12
Jun 2013
PDF
Print
E-mail

Megalakult a húsztagú Országos Borszakértő Bizottság Budapesten Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter és Kiss Eliza miniszteri biztos kezdeményezésére.

 

A testület tagjainak a felkérő leveleket Fazekas Sándor adta át. A bizottság elnöke Horkay András lett. A bizottság megalakulásával egyidejűleg a vidékfejlesztési miniszter borkiválósági programot hirdetett, amelynek célja, hogy a magyar bor ismertségét és piaci versenyképességét fokozza.

A tárcavezető szerint a kiválóság tekintetében jelentős tartalékok vannak még a magyar borágazatban. Álláspontja szerint a borágazat a minőségi és kiválósági kritériumokat előtérbe helyezve erősíteni tudja pozícióit bel- és külföldön egyaránt.

A borkiválósági program kapcsán a miniszter 6 célterületet jelölt meg. Ezek: a szőlőfajta kiválóságok, a borkiválóságok, az oktatás és a kutatás fejlesztése, a marketing-kiválóság, a humánkapacitás kiválósága, továbbá a szinergikus - azaz az egymást erősítő - kapcsolatok területe.

Kiss Eliza az MTI-nek elmondta: az Országos Borszakértő Bizottság csütörtökön megkezdte működését. A bizottság működési feltételeit a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hatóság (Nébih) teremti meg, és a titkársági feladatokat is ez a szervezet látja el.

A borkiválósági program egyik eleme lesz az a védjegy, amely a kiválóságot tanúsítja vagy jelezheti a természeti - azaz vegyszermentesen előállított - borok rendszerét. A most megalakult bizottság egyik feladata a védjegy alkalmazási feltételeinek kidolgozása lesz. Jelezte: a bormarketingre mind bel-, mind külföldön kiemelt figyelmet fordítanak.

2013. június 12. Forrás. MTI

 

Elérhetőségek

Cím: H-3300, Eger, Kossuth L. u. 9.

Telefon: + 36 36 521 310

Email: kabinet@hevesmegye.hu

Fax: + 36 36 411 106

Europe Direct: +36 36 521 480

GPS: 47.900766 / 20.378265

 

A Heves Megyei Önkormányzat hivatalos
honlapjával kapcsolatos általános
adatvédelmi tájékoztatót innen töltheti le.

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

FacebookYoutube

Településeink

Településeink

Eseménynaptár

Hírlevél feliratkozás

Név:*
E-mail cím:*