2024 April 17, Wednesday
Főoldal  //  Gyöngyös  //  Dr. Bartus József Gyöngyös díszpolgára
02
Jun 2014
PDF
Print
E-mail

A várossá válásának 680. évfordulóját ünneplő Gyöngyös legújabb díszpolgára dr. Bartus József gyógyszerész.


Neves nap ez a mai nap Gyöngyös és a gyöngyösiek számára, hiszen idén ünnepeljük Gyöngyös várossá válásának 680. évfordulóját – kezdte köszöntőjét a jubileum kapcsán az Orczy-kastélyban megrendezett ünnepségen Faragó László polgármester. Úgy vélte, azzal, hogy 1334-ben Károly Róbert mezővárosi rangot adományozott Gyöngyösnek, a város a Mátravidék legfontosabb települése lett.

Egy település életében fontos a múlt, és fontos ismerni közös történelmünket. Életünk során talán nem sokat gondolunk arra, hogy mi magunk is nap mint nap történelmet írunk – hangsúlyozta a polgármester. - Rajtunk múlik, hogy az utánunk következők hogyan emlékeznek majd ránk, a mi jelenünkre. Magunk és Gyöngyös jövőjét úgy kell alakítanunk, hogy néhány emberöltő múlva mi legyünk azok, akikre méltán büszkék lesznek utódaink. A 680 év magáért beszél. Nem ünnepelhetnénk most, ha nem lett volna a jövőbe vetett hit, az összefogás.

 

A városnapi ünnepségen adták át a Pro Civitate díjat. Birtokosa Gyöngyös legrangosabb elismerését tudhatja magáénak, hiszen a kitüntetés egyben díszpolgári címmel is jár. Idén dr. Bartus József nyugalmazott szakgyógyszerész vehette át a díjat Faragó László polgármestertől.

A díjazott a mindennapos kiváló szakmai munka mellett, tudományos cikkek sorával gazdagította a szakmát. Részt vett a magyarországi gyógyvizek újbóli törzskönyvezésében, a gyógyhatású vizek kémiai és minőségi bevizsgálásában és forgalomba hozatalában, valamint az újszerű felhasználhatósági javallatok leírásában elévülhetetlen érdeme van.

Dr. Bartus József harminc éven át vezette a gyöngyösi Richter Referencia Patikát, önzetlenül szolgálta és szolgálja ma is a város, valamint a környező települések betegeit.

Dr. Bartus József a díjátadó ünnepségen elmondta: mindig a felelősség, a lelkiismeretesség és a betegek segítése vezérelte munkáját. Patikavezetőként eltöltött három évtized alatt mindig arra törekedett, hogy munkatársai is ebben a szellemben dolgozzanak.

- Nagyon megörültem, amikor megtudtam, hogy milyen rangos elismerést kapok a várostól. Soha nem vártam el és nem számítottam ekkora kitüntetésre, s büszkeséggel tölt el, hogy méltónak találtak az elismerésre – összegezte gondolatait a kitüntetett, aki a díszpolgárnak járó aranygyűrű, oklevél és pénzjutalom mellé kedvenc magyar népdalait is megkapta az ünnepségen Gyöngyösi Kiss Anna nótaénekes és Báder Ernő hegedűművész előadásában.

A városnapi ünnepségen a korábban díszpolgári címmel jutalmazott dr. Gulyás Zoltán főorvos pohárköszöntőjében meleg szavakkal méltatta kollégáját. Elmondta: díszpolgárnak lenni egyben öröm és felelősség is.

- A díszpolgári cím talán a legszebb elismerése annak a munkának, amit egész életünkben elvégeztünk, és általa köztiszteletnek örvendünk helyben vagy akár országosan is. Aki a közösségért él és dolgozik, jól tudja, hogy „amit magadért teszel, az meghal veled, de amit másokért, az örökre megmarad” – hangsúlyozta a főorvos.

A városnap kapcsán idén immár ötödik alkalommal rendezték meg a XIX. századi piacot. A hagyományokhoz híven sokan korhű öltözetben jelentek meg a Fő téri sokadalomban, ahol ebben az évben Gyöngyöstarján volt a díszvendég.

- Ha gyüttök, lesztek, ha hoztok, esztek. Jöttünk mert meghívtak, és hoztunk magunkkal jó halászi bort – így mutatkozott be a vásárban a település polgármestere, Szabó Ferenc.

A gyöngyöshalásziak sátrában a jó bor mellett házi tojás, tészta, méz és mézeskalács is volt, amit bárki megkóstolhatott vagy megvásárolhatott.

A városnap alkalmat adott arra is, hogy dr. Fejes András, az első magyar paralimpikon, klinikai szakpszichológus Gyöngyösnek ajándékozza sporttörténeti és szakmai relikviáit. A különféle sportversenyeken szerzett érmek, kupák, valamint az orvos által publikált művek a Vachott Sándor Városi Könyvtárban egy hónapon keresztül láthatók. A relikviákból később egy szűkebb tárlatot készítenek, ám annak állandó helye is a könyvtárban lesz.

A városnap a már hagyományos hangversennyel zárul, ami egyben a Gyöngyösi Művészeti Hetek záróakkordja is.

2014. június 2.

Forrás: www.gyongyos.hu

 

Elérhetőségek

Cím: H-3300, Eger, Kossuth L. u. 9.

Telefon: + 36 36 521 310

Email: kabinet@hevesmegye.hu

Fax: + 36 36 411 106

Europe Direct: +36 36 521 480

GPS: 47.900766 / 20.378265

 

A Heves Megyei Önkormányzat hivatalos
honlapjával kapcsolatos általános
adatvédelmi tájékoztatót innen töltheti le.

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

FacebookYoutube

Településeink

Településeink

Eseménynaptár

Hírlevél feliratkozás

Név:*
E-mail cím:*