19
Feb 2014
PDF
Print
E-mail

A két borvidék legnevesebb termelői, összesen 25 pincészet mutatja be bikavérjeit pénteken Budapesten az Eger-Szekszárd Bikavér Párbaj elnevezésű, a nagyközönség számára is nyitott kóstolón.

 

Bikavért csak két magyar borvidéken, Egerben és Szekszárdon lehet készíteni. Annak ellenére, hogy az egyik legismertebb hazai bortípusnak számít, volt időszak, amikor kevesen tekintettek rá elismeréssel, az utóbbi években azonban egyre erősebb a törekvés mindkét borvidék részéről, hogy a magas presztízsű kategóriában helyezzék el. Ennek szellemében az egri és a szekszárdi termelők pénteken másodszorra mutatják be együtt bikavérjeiket a fővárosban - áll a szervezők által az MTI-hez eljuttatott közleményben.

Heimann Zoltán, a Szekszárdi Borászok Céhének tagja az MTI megkeresésére felidézte: az elmúlt évtizedekben a szekszárdiak és az egriek azon vitatkoztak, hol készítettek előbb bikavért, mára azonban összefogás alakult ki a két borvidék termelői között egymás erősítésére.
"Szekszárdon és Egerben mások a súlypontok. Itt viszonylag kevés bikavér készül, évi mintegy 100 ezer palack, míg Egerben nagyságrendekkel több. Az elmúlt években létrejött a konszenzus arról, hogy Szekszárd kitörési pontja, egyediségének hangsúlyozása a kadarkával, a kékfrankossal és a bikavérrel kell történjen. Nálunk a cabernet és a merlot nagyon sikeresek, de ahhoz, hogy a világon felfigyeljenek Szekszárdra, valami egyéniségre van szükség, és mi erre a kadarkát, a kékfrankost és a bikavért gondoljuk alkalmasnak" - mondta el a borász.
Mint kiemelte: a bikavérek terén Szekszárd erősebben archaizál, mert nagyobb minimum mennyiséget ír elő a kékfrankosra és a kadarkára, mint Eger, ahol a kadarka nem is feltétlenül kötelező. Eger ellenben egy bonyolultabb, háromszintű rendszert határozott meg; a szekszárdi jelenleg egy-, a jövőben kétszintes lesz. "Hogy kinek van igaza, nem tudom, a közönség pénteken megválaszolhatja" - jegyezte meg.
Heimann Zoltán emlékeztetett, a szekszárdi borászok egymás borainak rendszeres kóstolásával is a magasabb minőséget célozzák meg: szigorú, 75 százalékos egyetértésre volt szükség ahhoz is, hogy a februári kóstolón termelőjük bemutathasson egy-egy szekszárdi tételt.

Gál Lajos egri bortermelő, az Eszterházy Károly Főiskola docense felidézte: a minőségi bikavér termelésében kiesett néhány évtized, de az utóbbi húsz évben elkezdték újjáépíteni az elnevezés renoméját Egerben.
Ehhez alapvető fontosságú, hogy jó minőségű szőlő teremjen, amelyből meg is él a termelője, ezért 1997-től már szabályozták annak termelését - jegyezte meg.

Egerben a magasabb minőség érdekében később megalkották a bikavér superior és grand superior kategóriákat, azzal a céllal, hogy az alapként szolgáló classicus bikavérek fölött prémium kínálatot hozzanak létre terroir borként, gyümölcs és fűszeres aromákban gazdag ásványos bikavérekből. Az előírások azáltal jelenítenek meg hozzáadott értéket, hogy érettebb szőlőalapanyagot, valamint hosszabb hordós és palackos érlelést tesznek kötelezővé. A Budapesten bemutatkozó tételek szigorú előkóstolás alapján kerülhetnek a vendégek elé - közölte Gál Lajos.
Az Eger-Szekszárd Bikavér Párbaj kiállítói névsoráról és részleteiről a rendezvény Facebook-oldalán - www.facebook.com/events/1448302905388292 - találhatnak részletes információkat az érdeklődők.

 

2014. február 19.

Forrás: MTI

 

Elérhetőségek

Cím: H-3300, Eger, Kossuth L. u. 9.

Telefon: + 36 36 521 310

Email: kabinet@hevesmegye.hu

Fax: + 36 36 411 106

Europe Direct: +36 36 521 480

GPS: 47.900766 / 20.378265

 

A Heves Megyei Önkormányzat hivatalos
honlapjával kapcsolatos általános
adatvédelmi tájékoztatót innen töltheti le.

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

FacebookYoutube

Településeink

Településeink

Eseménynaptár

Hírlevél feliratkozás

Név:*
E-mail cím:*