16
May 2013
PDF
Print
E-mail

Tizenegy székelyföldi termelő 76 termékét ismerhetik meg péntektől a magyar vásárlók az ország 19 Auchan áruházában. A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára szerdán Budapesten, az esemény megnyitóján hangsúlyozta, hogy a tárca a rendelkezésére álló eszközökkel segíti a határon túli magyar gazdálkodókat.

 

A minisztérium ösztönzi, hogy a határon túli magyar termelők árui eljussanak magyarországi üzletekbe, piacokra. Ezt biztosítja a Nemzeti Vidékstratégia végrehajtására szolgáló Darányi Ignác-terv, amelyben fontos feladatként szerepel a határon túli Kárpát-medencei magyar gazdálkodók lehetőségeinek szélesítése - közölte Feldman Zsolt az óbudai Auchan áruházban tartott rendezvényen.

Emlékeztetett arra, hogy az összefogás és a közös munka kereteit a Vidékfejlesztési együttműködések a határon túli magyarsággal elnevezésű program keretében biztosítja a vidékfejlesztési tárca. Emellett a múlt év nyarán kezdődött az a kerekasztalbeszélgetés-sorozat, amelynek keretében a magyar agrárszakemberek, a minisztérium munkatársai elmennek a programban résztvevő határmenti területekre.

Varga Gabriella, az Auchan Magyarország kft. beszerzési igazgatója arról beszélt, hogy a Székely heteket a Cora áruházak rendezték meg először három évvel ezelőtt. Ezt folytatni kívánták a magyarországi Auchan áruházak is - mint jó, követendő példát -, miután az Auchan felvásárolta a múlt évben a Cora áruházakat.

Ezt követően felvették a kapcsolatot Hargita megye tanácsával, és ez év januárjában Csíkszeredában az Auchan szakemberei 35 székelyföldi kistermelővel találkoztak. Az itteni árumustrán válogatták ki a mostani - május 23-ig tartó - esemény árukínálatát. A Székely hetek rendezvénysorozatán azt is felmérik az Auchan szakemberei, hogy a vásárlók mely termékeket látnának szívesen az áruházak állandó kínálatában.

Márton István, Hargita megye Tanácsának vidékfejlesztési igazgatója elmondta: Hargita megyében 2008-ban határozták el, hogy a kistermelőknek segítséget adnak áruik értékesítéséhez. Két évvel később pedig már szűk lett a helyi piac, ezért Magyarországon a Corának szerették volna eladni a székelyföldi termékeket. A próbálkozás sikeres volt, és megkezdődtek a termékbemutatók a Corában. Az első évben, 2010-ben a Corában eladott, Székelyföldről származó áru értéke 55 millió forint volt, 2012-ben pedig már meghaladta a 100 millió forintot. Márton István úgy vélte: az idén a múlt évihez hasonló értékű árut adnak majd el.

2013. május 16. forrás: MTI, Fotó: Pelsőczy Csaba

 

Elérhetőségek

Cím: H-3300, Eger, Kossuth L. u. 9.

Telefon: + 36 36 521 310

Email: kabinet@hevesmegye.hu

Fax: + 36 36 411 106

Europe Direct: +36 36 521 480

GPS: 47.900766 / 20.378265

 

A Heves Megyei Önkormányzat hivatalos
honlapjával kapcsolatos általános
adatvédelmi tájékoztatót innen töltheti le.

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

FacebookYoutube

Településeink

Településeink

Eseménynaptár

Hírlevél feliratkozás

Név:*
E-mail cím:*