2024 July 25, Thursday
Főoldal  //  Európai Információs Pont  //  Szakmai nap, kiállítás és koncert a fogyatékkal élőkért az Európai parlamentben
21
Mar 2018
PDF
Print
E-mail

Magyarország kezdeményezésére tartottak programsorozatot a fogyatékos emberek intézményiférőhely-kiváltásának fontosságáról a Magyarország Európai Unió melletti állandó képviseletén és az Európai Parlamentben március 20-án. A keddi program részeként szemináriumot tartottak az önálló lakhatás megteremtésének feltételeiről, a helyi közösségbe történő befogadásról. dr. Kósa Ádám európai parlamenti képviselő kezdeményezésére kiállítás nyílt az Európai Parlamentben, az esemény megnyitóján a Nem Adom Fel zenekar adott koncertet.


A szakmai rendezvényen beszédet mondott Czibere Károly, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára és dr. Kósa Ádám európai parlamenti képviselő. Beszámolt személyes tapasztalatairól Száva István, a szilvásváradi lakóotthon lakója, valamint ismertették tapasztalataikat több uniós ország szakemberei és az Európai Bizottság munkatársai. 

Czibere Károly a szemináriumon elmondta, Magyarország 2011-ben a kiváltási stratégia megalkotásával a hangsúlyt, a társadalompolitika középpontját a személyességre és az emberi méltóságra helyezte, most pedig európai szinten is kezdeményezi, hogy az Európai Uniós tagországok stratégiát és intézkedési tervet készítsenek. A cél az, hogy a fogyatékos emberek számára olyan új lakhatási és szolgáltatási környezetet alakítsanak ki, ahol esélyt kaphatnak az önálló, autonóm életre. A magyar kormány elkötelezett abban, hogy a fogyatékos emberek nagy létszámú intézmények helyett családias környezetben és befogadó közösségek tagjaként éljenek.

A nemzetközi együttműködés előzménye, hogy a múlt héten a V4 országainak részvételével konferenciát tartottak a fogyatékos emberek teljes körű társadalmi részvételéről, ennek részeként az intézményi kiváltásról is. A kétnapos konferencia után a V4 csoport országainak illetékes államtitkárai megállapodtak, hogy a közeljövőben közös fogyatékosságügyi fejlesztési célokat tartalmazó deklarációt fogadnak el, valamint létrehozzák a V4 Magas Szintű Fogyatékosságügyi Csoportot.

A kiállítás megnyitót Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke, dr. Kósa Ádám európai parlamenti képviselő, valamint Czibere Károly, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára nyitotta meg. A kiállításon azoknak a magyar fogyatékos embereknek az életébe pillanthatnak bele a látogatók, akik már nagy intézményből lakóotthonokba költözhettek, valamint könnyűzenei koncertet adott a Nem Adom Fel zenekar, amelyben a szólisták kivétel nélkül mozgáskorlátozott, értelmileg akadályozott és látássérült előadók.

Forrás: www.kormany.hu (EMMI Szociális Ügyekért és Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság)

Fénykép: Antonio Tajani Facebook bejegyzéséből

2018. március 21.

 

Elérhetőségek

Cím: H-3300, Eger, Kossuth L. u. 9.

Telefon: + 36 36 521 310

Email: kabinet@hevesmegye.hu

Fax: + 36 36 411 106

Europe Direct: +36 36 521 480

GPS: 47.900766 / 20.378265

 

A Heves Megyei Önkormányzat hivatalos
honlapjával kapcsolatos általános
adatvédelmi tájékoztatót innen töltheti le.

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

FacebookYoutube

Településeink

Településeink

Eseménynaptár

Hírlevél feliratkozás

Név:*
E-mail cím:*