18
Oct 2016
PDF
Print
E-mail

Az őszi időszakban jellemzőek a szüreti mulatságok és kóstoltató programok. A fogyasztóvédelmi hatóság munkatársai ezeken a rendezvényeken is igyekeznek mindazokat a szabályszegéseket feltárni, ami oka lehet a fogyasztók megkárosításának, megtévesztésének. Annak érdekében, hogy tudatosan járjon el egy-egy ilyen alkalommal, az alábbiakat jó szem előtt tartani.

Egy-egy borkóstolón, szüreti fesztiválon történő vásárlás alkalmával előfordulhat, hogy az előírtnál kevesebb bort töltenek a pohárba, esetleg nem azt a mennyiséget mérik ki az italból, amit felszámítanak. Figyeljen oda a kért mennyiségre, valamint a megfelelő árazásra, hiszen nagyobb sorban állás esetén sürgetés hatására könnyedén válhatunk könnyelműbbé, hiszékenyebbé. A tudatos vásárló minden vásárlása után ellenőrzi a kézhez kapott blokkot, mivel a helyszínen még van esély rendezni a félreérést.


Ha szeretne hazavinni a kedvenc borából, előre egyeztessenek a termelővel, hogy milyen évjáratú, milyen fajta, mekkora mennyiségű italt szeretne, mi az egységára és a műanyag palack árát külön kell-e fizetni.

Figyeljen arra is, hogy amennyiben a rendezvény alkalmával tömegre értékesített frissensült terméket vásárol (például sült kolbász, lacipecsenye, rántott hal), a csomagolópapírt ne számítsák be a termékért fizetendő árba, tehát ne együtt mérjék le a műanyag, illetve papírtányér súlyát a kért étellel. Erre van ugyanis megoldás, a mérlegek betárázása, vagyis a csomagolóanyag tömegének gépbe való előzetes beadása, így a mérés kezdő értéke a papírtálcával együtt nulla.

A vásárlásai során mindig kérjen nyugtát, számlát, mivel egy esetleges minőségi kifogás bejelentéséhez erre szüksége van, ennek hiányában a kereskedő nem köteles foglalkozni a panasszal.

Figyeljen arra is, hogy felszolgálási díjat akkor számíthatnak fel jogszerűen, ha erről előzetesen a fogyasztót tájékoztatták (az étlapon szerepelt). A fogyasztó részére adott számlán, nyugtán a felszolgálási díjat elkülönítetten kell feltüntetni.

Manapság nagy népszerűségre tettek szert a szürettel kapcsolatos élménytúrák, borkörutak. A vállalkozások sokszor csomagban ajánlják a szüreti élményt és kapcsolódó szolgáltatásaikat, a szállást és az étkezést is. Amennyiben az utazás helyszínén az ígéretekkel szemben a fogyasztó nem azt tapasztalja, mint ami az utazásszervező prospektusban vagy az utazási szerződésében, akár a hirdetésben szerepelt, panaszt tehet a szolgáltatónál vagy az utazási irodánál.

Ha az árfelszámítással, panaszkezeléssel, vásárlók könyvi bejegyzésével, a csomagolóanyag belemérésével kapcsolatban problémája merül fel, azt az illetékes területi Kormányhivatalnál, mint fogyasztóvédelmi hatáskörben elsőfokon eljáró szervnél jelezheti.

2016. október 18.

Forrás, fotó: www.nfh.hu

 

Elérhetőségek

Cím: H-3300, Eger, Kossuth L. u. 9.

Telefon: + 36 36 521 310

Email: kabinet@hevesmegye.hu

Fax: + 36 36 411 106

Europe Direct: +36 36 521 480

GPS: 47.900766 / 20.378265

 

A Heves Megyei Önkormányzat hivatalos
honlapjával kapcsolatos általános
adatvédelmi tájékoztatót innen töltheti le.

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

FacebookYoutube

Településeink

Településeink

Eseménynaptár

Hírlevél feliratkozás

Név:*
E-mail cím:*