2024 February 23, Friday
Főoldal  //  Egerszalók  //  Igazi kincs a szalóki sódomb
26
Oct 2015
PDF
Print
E-mail

Heves megye rendkívül gazdag különböző összetételű és gyógyhatású vizekben. A Bükk-hegység karsztvizei már a középkorban fürdővárosi rangra emelték Egert. A XVIII. századtól a Mátra vasas-kénes forrásai Parádfürdőt fejlesztették gyógyhellyé. Egerszalókon, a Gyógyvizek völgyében az utóbbi évtizedekben kezdődtek komoly fejlesztések. A kiváló víz mellett egy egyedülálló, különleges természeti képződmény, a sódomb vonzza a látogatókat.

 

Egerszalók és a Gyógyvizek Völgye emblematikus eleme a Sódomb, amely a község déli részén a 410 méterről feltörő hévízforrásnak köszönhetően alakult ki. A 65-68 fokos vízből percenként 2350 liter kerül a felszínre. A nátriumot is tartalmazó, kálcium-magnézium hidrogénkarbonátos hévíz a felszínre kerülve lefolyt a domboldalon, és ahogy hűlt, úgy vált ki belőle a mészkő és sótartalom, amelyből az idők során csodás képződmény, egy 1200 négyzetméteres, látványos mészkőlerakódást alakult ki, amely Európában is egyedülálló.

A víz, épp a magas oldott anyag tartalmának köszönhetően - a metakovasav tartalma is jelentős -  a kénes gyógyvizek kategóriájában az egyik legjobb besorolást kapta. Harmonc nyomelemet tartalmaz, (F, Si, P, Cr, Mn,Fe, Cz, Zn, Sn, Mo, I, Al,  Sc, Ti, As, Ge, Rb, W, B, Ga,Br,Sr, Z, Yr,Nb, Sb, Cs, Ba, Pb, ezek közül 12 biológiailag nélkülözhetetlen, 7 általánosan kedvező hatású és 11 ismeretlen hatású.

És hogy mire jó az egerszalóki gyógyvíz?  Enyhén savas jellege tartós fürdőzést tesz lehetővé, mivel nem oldja a bőr savköpenyét. Többek között érelmeszesedés, csontsérülések, ízületi és reumatikus bántalmak gyógyítására, gerincbetegségek, idegrendszeri betegségek - idegzsába és ideggyulladás, anyagcsere zavarok (köszvény, pikkelysömör, cukorbetegség) és mozgásszervi betegségek, vegetatív idegrendszer zavarai, kötőszöveti és bőrbetegségek ízületi elváltozásai, meddőség, vérzészavarok és mozgásszervi műtétek utókezelésére alkalmas. Ivókúra formájában alkalmas túlsúly, epebetegségek és gyomorsav problémák kezelésére.

Balneológiai vizsgálatok szerint a víz 18-27 000 éves. Az első kutat 1961-ben kőolaj és földgáz után kutatva fúrták. Olaj helyett kb. 405-410 méteren 65 C fokos hévizet találtak. 1969-ben épült az első 6 méter átmérőjű medence. A második kút 1987-ben készült, amelyből 426 méter mélységéből 68 celsius fokos termálvíz tört föl. A kutak az Egerszalóki Gyógyforrást Üzemeltető Kft. fennhatósága alatt működnek. 2010-ben megszentelték a őket és ekkor kapták a Mária és a Vendel nevet. A Csodatevő Mária-kegykép az egerszalóki katolikus templomban található, míg Szent Vendel a források és kutak védőszentje.

A Sódomb helyi védelem alatt áll, a fürdőző vendégek gyönyörködhetnek benne leginkább, de kiépített sétaúton a Nosztalgia Strandfürdő melletti parkoló részből lehet megközelíteni. Érdemes sötétedés után is megcsodálni, ilyenkor a szivárvány színeiben pompázik.

A Sódombról az interneten folyamatos élő közvetítés látható, a www.gyogyvizekvolgye.hu aloldalain.

 

2015. október 26.

www.hevesmegye.hu

 

Elérhetőségek

Cím: H-3300, Eger, Kossuth L. u. 9.

Telefon: + 36 36 521 310

Email: kabinet@hevesmegye.hu

Fax: + 36 36 411 106

Europe Direct: +36 36 521 480

GPS: 47.900766 / 20.378265

 

A Heves Megyei Önkormányzat hivatalos
honlapjával kapcsolatos általános
adatvédelmi tájékoztatót innen töltheti le.

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

FacebookYoutube

Településeink

Településeink

Eseménynaptár

Hírlevél feliratkozás

Név:*
E-mail cím:*