2024 March 29, Friday
Főoldal  //  Európai Információs Pont  //  Covid19: hogyan kezeli az EU az egészségügyi válsághelyzetet?
16
Nov 2020
PDF
Print
E-mail

Mit tanult az EU a koronavírus-járvány első hullámából, és hogyan készül jövőbeni válságokra? A környezetvédelmi szakbizottság elnöke, Pascal Canfin válaszol interjúnkban. Európában ismét meredeken emelkedik a fertőzöttek száma. Mit tanultunk a vírus első hullámából, ami segítheti a mostani helyzet kezelését?

A Covid19-válság példátlan kihívást jelent társadalmaink számára. Tudjuk, hogy szükségünk van a védőoltásra, de azt is tudjuk, hogy ez időbe telik.


Az első hullámban megtanultuk, hogy a koordináció kulcsfontosságú. A lépések összehangolása, a határok igazgatása, az egészségügyi módszertani kérdések néhány fő téma, amelyeknek a területén komoly fejlődésre volt szükség.

Ezért is támogatom az Európai Bizottság új javaslatát a határokon átnyúló egészségügyi veszélyhelyzetek közös kezelésére, valamint az ECDC [Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ] és az EMA [Európai Gyógyszerügynökség] megbízatásának megerősítését.

Egy másik nézőpontból vizsgálva a kérdést, ez a válság lehetővé tette az EU számára, hogy a helyreállítási tervvel jelentős előrelépést tegyen az európai integráció terén.

Az új uniós egészségügyi program lehetővé teszi, hogy támogassuk a kórházakat, biztosíthassuk a szükséges orvosi eszközöket, és mindenekelőtt minden támogatást megadjunk az egészségügyben dolgozóknak, akik az elmúlt hónapokban a küzdelem harcvonalában álltak.

Pascal Canfin (Renew Europe, francia)

Biztosítanunk kell azt is, hogy a gazdasági fellendülés nem ütközik az éghajlattal és környezetvédelemmel kapcsolatos programjainkba.

 Az EU védőoltásokkal kapcsolatos kutatásokra szánt támogatásáról ide kattintva olvashat többet.

Egy hatékony és biztonságos védőoltás a leghatékonyabb megoldás a járvány megállítására. Eleget tesz az EU a vakcina fejlesztésének támogatásáért, és azért, hogy mindenki hozzáférjen majd ?

Általában 10 éven belül szoktak kifejleszteni egy ilyen védőoltást, így amit most próbálunk elérni, az óriási kihívást jelent. Az Európai Bizottság több gyógyszerészeti céggel is tárgyal, hogy biztosítsa, amint megvan a vakcina, biztosítani tudjuk a hozzáférést minden európai számára.

Támogatjuk a Bizottság intézkedéseit, de mint a környezetvédelmi szakbizottság elnöke, átláthatóságot kértem a vásárlást biztosító uniós program tekintetében.

Egyelőre nincs információnk a Bizottság és a gyógyszergyárak közötti előzetes megállapodások rendelkezéseiről. Ha bizalmat akarunk építeni, átláthatóságra van szükség, különösen az árak, a gyártási helyek, a szellemi tulajdonra vonatkozó megállapodások, valamint az oltóanyag okozta károk felelősségi kérdései és a kártalanítás tekintetében. Gondoskodnunk kell arról is, hogy az európai költségvetés gondosan költik el, és ezt megfelelően ellenőrzik is.

A világjárvány kitörésekor sok kritika érte az EU-t amiatt, hogy nem megfelelő a koordináció. Az egészségügy elsősorban a tagállamok hatáskörébe tartozik, de többet kellene tenni uniós szinten?

Az EU-nak többet kell tennie azért, hogy megelőzze a jövőbeni járványokat. Sok más témához hasonlóan ezt is megfelelő szinten kell kezelni, egyetlen tagállam sem képes egyedül eljárni.

Egy olyan Európa, amely védelmet biztosít, azt is jelenti, hogy foglalkozunk azzal a ténnyel, hogy a környezetvédelem és az egészségügy kérdése szorosan összekapcsolódik. Már számos szakértő felhívta a figyelmet a klímaváltozás és a járványok közötti összefüggésekre.

A klímaválság és különösen az erdőirtás következtében ez a fajta járvány gyakrabban előfordulhat a jövőben. Konkrét lépéseket kell tennünk az éghajlatváltozással kapcsolatban, és fel kell készítenünk az egészségügyi rendszereinket ennek a lehetőségnek a kezelésére is.

2020. november 16. Forrás: https://www.europarl.europa.eu/

 

Elérhetőségek

Cím: H-3300, Eger, Kossuth L. u. 9.

Telefon: + 36 36 521 310

Email: kabinet@hevesmegye.hu

Fax: + 36 36 411 106

Europe Direct: +36 36 521 480

GPS: 47.900766 / 20.378265

 

A Heves Megyei Önkormányzat hivatalos
honlapjával kapcsolatos általános
adatvédelmi tájékoztatót innen töltheti le.

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

FacebookYoutube

Településeink

Településeink

Eseménynaptár

Hírlevél feliratkozás

Név:*
E-mail cím:*