2024 April 15, Monday
Főoldal  //  Eger  //  Az üzleti turizmusban is Eger a nyerő
06
Jul 2015
PDF
Print
E-mail

Az év turisztikai városa cím elnyerése után újabb elismerést kapott Eger. A Business Traveller olvasóközönsége arról döntött, hogy a hevesi megyeszékhelynek ítéli a Magyar üzleti turizmus legjobb vidéki városa címet.

Ennek kapcsán a díj hátteréről Hegedűsné Majnár Mártánál, az Egri Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetőjénél érdeklődtünk, aki elmondta, az üzleti turizmus jelentősége egyre nő. Ebben fontos a helyszínválasztás, melyben főleg a biztonságot, a kiszámíthatóságot és a látványosságot mérlegelik a szervezők egy-egy eseménynél. Emellett a helyi kulturális értékeket is felmérik, amelyekkel a szakmai programok mellett igyekeznek felkelteni az érdeklődést.

A barokk gyöngyszem kitárulkozik

Eger konferenciaváros, így előnyös helyzetben van az üzleti turizmusban is, miután országszerte ismerik az adottságait: többek között a barokk belvárost, a Nemzeti Emlékhellyé nyilvánított várat, a tereket, a szobrokat vagy a Szépasszonyvölgyet. Ezeknek köszönhetően Egernek az elmúlt időszakban sikerült elnyernie a városba érkező hazai és külföldi szakemberek bizalmát. Ám mindehhez hozzájárult az összefogás, a közös munka eredménye is. Így a nemzetközi versenyeken díjazott kiváló borok és a gasztronómiai különlegességek rendszeresen emlékezetessé teszik az üzletemberek látogatását. Ezeken túlmenően a szolgáltatók pihentető, kikapcsolódást nyújtó programokat is kínálnak. Az idegenvezetőktől a kávézókon át a kereskedőkig sokan veszik ki részüket ebből a munkából. Az elmúlt években a vállalkozók felkészültségének köszönhetően igényessé vált a vendéglátás a hevesi megyeszékhelyen. Ez megmutatkozik a visszatérő konferenciák sikerében és az érdeklődők nagy számában is.

Azt is megtudtuk, hogy általában a kisebb üzleti utak, a csoportos szakmai együttlétek lebonyolításához – ahol maximum félszáz fős a létszám – segítséget nyújtanak a kisebb belvárosi szállodák, éttermek és kávézók. Eger azonban az utóbbi években főleg a nagy létszámú konferenciák városa lett. Ehhez pedig elsősorban a négycsillagos Hotel Eger & Park nyújtja a legjobb feltételeket. Ebben a szállodában ugyanis az elmúlt években – több lépcsőben – pályázati támogatásokkal megvalósított fejlesztésekkel olyan összenyitható és leválasztható termeket létesítettek, amelyekben egyszerre akár ezer résztvevőnek is kényelmes elhelyezést biztosítanak. Ezeket a helyiségeket az igényekhez igazodó legkorszerűbb bútorzattal és technikai eszközökkel szerelték fel. A működtetésükhöz pedig képzett személyi-szakmai háttér áll rendelkezésre.

A résztvevők pihenését is szolgálják

Az üzleti konferenciákon a szakmai témák megvitatása mellett a szervezők figyelemfelkeltő egyéb ajánlatokkal igyekeznek hozzájárulni a résztvevők kikapcsolódásához. Ezt szolgálják a szállodák wellness- és rekreációs részlegei, továbbá az új egri teniszcsarnok, az Eged-hegy alatt lévő lovastanya, illetve a sárkány- és paplanernyős kis repülőtér is.

Az Egri TDM szervezet is közreműködik a konferenciák résztvevőinek informálásában. Rendszeresen olyan, a várost reprezentáló kiadványcsomagot állítanak össze a vendégeknek, amelyek abban segítik őket, hogy eligazodjanak a városban, és hogy kedvet kapjanak ahhoz is, hogy később egyéni vagy családos vendégként térhessenek vissza. Nemrég nyitották meg a belvárosban azt az ajándékboltot, ahol jellegzetes, egyedi egri ajándéktárgyakat, termékeket vásárolhatnak. Mindezek mellett a konferenciák idején esti kulturális programokat is szerveznek. Ezekben szintén meghatározó szerepet vállal a Hotel Eger & Park, ahol előadóesteket, koncerteket is rendeznek, közös együttműködéssel. Eger kulturális életének része a nagy múltú szimfonikus zenekar, amely szintén kapcsolódhat a kiegészítő programokhoz.

Duális képzés, nyolc hotellel együtt

A hevesi megyeszékhely abban is szerencsés, hogy itt található az Eszterházy Károly Főiskola, ahol az elmúlt években az üzleti tudományok oktatása is előtérbe került. Az érintett tanszékeken elismert kutatómunkát folytatnak, amely vonzerőt jelent a konferenciaturizmusnak. Ehhez jó referenciaként szolgál a főiskola szakmai háttere, miután évről évre egyre több üzleti találkozót is szerveznek.

Az intézmény nemrég újabb fontos állomáshoz érkezett. A duális – gyakorlatorientált – képzés megvalósítására, a turizmus-vendéglátás szakos hallgatók tanulmányainak elmélyítésére nyolc egri, illetve Eger környéki szállodával írtak alá együttműködési szerződést. Ez a 2016-17-es tanévben lép életbe. Az érintett hallgatók 26 hétig elméleti és 22 hétig gyakorlati képzés keretében tanulnak. A gyakorlati munkát az említett nyolc szállodában végzik majd. A tulajdonosok célja ezzel az, hogy a jövő szakembereinek a munkára nevelését segítsék elő.

Eger: versenyben a hazai társakkal

Egernek továbbra is szüksége van az üzleti turizmusra – erősítette meg Hegedűsné Majnár Márta. A hazai és a nemzetközi nagy cégeknek az éves kiadásaik rangsorában a negyedik, ötödik helyen szerepelnek az üzleti turizmusra fordítható költségek. Az utóbbi időszakban bebizonyosodott, hogy erre igény tartanak. Ebben pedig Eger a következő időszakban is fontos szerepet játszhat és más hazai társakkal versenyezhet. A város célja, hogy továbbra is nagyszámú résztvevőnek rendezzenek konferenciákat, ami a vendéglátóknál a kiszámíthatóságot is elősegíti. A szervezők ugyanis sokszor évekkel vagy hónapokkal előtte szerződnek velük az eseményekre. A tapasztalatok szerint a sikeres konferenciákhoz jó árakon magas színvonalú szolgáltatásokat vásárolnak nemcsak a szakmai, hanem a kiegészítő programokra is. Ebben is fontos, hogy Eger a jövőben továbbfejlődjön.

2015. július 7.

Forrás: www.turizmusonline.hu

 

Elérhetőségek

Cím: H-3300, Eger, Kossuth L. u. 9.

Telefon: + 36 36 521 310

Email: kabinet@hevesmegye.hu

Fax: + 36 36 411 106

Europe Direct: +36 36 521 480

GPS: 47.900766 / 20.378265

 

A Heves Megyei Önkormányzat hivatalos
honlapjával kapcsolatos általános
adatvédelmi tájékoztatót innen töltheti le.

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

FacebookYoutube

Településeink

Településeink

Eseménynaptár

Hírlevél feliratkozás

Név:*
E-mail cím:*