2024 April 17, Wednesday
Főoldal  //  Eger  //  Tűzifa udvar nyílt Egerben
12
Apr 2013
PDF
Print
E-mail

Vigyázzunk erdeinkre, és óvjuk egyik legfontosabb nemzeti erőforrásunkat – mondta Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselő az Egererdő Erdészeti Zrt. beruházásában megvalósult tűzifa udvar átadó ünnepségén.

 

A fejlesztés az észak-magyarországi régióban elsőként indult el, s az Eger-Felnémeti telephelyen valósult meg. Az udvar újszerűsége a komplex termék választékában rejlik, hiszen itt egy helyen megtalálható és megvásárolható az erdei fás szárú biomasszából előállított szinte valamennyi energetikai választék a hengeres tűzifától, a darabolt-hasított tűzifán, a faaprítékon és a fabriketten át a fapelletig. A most átadott Tűzifa udvar segítségével minden szegmens – viszonteladók, közüzemek, lakosság – igényeit egy helyen ki tudják elégíteni.

Nyitrai Zsolt avatóbeszédében a szolgáltató állam és ezen keresztül az állami cégek, vállalkozások szerepéről is beszélt. Szavai szerint mindig azt kell figyelembe venni, hogy az állam, a hivatalnokok, az állami cégek és azok dolgozóinak legfontosabb feladata, hogy az állampolgárokat szolgálják.

A szolgáltató állam szerepéről is beszélt a képviselő, amikor elmondta, hogy a belügyminisztérium az idén is támogatást nyújtott tűzifa vásárlásához egymilliárd forint értékben. A programban 1625 önkormányzat vett részt. Nagyon fontos – tette hozzá -, hogy az érintettek köréről a helyi önkormányzatok döntöttek, hiszen igazán helyben ismerik legjobban a problémákat és a körülményeket.

Az olcsóbb energiáról szólva Nyitrai Zsolt emlékeztetett arra, hogy a kormány a megújuló energiafelhasználás kapcsán egyértelműen a szilárd biomassza felhasználását támogatja. Magyarország szilárd biomasszakészlete 350 millió tonna, mégis ennek a mennyiségnek csupán 3 százalékát használják fel évente. Fontos, hogy ez az arány növekedjen.

A stratégiai gondolkodás egyik kiváló példájaként említette a képviselő a most átadott létesítményt. Emlékeztetett arra, hogy a tűzifapiacon egy nagy átrendeződés ment végbe, és aki alkalmazkodni akar az új körülményekhez, sőt elébe megy a változásoknak – mint ahogyan tette az Egererdő -, az válaszolni tud az új kihívásokra.

Végül egy üzenetet fogalmazott meg a honatya, amely így szólt: „Vigyázzunk az erdőre, hiszen ez az egyik legfontosabb nemzeti erőforrásunk.“

Nagy András a Magyar Fejlesztési Bank – az állami erdőgazdaságok vagyonkezelője – képviseletében gratulált a beruházáshoz, majd arról szólt: reméli, hogy ez a kezdeményezés elterjed az egész országban, s a helyi bázisok erősítése folytán a tűzifa szállítása is olcsóbb lehet.

Dr. Jung László, az Egererdő Erdészeti Zrt. vezérigazgatója pedig az erdő hármas funkciójáról – gazdasági, természetvédelmi, közjóléti – beszélt, s felhívta a figyelmet arra is, hogy a ma emberének milyen nagy szüksége van a rekreációra, melynek legfontosabb terepe a vízpart mellett az erdő.

2013.04.12.

Forrás: nyitraizsolt.hu

 

Elérhetőségek

Cím: H-3300, Eger, Kossuth L. u. 9.

Telefon: + 36 36 521 310

Email: kabinet@hevesmegye.hu

Fax: + 36 36 411 106

Europe Direct: +36 36 521 480

GPS: 47.900766 / 20.378265

 

A Heves Megyei Önkormányzat hivatalos
honlapjával kapcsolatos általános
adatvédelmi tájékoztatót innen töltheti le.

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

FacebookYoutube

Településeink

Településeink

Eseménynaptár

Hírlevél feliratkozás

Név:*
E-mail cím:*