11
Apr 2016
PDF
Print
E-mail

Az Eszterházy Károly Főiskola 2016. július 1-től Eszterházy Károly Egyetemként folytatja a munkát. Az egyszavas különbség komoly változásokat hoz majd, nem csak Heves megye felsőoktatási intézményeiben, de számos más területén mis. A lehetőségekről, tervekről egyeztetett dr. Liptai Kálmán rektor és Szabó Róbert a megyei közgyűlési elnöke.

 

- Gőzerővel zajlik az egyetemi átalakítás is az intézményekben, de vajon mit éreznek majd ebből a megyében élők, lehet-e tudni, mi mindenre lesz ez hatássál és fel lehet-e erre készülni?

Liptai Kálmán: Azt gondolom, nagyon fontos dolog az egész megye és a régió életében is az egyetemmé válás, az pedig, hogy ennek az új intézménynek a döntő része – karok, intézmények, tanárok, hallgatók - Heves megyében működik majd, nagyon komoly előnyökkel jár. Északkelet-Magyarország komoly nehézségekkel küzd, de a nyugati tapasztalatok, a világtrendek azt mutatják, a haladás ott van, ahol a felsőoktatás, ez a fejlődés legfőbb motorja. Azon leszünk, hogy ez ebben a régióban is mihamarabb érzékelhető legyen.

Szabó Róbert: A jól működő felsőoktatási intézmény valóban kiváló katalizátora lehet a megye gazdasági fejlődésének. Ezt már azért eddig, a két főiskola kapcsán is tapasztalhattuk, hiszen például amikor előkészítettük Heves megye területfejlesztési koncepcióját, elsőként a két főiskolát kértük fel, hogy vázoljuk fel közösen a helyzetképet, és fogalmazzuk meg együtt a lehetőségeket és esélyeket.  Azt gondolom, az egyetemmé válás már önmagában olyan újdonságokat hozhat, amelyek új lendületet adhatnak a fejlődésnek. A meglévő jó kapcsolatokra pedig hosszú távon lehet és kell építeni.

- Főiskolaként Eger és Gyöngyös is igyekezett megtalálni saját arculatát, egyetemként ezekből mennyit lehet és kell megtartani, illetve milyen új prioritások fogalmazódtak már meg?

L. K. : A gyöngyisi főiskola érkezésével az Eszterházy Károly Egyetem főiskolaként is széles portfóliója még tágabbra nyílik. Elsősorban az agrárvilágra, az agrárgazdaságra, amelynek az egyik legfontosabb alappillére lesz a szőlész és borász képzés. Az új egyetem ugyanis nem csak négy megyét, de négy borvidéket – Mátraalja, Eger, Bükk, Tokaj - is lefed, vagyis ez számunkra szinte kötelező feladat. Egerben eddig is a tanárképzés, a pedagógusképzés volt az egyik legfontosabb, ez a jövőben is így lesz. Ezt a megye szempontjából szintén fontos, hiszen nem csak vállalkozásokat kell fejleszteni, de itt is kell tartani az embereket, és ezt csak úgy lehet, ha az iskolákban magas szintű képzés folyik.

Ezen a két területen a következő évtizedben nemzetközi hírnévre és tekintélyre kell szert tennie az egyetemünknek, ezt a célt már meg is fogalmaztuk magunknak. Ezek mellett továbbra is fontos szerepet kapnak a tudásközpontok, hiszen a tudásmenedzsment, az innováció, az ipari kapcsolatok nem csak az oktatásban, de az egyetem jövőjében és fejlődésében is előnyt jelent.

Sz. R. : Várhatóan ezek a tudásközpontok adják majd a legtöbb kapcsolódási pontot gazdasági szereplők mellett a megyei önkormányzatnak, és a települési önkormányzatoknak is az egyetemmel. Jelenleg is komoly beruházások zajlanak Heves megyében, újabbak is jönnek, kellenek a felkészült szakemberek. Csakúgy, mint a területfejlesztési, településfejlesztési munkákhoz, amely a következő évtizedek egyik kiemelt feladata lesz. Mindez számos területen kínál lehetőségek a kooperációra, a megyei önkormányzat pedig, mint megyei koordinatív szerepkörben lévő területi önkormányzat azon dolgozik majd, hogy ezeket a lehetőségeket minél hatékonyabban tudják kihasználni a szereplők.

