2024 May 18, Saturday
Főoldal  //  Hatvan  //  Műemlékvédelmi elismerést kapott a hatvani kastély
21
Apr 2015
PDF
Print
E-mail

ICOMOS szakmai díjjal jutalmazták a hatvani Grassalkovich-kastély felújítását. A műemlékvédelmi elismerés alapján a végrehajtott értékmegőrzés példaértékű.

 

Hétfő délelőtt adták át a legnagyobb műemlékvédelmi nemzetközi civil szakmai szervezet elismerését, az ICOMOS-díjat Budapesten a Várkert Bazárban. Az ICOMOS fő feladatának tekinti, hogy felhívja a társadalom figyelmét a kulturális és az építészeti örökség értékeire, segítse azok megőrzését és pusztulásuk megakadályozását. Ezeket az elveket szem előtt tartva választották ki azokat az épületeket, illetve felújítási munkákat, beruházásokat, amelyek megérdemlik a díjat.

A tavaly felújított és új funkciót kapott hatvani Grassalkovich-kastély kapcsán a műemlékvédelem azt méltatta, hogy olyan módon állították helyre az épületet, a kertet és a hozzá tartozó gépházakat, hogy azok méltó módon, jelenükben hordozzák múltjuk értékeit. Külön kiemelték, hogy tették mindezt úgy, hogy közben egy teljesen új funkciót lát el, vadászati múzeum nyílt benne. – Szabó Zsolt államtitkár, az előző polgármester irányításával vittük véghez ezt a hatalmas beruházást, melynek keretében megújult Hatvan egyik legnagyobb jelképe. A felújításra és az elkészült vadászati múzeumra pedig egyaránt büszke lehet minden hatvani és minden látogató – fogalmazott a díj átvétele után Horváth Richárd Hatvan polgármestere.

A kastély mellett ICOMOS-díjat kapott még a sárospataki ágyúöntő műhely maradványait bemutató épület, a fertőszentmiklósi római katolikus templom barokk faberendezéseinek restaurálása, valamint a budapesti Kapucinus utca 9. szám alatti ház helyreállítása.

2015. április 20.

Forrás: www.hatvanonline.hu

 

Elérhetőségek

Cím: H-3300, Eger, Kossuth L. u. 9.

Telefon: + 36 36 521 310

Email: kabinet@hevesmegye.hu

Fax: + 36 36 411 106

Europe Direct: +36 36 521 480

GPS: 47.900766 / 20.378265

 

A Heves Megyei Önkormányzat hivatalos
honlapjával kapcsolatos általános
adatvédelmi tájékoztatót innen töltheti le.

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

FacebookYoutube

Településeink

Településeink

Eseménynaptár

Hírlevél feliratkozás

Név:*
E-mail cím:*