2024 March 28, Thursday
Főoldal  //  Európai Információs Pont  //  Több mint 280 millió euró uniós finanszírozás környezetvédelmi, természetvédelmi projektekre
17
Nov 2020
PDF
Print
E-mail

Az Európai Bizottság az uniós költségvetés keretében egy több mint 280 millió eurós beruházási csomagot hagyott jóvá a LIFE program több mint 120 új projektjének támogatása céljából. A környezetvédelmi és éghajlat-politikai intézkedések finanszírozására szolgáló LIFE program költségvetéséből nyújtott uniós források összesen közel 590 millió euró összegben mozgósítanak majd beruházást a projektek nagy ívű környezetvédelmi, természetvédelmi és éghajlat-politikai célkitűzéseinek elérése érdekében.


A projektek az európai zöld megállapodás céljainak megvalósításához is hozzá fognak járulni, többek között azáltal, hogy támogatják az uniós biodiverzitási stratégia és a körforgásos gazdaságra vonatkozó cselekvési terv megvalósítását, hozzájárulnak a koronavírus-világjárvány hatásainak kezelésére szolgáló környezetkímélő gazdasági helyreállításhoz, és elősegítik, hogy Európa 2050-re klímasemleges kontinenssé váljon. Az új projektek között sok a több tagállam együttműködésén alapuló, határokon átívelő projekt.

A 280 millió eurót meghaladó finanszírozásból az EU megközelítőleg 220 millió eurót juttat majd a környezetvédelem és forráshatékonyság, a természetvédelem és biológiai sokféleség, valamint a környezetvédelmi irányítás és tájékoztatás területén megvalósítandó projekteknek, és több mint 60 millió euróval támogatja majd az éghajlatváltozás mérséklésével, az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodással, valamint az éghajlat-politikai irányítással és tájékoztatással foglalkozó projekteket. A finanszírozásban részesülő projekteket a LIFE 2019 pályázati felhívására válaszul benyújtott több mint 1250 pályázat közül választotta ki az értékelőbizottság.

A LIFE program keretében a LIFE-CLIMCOOP magyar irányítású projekt is uniós támogatást nyert el az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás kategóriájában. A projekt arra keres megoldást, hogyan tudnak az ipari övezetek és a városok egyesült erővel fellépni a városok éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodása érdekében. Magyarországon a városok csak akkor tudnak eredményesen alkalmazkodni a klímaváltozáshoz az új ipari övezetekben, ha a vállalkozások hatékonyan együttműködnek az önkormányzati hatóságokkal. A Miskolci Egyetem által koordinált LIFE-CLIMCOOP projektcsapat olyan intézkedéseket fog kidolgozni és bemutatni, melyek egy városi önkormányzat és egy multinacionális vállalat együttműködésén alapulnak. Ezek az intézkedések elő fogják segíteni a rendelkezésünkre álló erőforrások hatékonyabb felhasználását, és javítani fogják az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodást szolgáló intézkedések közös előkészítését a veszélyeztetett városi és ipari területek védelme érdekében. A projekt keretében megvalósítandó konkrét intézkedések közé tartozik az esővíz tartályokban történő gyűjtése a vízhiány leküzdése érdekében, zöldtetők (azaz növényzettel beültetett födémek) és zöldfalak (azaz növénnyel borított falak, más néven vertikális kertek) kialakítása, valamint olyan, természetes vízmegtartást célzó intézkedések bevezetése, amelyek csökkentik a villámárvizek kockázatát. A cél az, hogy a modellt először Magyarországon, majd egész Közép- és Kelet-Európában is egyre többen alkalmazzák.

 2020. november 17.

Forrás: Európai Bizottság Magyarországi Képviselete

 

Elérhetőségek

Cím: H-3300, Eger, Kossuth L. u. 9.

Telefon: + 36 36 521 310

Email: kabinet@hevesmegye.hu

Fax: + 36 36 411 106

Europe Direct: +36 36 521 480

GPS: 47.900766 / 20.378265

 

A Heves Megyei Önkormányzat hivatalos
honlapjával kapcsolatos általános
adatvédelmi tájékoztatót innen töltheti le.

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

FacebookYoutube

Településeink

Településeink

Eseménynaptár

Hírlevél feliratkozás

Név:*
E-mail cím:*