L. K. : Mi már letettünk arról a gyakorlatról, hogy mi szabjuk meg, mivel kell a cégeknek foglalkozniuk, milyen szakembereket képzünk és adunk a versenyszférának. Már a „normális” irányban ülünk a lovon, azaz mi kérdezzük tőlük, milyen szakemberekre van szükségük és igyekszünk az igényeket kiszolgálni, az elvárásokat beilleszteni a képzési struktúránkba.

- A tudásközpontoknak már eddig is gyümölcsöző volt a kapcsolatuk a gazdasági szereplőkkel, több jó példát is ismerünk. Ezen a területen merre tervezi a továbblépést az egyetem?

L. K. : Ezek az igai kitörési pontjai a régiónak. Azok a szakterületek ugyanis, amelyekben eddig is erős volt a két főiskola, továbbra is meghatározóak a hazai és a világgazdaságban. Ilyen az élelmiszertudomány, az energia, a terület- és településfejlesztés. Valamint az informatika, bár eddig ilyen céget még nem sikerült a megyébe hozni. De ha az egyetem megfelelő szakembereket tud képezni, végre jöhetnek a magas hozzáadott értékekkel működő vállalkozások is. De ugyanilyen magas hozzáadott értékű ma már az élelmiszertudomány, az élelmiszerkutatás, az élelmiszerbiztonság is. Ezek mellett tervezzük egy élettani tudásközpont létrehozását is, hiszen gyógyvizekben, gyógyhelyekben kifejezetten gazdag a régió, ezekhez könnyen hozzákapcsolható az egészségfejlesztés, az élsport kiszolgálásától az egészségmegőrző szolgáltatások fejlesztéséig. De egy borút-kultúra-gyógyturisztika összekapcsolásban is nagy lehetőségeket látunk. Ezekhez mi adjuk majd a tudást, a kutatási hátteret, a vállalkozások a forrásokat, és bízunk benne, hogy a döntéshozók pályázatok útján támogatják majd az elképzeléseket.

Sz. R. : Ezért egyrészt tudunk lobbizni a kormánynál, a döntéshozóknál, de úgy is elősegíthetjük, hogy a területfejlesztési munkánk során kiépítjük a szükséges hátteret a településeken, az érintett ágazatokban. Alakuljanak csak új cégek, fejlesszék a turisztikai hátterüket a települések, érjük el, hogy itt, Heves megyében keressenek maguknak jövőt a friss diplomások, és az ifjú vállalkozók. Azt a tudásbázist pedig, ami már most megvan, és ami kialakul majd az egyetemen és intézményeiben szeretnénk mi magunk is használni annak érdekében, hogy minél hamarabb megvalósuljon, amit már oly sokszor megfogalmaztunk, az élhetőbb Heves megye. Az egyéni sikerben én nem hiszek, csak abban, amit egy közösség sikernek él meg. Az Eszterházy Károly Egyetem pedig egy igazi közösségi siker lehet.

 

2016. április 11.

Heves Megyei Tükör

 

Elérhetőségek

Cím: H-3300, Eger, Kossuth L. u. 9.

Telefon: + 36 36 521 310

Email: kabinet@hevesmegye.hu

Fax: + 36 36 411 106

Europe Direct: +36 36 521 480

GPS: 47.900766 / 20.378265

 

A Heves Megyei Önkormányzat hivatalos
honlapjával kapcsolatos általános
adatvédelmi tájékoztatót innen töltheti le.

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

FacebookYoutube

Településeink

Településeink

Eseménynaptár

Hírlevél feliratkozás

Név:*
E-mail cím:*