2023 June 01, Thursday
Főoldal  //  Európai Információs Pont  //  A Bizottság nyilvános konzultációt indít az európai rákellenes tervről
05
Feb 2020
PDF
Print
E-mail

A rákellenes világnap alkalmából az Európai Bizottság tegnap nyilvános konzultációt indított, melynek eredményét figyelembe fogja venni az európai rákellenes terv kidolgozása során a legfontosabb cselekvési területek azonosításához és az intézkedések megválasztásához. A konzultáció 12 hétig fog tartani. A Bizottság a terv egyes elemeit megvitatja majd a tagállamokkal, célzott egyeztetéseket folytat az érdekeltekkel, ezt követően pedig még az év vége előtt előterjeszti az európai rákellenes tervet.


Az EU-ban 9 másodpercenként – éves szinten pedig 3,5 millió embernél – diagnosztizálnak rákos megbetegedést. A rák a szív- és érrendszeri betegségek után a második leggyakoribb halálozási ok az Unióban – Magyarországon minden évben közel 33 000 ember veszti életét daganatos megbetegedésben. Ez a súlyos egészségügyi probléma nemcsak az érintettek életére, hanem az egészségügyi és szociális ellátórendszerekre, a tagállami költségvetésekre, valamint a gazdaság termelékenységére és növekedésére is kihat. A rákos esetek száma 2035-re megduplázódhat, és további intézkedések hiányában ez a betegség léphet elő vezető halálozási okká az Európai Unióban. Ugyanakkor azt is fontos tudni, hogy a rákos esetek 40%-a megelőzhető, ezért sokat tehetünk és sokat el is érhetünk a betegség visszaszorítása terén. Az európai rákellenes terv célja, hogy csökkentse a betegség okozta szenvedést, és támogassa a tagállamok megelőzés és kezelés terén tett erőfeszítéseit.

Az európai rákellenes terv a betegség minden fontos szakaszára vonatkozóan intézkedésjavaslatokat fog megfogalmazni:

• Megelőzés: Ez a legegyszerűbb és leghatékonyabb módja a rák visszaszorításának. A megelőző intézkedések közé tartozhat az egészséges étrend népszerűsítése és az átoltottság javítása, a környezeti kockázati tényezők (pl. a szennyezés) csökkentése, valamint a kutatás és az ismeretterjesztés.

• Korai felismerés és diagnózis: A korai felismeréshez szükség van a célcsoportok rákszűrésben való részvételének javítására, a digitális megoldások használatára és a tagállamok technikai támogatására.

• Kezelés és ellátás: A rákos betegségek kezelésének és gyógyításának sikerét növelheti a színvonalas ellátáshoz való hozzáférés javítása, az új gyógymódok térnyerése, az alapvető gyógyszerek elérhetőbbé és megfizethetőbbé tétele, valamint a kutatás és fejlesztés.

• Életminőség: Az életminőség javítását szolgálhatja az újbóli munkába állás elősegítése, a hátrányos megkülönböztetés megelőzése, a palliatív ellátás javítása, valamint a bevált módszerek átadása.

A Bizottság az európai rákellenes tervről szóló nyilvános konzultációt „Az európai rákellenes terv: Tegyünk még többet!” című brüsszeli konferencián hirdette meg, melynek az Európai Parlament ad otthont a mai napon. Az eseményen, melyet a Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen nyitott meg, polgárok, rákbetegek és túlélők, valamint politikusok, egészségügyi szakemberek, civil szervezetek és más érdekeltek vesznek részt.

A teljes sajtóközlemény itt olvasható.

 2020.február 5.

Forrás: Európai Bizottság Magyarországi Képviselete

 

Elérhetőségek

Cím: H-3300, Eger, Kossuth L. u. 9.

Telefon: + 36 36 521 310

Email: kabinet@hevesmegye.hu

Fax: + 36 36 411 106

Europe Direct: +36 36 521 480

GPS: 47.900766 / 20.378265

 

A Heves Megyei Önkormányzat hivatalos
honlapjával kapcsolatos általános
adatvédelmi tájékoztatót innen töltheti le.

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

FacebookYoutube

Településeink

Településeink

Eseménynaptár

Hírlevél feliratkozás

Név:*
E-mail cím:*