2024 June 16, Sunday
Főoldal  //  Eger  //  Székelyföld gyöngyszemei Heves megyében
20
Mar 2012
PDF
Print
E-mail

Székelyföld gyöngyszemeErdélyi vendégeket fogadott hétfőn késő délután Egerben, a Megyeházán Szabó Róbert, a Heves Megyei Közgyűlés elnöke. Vargha Mihály, a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum igazgatója, Vinczeffy László képzőművész, restaurátor, Damokos Csaba képzőművész és Kolozsi Tibor szobrászművész, restaurátor látogatta meg Kovászna testvérmegyéjét, Hevest.

Mint azt Vargha Mihály elmondta, a kovásznai megyeszékhelyen, Sepsiszentgyörgyön található Székely Nemzeti Múzeumot egy külön képzőművészeti épületrésszel szeretnék bővíteni. A múzeum látogatóinak fele a nyári hónapokban Magyarországról érkezik.

Az egri megbeszélés közvetlen aktualitását az is adta, hogy éppen hétfőn nyújtotta be a megye több partnerrel közösen a „Székelyföld gyöngyszemei Heves megyében” elnevezésű programsorozat megrendezésére vonatkozó pályázatot.

Szabó Róbert szavai szerint a megyei önkormányzat által kezdeményezett elképzeléshez kapcsolódott Mátraderecske, a Heves Megyei Múzeumi Szervezet, a Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár, s csatlakoztak kovásznai testvértelepüléssel rendelkező megyénkbeli települések önkormányzatai is. A 2012. szeptember 14-17. közötti időszakra tervezett sorozat változatos programokkal mutatná be a Székelyföldet. Az összeállított részletes programterv tartalmaz szakmai konferenciákat, fotókiállítást, számos gasztronómiai és kulturális rendezvényt. Ezek helyszínéül elsősorban a Megyeháza, az egri vár és Mátraderecske szolgál majd. A résztvevő önkormányzatok és a fellépők is saját forrásból, önerőből finanszírozzák felmerülő költségeik javarészét. A Nemzeti Kulturális Alap júniusban dönt a pályázat támogatásáról, reményeink szerint méltányolja majd ezt a széleskörű és önzetlen összefogást a testvérmegyei kapcsolatok erősítése érdekében.

Eger, 2012. március 20.

 

Elérhetőségek

Cím: H-3300, Eger, Kossuth L. u. 9.

Telefon: + 36 36 521 310

Email: kabinet@hevesmegye.hu

Fax: + 36 36 411 106

Europe Direct: +36 36 521 480

GPS: 47.900766 / 20.378265

 

A Heves Megyei Önkormányzat hivatalos
honlapjával kapcsolatos általános
adatvédelmi tájékoztatót innen töltheti le.

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

FacebookYoutube

Településeink

Településeink

Eseménynaptár

Hírlevél feliratkozás

Név:*
E-mail cím:*