2022 August 13, Saturday
Főoldal  //  Európai Információs Pont  //  Oktatás és képzés Európában
08
Nov 2016
PDF
Print
E-mail

A beruházási mutatók javulása ellenére a társadalmi befogadás terén még sok kihívás maradt. Az Európai Bizottság hétfőn tette közzé az idei Oktatási és Képzési Figyelőt, melynek tanúsága szerint közelebb kerültünk számos fontos uniós cél megvalósításához, ugyanakkor a tagállami oktatási rendszereknek célirányosabbá és befogadóbbá kell válniuk, különösen az újonnan érkezett menekültek és migránsok integrációja tekintetében. A dokumentum az uniós tagállamok oktatási rendszereinek jelenlegi helyzetét elemzi.


Az eredmények alapján a tagállamok előtt kettős feladat áll: egyszerre kell biztosítaniuk a megfelelő pénzügyi beruházások megvalósulását, illetve azt, hogy kiváló minőségű oktatási lehetőségek álljanak a fiatalok rendelkezésére, függetlenül attól, hogy milyen háttérrel rendelkeznek. A Bizottság szakpolitikai együttműködés, összehasonlító teljesítményértékelés és különböző finanszírozási programok, például az Erasmus+ révén támogatja a tagállamokat oktatási rendszereik reformjában és fejlesztésében.

Az oktatásba való beruházás tekintetében a Figyelő legfrissebb (2014-es) adatai arról tanúskodnak, hogy az EU-ban az oktatásra fordított állami kiadások három évnyi folyamatos visszaesést követően ismét nőni kezdtek. Az EU egészét tekintve az oktatásba történő állami beruházás mértéke évi 1,1%-kal nőtt. Hat országban, köztük Magyarországon, a növekedés meghaladta az 5%-ot; az oktatásra fordított teljes kormányzati kiadás Magyarországon 12,5%-kal emelkedett 2014-ben. Magyarország a 2012–2015-ös időszakban két területen is kiemelkedő előrelépést tud felmutatni: ezek a friss diplomások foglalkoztatási rátája (80,4% a 76,9%-os uniós átlaggal szemben), valamint a felnőttek oktatásban való részvétele. A négyéves kor feletti koragyermekkori nevelésben a gyermekek 94,7%-a vesz részt, mely hasonló a 94,3%-os uniós átlaghoz.

A teljes sajtóközlemény itt olvasható.

2016. november 8.

Forrás: Európai Bizottság Magyarországi Képviselete


 

Elérhetőségek

Cím: H-3300, Eger, Kossuth L. u. 9.

Telefon: + 36 36 521 310

Email: kabinet@hevesmegye.hu

Fax: + 36 36 411 106

Europe Direct: +36 36 521 480

GPS: 47.900766 / 20.378265

 

A Heves Megyei Önkormányzat hivatalos
honlapjával kapcsolatos általános
adatvédelmi tájékoztatót innen töltheti le.

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

FacebookYoutube

Településeink

Településeink

Eseménynaptár

Hírlevél feliratkozás

Név:*
E-mail cím:*