16
Mar 2015
PDF
Print
E-mail

Szabó Róbert, a Heves Megyei Közgyűlés elnöke Kovászna megyében, Kézdivásárhelyen hajtott fejet az 1848-49-es forradalom és szabadságharc emléke előtt. Úgy fogalmazott: szívet melengető, megható érzés volt látni, hogy Székelyföldön milyen mély tisztelettel emlékeznek meg történelmünk nagyjairól.

 

A főtéren ünneplő tömeget, egyben az egységes magyar nemzetet elsőként Bokor Tibor, Kézdivásárhely polgármestere üdvözölte, aki ünnepi beszédét a fiatalok és a bátrak előtti tisztelgéssel kezdte: „Nem jöhet soha semmilyen hatalom vagy parancsszó, amely megakadályozhatná azt, hogy amíg él az utolsó ünnepelni vágyó ember e térségben, ne emlékezzünk meg itt a ’48-as bátrakra.” – fogalmazott. Köszöntő beszédét követően dr. Csige Sándor Zoltán, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának vezető konzulja Orbán Viktor miniszterelnök üzenetét közvetítette, majd dr. Pajtók Gábor, Heves megye kormánymegbízottja szólt az egybegyűltekhez.

2015 márciusának idusát Gábor Áron új talapzatra állított rézágyújának bemutatása tette különlegessé Kézdivásárhelyen, melyre a Vigadó Művelődési Ház földszinti kiállító termében került sor, Vargha Mihály muzeológus, a Székely Nemzeti Múzeum igazgatójának méltatásában. Az egykori kézdivásárhelyi Rudolf Kórház udvarán feltárt, Turóczi Mózes ágyúöntő műhelyében öntött ágyú hányattatásairól, Bukarestből való végleges „hazatéréséről” szóló beszámoló után Szabó Róbert, a Heves Megyei Közgyűlés elnöke szólt az egybegyűltekhez.

Gábor Áron egyetlen fennmaradt rézágyúja ez alkalommal új, időt álló talapzatot – lafettát – kapott a Heves Megyei Önkormányzat támogatásának köszönhetően, ennek az együttműködésnek jelentőségéről beszélt Szabó Róbert, hangsúlyozva, hogy a magyar nemzet mindig akkor volt sikeres, ha összefogott. Eme együttérzés, együtt gondolkodás és együtt cselekvés egyik jelképe a most átadott új talapzat. Hozzátette: nagy öröm és egyben nagy megtiszteltetés, hogy a Székely Nemzeti Múzeum tulajdonában lévő ágyú új talapzata, Pohárdi József személyében egy Heves megyei mester keze munkáját dicséri.

Az eseményen Pohárdi József „ágyúöntő” mester is bemutatkozott, aki meghatódottsággal ecsetelte: élete munkájának megkoronázását jelentette e nemzeti ereklyének számító ágyú lafettájának elkészítése. Ezt követően Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke beszédében arra irányította rá a figyelmet, hogy "szinte érezni, hogy Gábor Áron rézágyújának lelke van. Az a lélek érződik, amit Gábor Áronék, Turóczy Mózesék beleleheltek.”

Szabó Róbert, a Heves Megyei Közgyűlés elnöke, székelyföldi látogatása során egyeztetett Tamás Sándorral, Kovászna Megye Tanácsának elnökével, valamint Borboly Csabával, Hargita Megye Tanácsának elnökével is. Találkozójuk alkalmával a jövőbeli együttműködés lehetséges formáiról tárgyaltak. A Heves Megyei Közgyűlés elnöke részt vett Hargita Megye Tanácsának rendkívüli ülésén is, majd a Stúdióbeszélgetések című műsor keretén belül mutatta be a Heves Megyei Önkormányzatot, valamint Heves megyét. Mint mondta, igen fontosnak tartja ezt a lehetőséget, amelynek köszönhetően a székelyföldi polgárokhoz is eljutott Heves és Hargita, valamint Heves és Kovászna megye jövőbeli együttműködésének híre.

2015. március 16.

 

Elérhetőségek

Cím: H-3300, Eger, Kossuth L. u. 9.

Telefon: + 36 36 521 310

Email: kabinet@hevesmegye.hu

Fax: + 36 36 411 106

Europe Direct: +36 36 521 480

GPS: 47.900766 / 20.378265

 

A Heves Megyei Önkormányzat hivatalos
honlapjával kapcsolatos általános
adatvédelmi tájékoztatót innen töltheti le.

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

FacebookYoutube

Településeink

Településeink

Eseménynaptár

Hírlevél feliratkozás

Név:*
E-mail cím:*