18
Jun 2014
PDF
Print
E-mail

A Hungarikum Bizottság Titkársága június 17-én „A hungarikum mozgalom első évének tapasztalatai, újdonságok és várható változások” címmel tartotta rendezvényét, amelyen bemutatta az értéktár bizottságok eddigi értékgyűjtő munkáját, beszámolt a hungarikum pályázatok eddigi tapasztalatairól,  illetve  részletesen bemutatta, hogy a  jövőben hogyan és miként lehet elektronikus felületen egy adott értéket felterjeszteni az illetékes értéktár bizottságnak,  illetve a Hungarikum Bizottságnak.


„A hungarikum mozgalom sikerre ítélt vállalkozás, mivel a legtöbb magyar ember szeretné a környezetében összegyűjteni és megőrizni azokat az értékeket, amelyek a magyar nemzet önazonosságának hordozói” – jelentette ki a Földművelésügyi Minisztérium (FM) agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára.
V. Németh Zsolt kedden „A hungarikum mozgalom első évének tapasztalatai, újdonságok és várható változások” című budapesti szakmai konferencia előtt tartott sajtótájékoztatón hangsúlyozta, a hungarikumok felértékelődését mutatja, hogy az FM-ben államtitkársági szinten foglalkoznak az üggyel és a hozzá kapcsolódó tevékenységgel.
A főrumon a minisztérium, a Hungarikum Bizottság munkatársai, illetve a megyei és a települési értéktár bizottságok képviselői vitatták meg a hungarikum mozgalom egyéves tapasztalatait és a további feladatokat.

 

V. Németh Zsolt elmondta: a következő időszakban előtérbe kerülnek a helyi és a regionális értékhordozók, ezek felkutatása és megőrzése. Az államtitkár közölte, főként azokat a településeket szeretnék értékeik feltárására bíztatni és ösztönözni, ahol még nincsenek helyi értéktárak. Az elmúlt egy évben mind a 19 megyében létrejött a megyei értéktár bizottság, és 346 településen alakult meg a települési értéktár bizottság – mondta az államtitkár.

Gyaraky Zoltán, a Hungarikum Bizottság titkára többek között arról beszélt, hogy a mozgalom új honlapja, a hungarikum.hu nemcsak tájékoztatási feladatokat kíván ellátni, erre a platformra építik fel a hungarikum mozgalom teljes nyilvántartási rendszerét. Teszik ezt azért, hogy a honlapon lévő ismeretekhez, adatokhoz bárki könnyen és gyorsan hozzáférhessen.

A bizottság titkára elmondta: a Hungarikum Bizottság az idén is vissza nem térítendő összegekkel segíti a nemzeti értékek feltárását és megőrzését. Az idén is 144 millió forint állt rendelkezésre erre a célra. Hozzátette: a múlt évben az alapösszeget minisztériumi maradvány pénzekből további 100 millió forinttal egészítették ki. Tavaly 135 pályázónak, míg az idén 114-nek ítéltek meg támogatást.

A rendezvény keretében a Hungarikum Bizottság Titkársága kiemelt hangsúlyt fektetett arra, hogy felhívja a figyelmet – az eddig leginkább nyilvánosságot kapott háromlépcsőjű nemzeti értékpiramis csúcsán található hungarikumok és a középső szintet elfoglaló kiemelt nemzeti értékeken túl – az alapot biztosító helyi értéktárak úgynevezett nemzeti értékeire is. A testület mindezzel azt kívánja kifejezni, hogy azonos jelentőségű a három szint: nem csak arra lehetünk büszkék, ami hungarikum vagy kiemelt nemzeti érték, hanem azokra a helyi értékekre is, amelyek az adott település, megye, régió kincsei. A hungarikum mozgalom kiemelt célja az alulról felfelé építkezés jegyében a nemzetegyesítő erő, melynek három alappillére a helyi-, azaz a települési és megyei-, a külhoni, illetve az ágazati értéktárak.

A jelenlévőknek bemutatták a Nemzeti értékek és a hungarikumok gyűjteménye elnevezésű honlapot és a Hungarikumok Gyűjteménye ● Magyar Értéktár című kötetet.

Gyaraky Zoltán beszámolt a közelmúltban zajló, a hungarikum mozgalom ismertségét növelő reklámkampányról is.

A „hungarikum mozgalom” első évének tapasztalatai rávilágítottak arra, hogy még több információt szükséges nyújtani mind a nyilvánosság, mind az értéktár bizottságok számára az átfogóbb kommunikáció és a hatékonyabb együttműködés érdekében, ezáltal harmonizálva a folyamatot, új lendületet adva a mozgalomnak.

Most fejeződik be a „Büszkeségeink a Hungarikumok – Fedezzük fel együtt nemzeti értékeinket!” fiatalokra fókuszáló médiakampány, amelynek keretében különböző reklámfelületeken és sajtóhirdetésekben népszerűsítették nemzeti értékeinket, létrejött a Hungarikumok Gyűjteménye Facebook oldal, továbbá 2014. június 4-én, a Nemzeti Összetartozás Napján, a Nyugati téren, a főváros forgalmas pontján a mozgalmat támogató fiatal művészek fellépései mellett a Hungarikum Bizottság Titkársága állt az érdeklődők rendelkezésére.

A tervek közt szerepel tovább folytatni az ország-, sőt világjárást, megjelenni minél több országos és nemzetközi rendezvényen, hiszen a hungarikumok és a nemzeti értékek olyan szívünkhöz közel álló különleges értékek, amelyek erősítik nemzeti öntudatunkat, a magyarság egyetemes összetartozását, s miközben társadalmi-gazdasági átalakulást generálnak, pozitív irányba formálják az országunkról kialakított imázst.

2014. június 18.

Forrás: www.turizmusonline.hu

 

Elérhetőségek

Cím: H-3300, Eger, Kossuth L. u. 9.

Telefon: + 36 36 521 310

Email: kabinet@hevesmegye.hu

Fax: + 36 36 411 106

Europe Direct: +36 36 521 480

GPS: 47.900766 / 20.378265

 

A Heves Megyei Önkormányzat hivatalos
honlapjával kapcsolatos általános
adatvédelmi tájékoztatót innen töltheti le.

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

FacebookYoutube

Településeink

Településeink

Eseménynaptár

Hírlevél feliratkozás

Név:*
E-mail cím:*