20
May 2015
PDF
Print
E-mail

Az elfojtott szerelem motívumaitól az erdélyi postaépítészetig: több mint 20 fővárosi és közel ugyanennyi vidéki helyszín kínál erdélyi tematikájú programot az egy hónap múlva, június 20-án megrendezendő Múzeumok Éjszakáján.

 

Az ország legnagyobb kulturális rendezvényén idén lehetett először egy kiemelt tematikához kapcsolódóan programot szervezni, és így csaknem félszáz, erdélyi témájú eseménnyel találkozhatnak majd ezen az éjszakán a látogatók. A múzeumokat, kiállítóhelyeket, kulturális intézményeket felkeresők képzőművészeti, irodalmi, néprajzi és gasztronómiai programok közül is választhatnak majd.

Idén tizenharmadik alkalommal rendezik meg a Múzeumok Éjszakáját, és ebben az évben is gazdag programokkal várják majd az intézmények az izgalmas kalandra vágyó látogatókat, de – az eddigiektől eltérően – ezúttal kiemelt tematika is színesíti a kínálatot. Az „Élő Erdély” téma lehetőséget ad az intézményeknek, hogy erre fűzzék fel aznapi programjaikat, újabb kapcsolódási pontot találva egymással és a téma iránt érdeklődő közönséggel. Ez lehetővé teszi azt is, hogy a gyűjtemények sokszínűen, profiljukhoz illően kapcsolódjanak a tematikához.

Erdély középpontba állításának aktualitását az adja, hogy két országos múzeum is ehhez kapcsolódó kiállítást mutat be ebben az időszakban: a Magyar Nemzeti Galériában augusztus végéig látható a Sors és jelkép. Erdélyi magyar képzőművészet 1920-1990 című kiállítás, a Néprajzi Múzeumban pedig A székelykaputól a törülközőig. Szinte Gábor gyűjtései című tárlattal találkozhatnak a látogatók.

A kiemelt témához kapcsolódó intézmények a Múzeumok Éjszakáján változatos programokat kínálnak:

 

  • A Várkert Bazárban Erdély madártávlatból című fotókiállítás nyílik ezen az estén, amelyet Orbán János Dénes kolozsvári költő estje követ.
  • A Semmelweis Orvostörténeti Múzeumban Az elfojtott szerelem motívumai címmel erdélyi népdalokat hallhatnak majd az érdeklődők az Izgalom biológiája című kiállításhoz kapcsolódóan.
  • A Róth Miksa Emlékház Róth Miksa legszebb erdélyi alkotásait mutatja be a marosvásárhelyi Kultúrpalotától a temesvári Szeminárium épületében látható művekig.
  • A Postamúzeumban Postaépítészet Erdélyben címmel nyílik kiállítás, a Pénzügyőr és Adózástörténeti Múzeumban pedig Pénzügyőr szolgálat az erdélyi határon témában tartanak előadást.
  • A Néprajzi Múzeumban erdélyi mesterségek mutatkoznak be, és erről szóló néprajzi filmeket is vetítenek ezen az estén.
  • A Műcsarnok Metamorphosis Transylvania című kiállítással készül erre az éjszakára, de izgalmas programmal csatlakozik a Magyar Olimpiai és Sportmúzeum és a Magyar Nemzeti Levéltár is – ez utóbbiban többek között Mária Terézia azon aranypecsétes oklevelét is bemutatják, amelyben fejedelmi rangra emeli Erdélyt.
  • A Magyar Nemzeti Galéria programjai közt szerepel gasztrosarok, ahol erdélyi ételeket kóstolhatnak majd a látogatók, de erdélyi témájú gyerekprogramokat, tárlatvezetéseket, filmvetítést is műsorra tűznek a szervezők.
  • Többek között a Fővárosi Állat- és Növénykert, a Magyar Írószövetség és a Holokauszt Emlékközpont is szervez ilyen programokat a Múzeumok Éjszakáján.

2015. május 20.

Forrás: Kultúráért Felelős Államtitkárság

 

Elérhetőségek

Cím: H-3300, Eger, Kossuth L. u. 9.

Telefon: + 36 36 521 310

Email: kabinet@hevesmegye.hu

Fax: + 36 36 411 106

Europe Direct: +36 36 521 480

GPS: 47.900766 / 20.378265

 

A Heves Megyei Önkormányzat hivatalos
honlapjával kapcsolatos általános
adatvédelmi tájékoztatót innen töltheti le.

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

FacebookYoutube

Településeink

Településeink

Eseménynaptár

Hírlevél feliratkozás

Név:*
E-mail cím:*