2024 March 28, Thursday
Főoldal  //  Európai Információs Pont  //  Élelmiszerpazarlásról szóló diskurzus a Régiók Bizottságában
06
Jul 2016
PDF
Print
E-mail

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A Régiók Bizottsága június 15-ei plenáris ülésének élelmiszerpazarlásról szóló vitáján részt vett Vytenis Andriukaitis, Egészségért és Élelmiszerbiztonságért felelős EU biztos. Szabó Róbert, a Heves Megyei Közgyűlés elnöke hozzászólásában elmondta, hogy élelmiszerpazarlás kérdésének megoldásában fontos feladat vár az önkormányzatokra a helyi közösségek szervezésében.

Példaként említette, hogy Magyarországon egy család évente átlagosan 100 kilogramm élelmiszert dob ki, mely háztartásonként az összes megvásárolt élelmiszer 10 százaléka. Vagyis tíz magyar család elláthatna egy tizenegyediket az általa fel nem használt élelmiszerrel.

Üdvözölte a 2030-ra előirányzott 50%-os pazarlás csökkenési célt, és elmondta, hogy ebből a megfontolásból Magyarországon jelenleg intenzív munka zajlik az egyes élelmiszerlánc szakaszok veszteségi hozzájárulásának felmérésére.

Felhívta a biztos figyelmét az élelmiszer feldolgozása és forgalmazása során keletkező ételhulladékok Magyarországon is veszélyes hulladékként való, ésszerűtlen felhasználási gyakorlatára, melyet a jelenleg hatályban lévő EU-s (élelmiszerbiztonsági, állategészségügyi, valamint humán egészségügyi és higiéniai) jogszabályok írnak elő.

Kérte a vonatkozó EU-s rendelkezések felülvizsgálatát, hogy a jövőben a keletkező ételhulladékot újra fenntartható módon lehessen hasznosítani, például haszonállatok takarmányozására, illetve biomassza alapú biogáz termelésére. Javasolta, hogy a Bizottság ösztönözze olyan technológiák kutatását, kifejlesztését és alkalmazását, amelyek ezt lehetővé teszik. Kiemelte, hogy ezen innovatív megoldásoknak pozitív hatása lehetne a helyi gazdaságra és foglalkoztatásra.

A biztos bevezetőjére visszautalva jelezte, hogy Magyarországon is már létezik jogilag szabályozott formában az élelmiszer-adományozás gyakorlata. Heves megyében egy helyi civil alapítvány hamarosan útjára indítja az ún. „adománydoboz” programját, melynek keretében élelmiszer-biztonsági szempontból emberi fogyasztásra alkalmas élelmiszereket lehet jótékony célra önkéntesen felajánlani.

Zárszavában javasolta, hogy az élelmiszerpazarlás és az élelmiszerveszteség kapjon hangsúlyos szerepet a 2020 utáni Közös Agrárpolitikában és a fejlesztéspolitikai prioritások között. Kérte a biztost, hogy az Európai Bizottság a biztosítsa a jobb hozzáférést olyan EU-s pénzügyi forrásokhoz, amelyekkel a pazarlás kiküszöbölését célzó projektek támogathatók, illetve segítse elő olyan tudás platformok létrejöttét, amelyek keretében az érdekeltek megoszthatják jó gyakorlataikat.

2016. július 6.

Forrás: www.eu.kormany.hu

 

Elérhetőségek

Cím: H-3300, Eger, Kossuth L. u. 9.

Telefon: + 36 36 521 310

Email: kabinet@hevesmegye.hu

Fax: + 36 36 411 106

Europe Direct: +36 36 521 480

GPS: 47.900766 / 20.378265

 

A Heves Megyei Önkormányzat hivatalos
honlapjával kapcsolatos általános
adatvédelmi tájékoztatót innen töltheti le.

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

FacebookYoutube

Településeink

Településeink

Eseménynaptár

Hírlevél feliratkozás

Név:*
E-mail cím:*