Heves megye egyik legmeghatározóbb gasztronómiai jellemzője a bor. Két történelmi borvidék található megyénkben, a Gyöngyös központú Mátraaljai valamint az Egri borvidék. E két város "A szőlő és a bor városa" elnevezés büszke tulajdonosa, s számos világhírű borász otthona. A világhírű borok mellé természetesen a magyar konyha legfinomabb és legismertebb specialitásait kóstolhatjuk Heves megye éttermeiben, hangulatos vendéglőiben. Eger környékén az egries húsleves, az egri gömbpalacsinta, a tárkányi sós-túrós rétes, a Mátrában a palóc konyha hagyományos ételei, a bükki vadételek, a Tisza mentén a tiszai halászlé, Szilvásváradon a pisztráng és a szarvasgomba nyújtanak felejthetetlen ízélményeket.
Gere Zsolt, villányi borász kapta a február végén megrendezett 10. Magyar Borok Bálján a borszakma egyik legjelentősebb elismerését, a Gál Tibor Emlékdíjat.
Csütörtök éjféltől várják a nevezéseket a 2015. május 23-án induló Nemzeti Bor Maratonra, amelyen 11 nap alatt csaknem 2580 kilométer megtételével 22 borvidék mintegy 120 településén futnak keresztül a jelentkezők - közölték a szervezők csütörtökön.
A Szent Tamás pincészet 2013-as évjáratú MÁD Furmintja és a St. Andrea pincészet 2012-es évjáratú, Áldás nevű egri bikavére lesz 2015-ben Debrecen város fehér, illetve vörös bora - jelentette be Papp László, a város polgármestere szombaton a III. Debreceni Bormustra megnyitóján.
A Pálinkamesterek Országos Egyesületének alelnöke szerint jövőre olyan változtatásokkal kellene finomítani a pálinkafőzés és párlatkészítés szabályain, amelyek az uniós keretek között is segítik a pálinkafőző szakma előrelépését.
"Aki Márton napján libát nem eszik, az egész évben éhezik, aki Márton napján új bort nem iszik, az egész évben szomjazik" - ezen 1171-ből származó, Szent Márton napjához kapcsolódó írásos feljegyzés jegyében rendezik meg hétvégén, Debrecenben a Márton-napi libalakomát.
A Heves Megyei Önkormányzat hivatalos
honlapjával kapcsolatos általános
adatvédelmi tájékoztatót innen töltheti le.