2024 April 17, Wednesday
Főoldal  //  Gyöngyös  //  Hazánk legmagasabban fekvő tava megújul
30
Jan 2014
PDF
Print
E-mail

Évente több ezer vendég fordul meg a Mátra sokak kedvencének számító kirándulóhelyén, a Sástónál. A turisták örömére a környék most megújul.

A közigazgatásilag Gyöngyöshöz tartozó Sástó idegenforgalmában kiemelkedő esztendő volt a tavalyi. Egy vállalkozásnak köszönhetően - amely pályázati támogatást nyert el - négy csillagossá fejlesztették a tó körüli kempinget - tudtuk meg dr. Réthy Bélától, a mátraaljai város alpolgármesterétől.

„Ennek köszönhetően még népszerűbbé vált a legmagasabb hegyvidékünknek ez a része, ahol kristály tiszta a levegő, lehet sportolni és pihenni. Az említett vállalkozó egyébként már korábban megnyitotta a kempinghez közeli Adrenalin- parkot, ahol a múlt évben is sokan találtak kikapcsolódást” - tette hozzá.

A gyöngyösi önkormányzat az Új Széchenyi Terv keretében közel háromszáz millió forint támogatást nyert el hazánk legmagasabban - 507 méter magasan - fekvő hegyvidéki tavának a Sástónak a megújítására és ökoturisztikai fejlesztésére.

A projektet megelőzően rendezték a tó tulajdoni viszonyait, így ma már teljes területével az önkormányzathoz tartozik. Ennek köszönhetően saját pénzből távolították el a tómederből az iszap egy részét és az eliszaposodott vízi növényzetet. Kialakították a tómedret vízzel ellátó árokrendszert, valamint szellőztető berendezést helyeztek el, mellyel oxigénhez juttatták a tavat.

Nemrég volt negyven éve annak, hogy felállították Sástó jelképét, az ötven méter magas kilátótornyot. Ez a létesítmény akkoriban kalandos utat tett meg az Alföldtől a Mátráig. Négy évtizeddel ezelőtt ugyanis Romániából érkezett az algyői olajfúrásokhoz. De kiderült, hogy nem felelt meg a hazai szabványoknak. Ekkor egy kreatív gondolatnak köszönhetően a fúrótornyot kilótoronnyá alakították át és a Mátrába szállították, amely azóta is a turizmust szolgálja.

A mostani fejlesztési projekt részeként világítást kapott a torony és felújították a tó fahídjait A következő időszakban újítják meg a nyilvános illemhelyet, továbbá csónakstéget építenek, amely teraszként is szolgál majd és kulturális rendezvények színhelye lesz. A támogatásból oktató- és látogatóközpontot is létesítenek, ahol a Mátra élővilágával ismerkedhetnek meg a vendégek. A gyerekek örömére pedig erdei játszóteret építenek. Már megújították a parkolókat és a gyalogos utakat is korszerűsítették. A tó körül tanösvényt alakítanak ki a túrázóknak, ahol a térség vízi- és szárazföldi állatvilágát mutatják be. Ezeken kívül a tó partjának a falait is helyreállítják, valamint már csónakokat is vásároltak az új szezonra.

A fejlesztéssel néhány új munkahelyet is teremtenek. Az alkalmazottak - a tervek szerint - a karbantartásban, a torony működtetésében, illetve az oktató központ üzemeltetésében vesznek részt. A projekt várhatóan 2014 májusában zárul.

Dr. Réthy Béla kiemelte: bíznak abban, hogy az elmúlt évek során méltánytalanul elhanyagolt Sástó és környéke - amely kiemelten védett területen fekszik - megújul és a már átadott négycsillagos kempinggel együtt még vonzóbb turisztikai célpontja lesz sokaknak. Idén 40 ezer turista érkezésére számítanak a Mátrának ebben az "ékszerdobozában".

Az önkormányzatnak kész tervei vannak a következő fejlesztésre is. Ez a Mátrafüred és Sástó közötti kerékpárút létesítéséről szól. A három kilométer hosszú távra szóló elképzelés megvalósításához szükséges támogatásra a következő időszakban nyújtanak be pályázatot.

2014. január 30.

Forrás: www.turizmusonline.hu

 

Elérhetőségek

Cím: H-3300, Eger, Kossuth L. u. 9.

Telefon: + 36 36 521 310

Email: kabinet@hevesmegye.hu

Fax: + 36 36 411 106

Europe Direct: +36 36 521 480

GPS: 47.900766 / 20.378265

 

A Heves Megyei Önkormányzat hivatalos
honlapjával kapcsolatos általános
adatvédelmi tájékoztatót innen töltheti le.

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

FacebookYoutube

Településeink

Településeink

Eseménynaptár

Hírlevél feliratkozás

Név:*
E-mail cím:*