07
Nov 2014
PDF
Print
E-mail

"Aki Márton napján libát nem eszik, az egész évben éhezik, aki Márton napján új bort nem iszik, az egész évben szomjazik" - ezen 1171-ből származó, Szent Márton napjához kapcsolódó írásos feljegyzés jegyében rendezik meg hétvégén, Debrecenben a Márton-napi libalakomát.

 

Debrecen és Eger önkormányzata és a debreceni Barabás Klub immár hatodik éve rendezi meg a kulturális programokkal kísért háromnapos gasztronómiai parádét, amely az ötletgazda Barabás Zoltán szerint mára a családok ünnepe lett, és az egész országból érkeznek érdeklődők a lakomára.
Debrecen főterén már felállították azokat a faházakat, amelyekből az ételeket, italokat kínálják a vendégeknek, s már áll a nagyszínpad is, ahol debreceni és egri művészeti csoportok mutatkoznak be péntektől vasárnapig - jelezte Komolay Szabolcs, Debrecen alpolgármestere a rendezvény csütörtöki sajtótájékoztatóján.
A lakomázóknak egy tonna libahájból készül ezer adag tepertő, de lesz kemencében sült libacomb, ludaskása, libatoros káposzta, libahússal töltött káposzta, libazúza-pörkölt és libakolbász is.
A libaételekhez egri borokat kínálnak: három pincészet mintegy harminc fajta borát kóstolhatják meg a rendezvény vendégei – mondta Rázsi Botond, Eger alpolgármestere.
Bár a szüret még sok helyen tart az egri borvidéken, egy-egy fehér, illetve rozé újbort már kínálnak a hétvégi libalakomához Debrecenben – tette hozzá.
Az idei libalakomát jelmezes kavalkád is kiegészíti: a látogatók közül megválasztják a Márton-napi lakoma Döbrögi urát és Lúdas Matyiját, akik ezúttal bot helyett bort kapnak – hangzott el a tájékoztatón.

 

2014. november 7.

Forrás: MTI

 

Elérhetőségek

Cím: H-3300, Eger, Kossuth L. u. 9.

Telefon: + 36 36 521 310

Email: kabinet@hevesmegye.hu

Fax: + 36 36 411 106

Europe Direct: +36 36 521 480

GPS: 47.900766 / 20.378265

 

A Heves Megyei Önkormányzat hivatalos
honlapjával kapcsolatos általános
adatvédelmi tájékoztatót innen töltheti le.

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

FacebookYoutube

Településeink

Településeink

Eseménynaptár

Hírlevél feliratkozás

Név:*
E-mail cím:*