és Kanada közötti Átfogó Gazdasági és Kereskedelmi Megállapodás (CETA) 2016-os hatályba lépése után - jelentette ki Kanada Magyarországra akkreditált nagykövete kedden Egerben.

 

Lisa Helfand a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara rendezvényén elmondta, a megállapodásról szóló tárgyalások tavaly szeptemberben lezárultak, annak teljes szövege elérhető az interneten. Felidézte: a CETA megkötése előtt végzett közös, uniós és kanadai kutatás azt mutatta, hogy a megállapodás eredményeként több mint 20 százalékkal bővülhet a kétirányú kereskedelem, ami az EU-ban 11,6 milliárd eurós éves növekedést hozhat. Szavai szerint Magyarország Kanada barátja és szövetségese, nagyra értékelt kereskedelmi partnere.

A két ország közötti kereskedelmi kapcsolatok folyamatosan erősödnek: Magyarország több mint 11 milliárd dollárral Kanada 12. legnagyobb közvetlen külföldi befektetési célországa. A CETA Magyarország számára az árukereskedelemben, a befektetésekben és a szolgáltatási szektorban is bővülést eredményezhet - tette hozzá. Rámutatott: a megállapodás hatályba lépésével az összes kanadai és uniós áru 98 százaléka vámmentessé válik, amely újabb lehetőségeket nyújt a magyar vállalkozások számára a kanadai exporttevékenységük bővítésére.

Lisa Helfand úgy fogalmazott, hogy a CETA a kulcsfontosságú magyar exportcikkek, ágazatok, így például az autóipari termékek, a gépgyártás, az információkommunikációs technológiák, továbbá a mezőgazdaság, illetve a borászat számára is új lehetőségeket biztosít. Elhangzott, hogy a megállapodás a befektetések védelmével is foglalkozik. Rögzíti, hogy a fogadó országban miként kell bánni a befektetőkkel és a befektetésekkel, illetve független és elfogulatlan lehetőséget biztosít a befektetési viták kezelésére.

Hornok Zsófia, Kanada magyarországi nagykövetségének kereskedelmi tanácsosa egyebek mellett arról beszélt, hogy a CETA a Kanada és az EU között 1976-ban kötött kereskedelmi keretmegállapodást újítja meg, egyben kitér a 21. századi világkereskedelem minden aspektusára. Felidézte: 2013-ban az unióból Kanadába irányuló export értéke 31,6 milliárd euró volt, míg az unióba irányuló kanadai export értéke 27,2 milliárd eurót tett ki. Kanada fontos exportpiaca, a 12. legfontosabb kereskedelmi partnere az EU-nak - mondta.

Hornok Zsófia arról is beszélt, hogy a CETA nincs hatással a GMO-ra, azaz a genetikailag módosított élőlényekre vonatkozó meglévő uniós követelményekre, miként például a hormonkezelésekre vonatkozó előírásokra sem.

 

2015. május 13.

Forrás: MTI

 

Elérhetőségek

Cím: H-3300, Eger, Kossuth L. u. 9.

Telefon: + 36 36 521 310

Email: kabinet@hevesmegye.hu

Fax: + 36 36 411 106

Europe Direct: +36 36 521 480

GPS: 47.900766 / 20.378265

 

A Heves Megyei Önkormányzat hivatalos
honlapjával kapcsolatos általános
adatvédelmi tájékoztatót innen töltheti le.

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

FacebookYoutube

Településeink

Településeink

Eseménynaptár

Hírlevél feliratkozás

Név:*
E-mail cím:*