2024 May 18, Saturday
Főoldal  //  Hatvan  //  Gazdag őszi programokkal várja a látogatókat a hatvani vadászati múzeum
13
Oct 2015
PDF
Print
E-mail

Látványos interaktív vadászati kiállítással, változatos múzeumpedagógiai foglalkozásokkal, szakmai előadásokkal és családi programokkal is várja a látogatókat az ősz folyamán a Közép-Európában egyedülálló gyűjteménnyel bíró hatvani Széchenyi Zsigmond Kárpát-medencei Magyar Vadászati Múzeum.

 

Kirchkeszner Ágnes, az intézmény július elsejével kinevezett stratégiai igazgatója az MTI-nek elmondta, a folyamatosan bővülő múzeumi anyag az évezredes magyar vadászati, halászati-horgászati kultúrára fókuszál, illetve bemutatja a Kárpát-medence jellemző élőhelyeit és vadfajait. Emellett - az állandó és időszaki kiállítások révén - a vadgazdálkodás társadalmi beágyazottságába és kulturális szerepébe is betekintést nyerhetnek a látogatók.

Az igazgatónő felidézte: a Hatvan központjában található, 1945 után iskolának és kórháznak is otthont adó, közel 250 esztendős Grassalkovich-kastély 1983 óta üresen állt. A rohamosan pusztuló barokk műemlék épületben 2014. március 29-én, egy közel 3,5 milliárd forintos beruházás eredményeként nyílhatott meg a Széchenyi Zsigmond Vadászati Múzeum. Hozzátette: bár léteznek jellemzően magángyűjteményeken alapuló vadászati kiállítóhelyek, korábban hiányzott egy, a hatvanihoz hasonló tematikájú országos kiemelt intézmény. Pedig ennek létrehozását az is indokolta, hogy Magyarország mindig is az európai vadászkultúra egyik fellegvárának számított. Ekképp a múzeum létrehozása stratégiailag is fontos fejlesztés volt - húzta alá.

Kirchkeszner Ágnes szavai szerint a Széchenyi Zsigmond Vadászati Múzeum új, a természet felé forduló szemlélettel közelíti meg a vadászat és halászat mesterségét. A Kárpát-medencére fókuszáló látványos kiállítás interaktív módon mutatja be ezt a kultúrát, annak hagyományait az ősidőktől kezdve napjainkig.
Az igazgatónő kitért rá: mivel új, alig másféléves múzeum a hatvani, legfontosabb céljuk, hogy minél többen megismerjék a gyűjteményüket.

Olyan több lábon álló múzeumról van szó, ahol - múzeumpedagógiai, vagy akár családi programok keretében - a gyakorlatban is kipróbálhatóak a Kárpát-medencére jellemző vadászati, halászati tevékenységek mozzanatai az interaktív kiállítóterekben, illetve a kastélypark területén található Élménytérben.
"A múzeum egyik legfontosabb célcsoportját a gyerekek jelentik, tekintve, hogy olyan, a 21. századi fenntartható vadászathoz, halászathoz kapcsolódó ismeretanyagot közvetítünk, amelyek megismerése rendkívül hasznos lehet a környezettudatos szemléletre való nevelésben. Ez a múzeum így fontos lehetőséget kínál az oktatási intézmények számára, hiszen már az óvodásoktól kezdve a középiskolás korosztályig tematikus foglalkozásokkal, különböző szolgáltatásokkal is várjuk őket" - mutatott rá.

Kirchkeszner Ágnes hangsúlyozta: országos múzeumként céljuk, hogy a jelenlegi, közel 50 ezres látogatószámot az elkövetkező két évben megduplázzák. Az országos vérkeringésbe való bekapcsolódáshoz egyik első lépésként a Széchenyi Zsigmond Vadászati Múzeumot az egynapos osztálykirándulások kiemelt célpontjává kívánják tenni. Hozzátette: múzeumpedagógiai szerepén túl a múzeum fontos szerepet vállal a profiljába illeszkedő szakmai rendezvények lebonyolításában is. E területen rendkívül fontos célt is megfogalmazott az intézmény vezetése: a múzeum aktív részese kíván lenni az - ötven esztendő elteltével, 1971 után ismét Budapesten tartandó - 2021-es Vadászati Világkiállítás lebonyolításának.

Október folyamán az állatok télre való felkészülésének jegyében szervezett tematikus foglalkozásokkal várja a múzeum a kisiskolásokat, illetve még a hónap végéig lesz látható a Herendi Porcelánmanufaktúra vadászati kollekciójából nyílt időszaki kiállítás is.

 

2015. október 13.

Forrás: MTI

 

Elérhetőségek

Cím: H-3300, Eger, Kossuth L. u. 9.

Telefon: + 36 36 521 310

Email: kabinet@hevesmegye.hu

Fax: + 36 36 411 106

Europe Direct: +36 36 521 480

GPS: 47.900766 / 20.378265

 

A Heves Megyei Önkormányzat hivatalos
honlapjával kapcsolatos általános
adatvédelmi tájékoztatót innen töltheti le.

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

FacebookYoutube

Településeink

Településeink

Eseménynaptár

Hírlevél feliratkozás

Név:*
E-mail cím:*