05
Apr 2016
PDF
Print
E-mail

Komoly karriert futott be az interneten az a kisfilm, amelyet egy drónnal készítettek fiatal Heves megyei filmesek a galyatetői turistaközpontról, illetve a kilátóról. A hirtelen jött népszerűséget később egy nem kevésbé figyelemreméltó marketing ötlettel növelték: pályázatot hirdettek, hogy a legjobb film ötleteket ingyen elkészítik.

 

Az egri Pogonyi Dávidnak kulturális antropológia és filozófiai tanulmányai mellett a fotózás és a filmezés a szenvedélye. Éppen Dániában járt, ahol az akkor hazánkban még kevésbé ismert drón technológia teljesen lenyűgözte. Hazatérve megosztotta tapasztalatait testvérével és barátjával, a kis csapat pedig olyan ötlethalmazzal fejezte be a beszélgetést, hogy nem lehetett nem belevágni.

- Ötlet tényleg rengeteg született, már csak anyagi forrást kellett találni, hogy meg is valósíthassuk – emlékezett vissza Dávid a három évvel ezelőtti kezdetekre. – Szerencsére épp adódott egy uniós pályázat, a ”Vállalkozz itthon”, ahol sikerült nyernünk és megvehettük az első, egyszerűbb drónt és megalakíthattuk a produkciós cégünket.

Az egyik első munkájuk a budapesti Váci Greens irodakomplexum építkezéséről szóló film volt. Ekkor szerettek bele az épületekbe, és több hasonló filmet is készítettek. A bevételekből pedig az első dolguk volt, hogy megvegyék álmaik drónját, egy igazi, speciális, profi nyolc rotoros oktokoptert.

A csapat másik tagja a filmekben a hangokért és a zenéért felelős Kakuk Péter, „civilben” pályázati referens a karácsondi önkormányzatnál, és persze most már figyeli azokat a pályázatokat is, amelyek a vállalkozásukat segíthetik.

- Az építészeti filmszemle pályázatára is így bukkantunk rá, azonnal elhatároztuk, hogy indulunk, már csak témát kellett találnunk. Egy szerencsés véletlen folytán végül hazai pályán dolgozhattunk.

- A párom szüleinél voltunk – veszi át a szót Dávid – amikor láttam a falon egy festményt, amelyet Vass-Eysen Áron, Junior Prima-díjas építész készített. Ő volt az egyik tervezője a galyatetői turistaközpontnak is, ami – lévén Heves megye – azonnal felkeltette az érdeklődésemet. Fel is vettük a tervezőkkel a kapcsolatot, akik kifejezetten örültek a lehetőségnek, hogy készülhet a beruházásról egy profi légifelvétel.

Dávid bátyja, Pogonyi Csongor a csapat „szakembere” ha úgy vesszük, hiszen neki a kreativitása mellett a diplomája is erről szól, lévén a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen végzett média-design szakon.  Ő álmodja meg a filmeket, és adja a végső arculatot a képeknek, amelyeket a Dávid által vezérelt drón, illetve az arra szerelt kamera rögzít, és amelyekhez Péter írja és válogatja a zenét. Így teljes körű a produkciós iroda, és az a tagok álma, hogy mihamarabb meg is éljenek a szenvedélyükből. Amire, a mátrai film nagy sikerét is látva komoly esélyük van.

- Azért is lett ennyire népszerű ez a film, mert talán érezni belőle, hogy hazajöttünk, és a Mátra a szívügyünk. Már ezelőtt is kerestük a lehetőséget, hogy Heves megyében dolgozhassunk. Ráadásul beleszerettünk az épületekbe, az építészetbe, aminek finomságait, rejtett értékeit a dróntechnológiával egyedi módon tudunk bemutatni. Ezzel szeretnénk a későbbiekben is elsősorban foglalkozni.

Most azonban olyan munkákra készülnek, amelyekről még semmit nem tudnak. Kitalálták ugyanis, hogy bárkinek elkészítenek egy 40 másodperces imázs filmet, akinek van egy igazán kreatív ötlete. Pályázatot írtak ki a honlapjukon (www.dronepictures.hu), ahol március végéig várják a jelentkezőket.

- Igen, ez egy marketingfogás is részünkről, ha már a galyatetői filmmel valamilyen szinten ismertek lettünk, jó lenne kihasználni. De emellett valóban hiszünk abban, hogy különleges értéket tudunk teremteni és szeretnénk másoknak is segíteni. Az értékteremtés mindhármunk filozófiája, és mi is egy pályázattal, egy komoly segítséggel indulhattunk, ebből is szívesen visszaadnánk valakinek.

 

2016- április 5.

Heves Megyei Tükör

 

Elérhetőségek

Cím: H-3300, Eger, Kossuth L. u. 9.

Telefon: + 36 36 521 310

Email: kabinet@hevesmegye.hu

Fax: + 36 36 411 106

Europe Direct: +36 36 521 480

GPS: 47.900766 / 20.378265

 

A Heves Megyei Önkormányzat hivatalos
honlapjával kapcsolatos általános
adatvédelmi tájékoztatót innen töltheti le.

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

FacebookYoutube

Településeink

Településeink

Eseménynaptár

Hírlevél feliratkozás

Név:*
E-mail cím:*