19
Jun 2015
PDF
Print
E-mail

Fegyverbemutatókkal, életképekkel ad ízelítőt Magyarország ezeréves történelméből június 20-án a Múzeumok éjszakájának kiemelt vidéki helyszíne, az egri Dobó István Vármúzeum.

 

A tavaly decemberben nemzeti emlékhellyé lett egri várban szombaton már fél négykor elkezdődnek a programok. A rendezvényt 16 órakor nyitja meg Habis László egri polgármester a Püspöki palota udvarán.

Este hat órakor indul a belvárosból a Szederinda Nemzetközi Néptánctalálkozó résztvevőinek menete a várba, fél kilenctől pedig - történelmi és katonai hagyományőrzők közreműködésével - egy fáklyás menet vonul fel ugyancsak a belvárosból a várba. A délután és este folyamán lesznek egyebek mellett táncprodukciók, előadások, és bemutatókat tartanak a történelmi hagyományőrzők is.
Kilenc órakor máglyagyújtás, majd táncbemutató várja az érdeklődőket a Püspöki palota udvarán. A programokat 11 órakor az Egri csillagok című történelmi musicalből bemutatott részletekkel zárják.

Délután fél ötkor a Dobó bástyában megnyílik az Elődeink fegyverei - fegyvereink elődei című kiállítás. A mintegy 250 darabos magyar és török hadtörténeti relikviát bemutató tárlat törzsanyaga Péterváry István, a 2013-ban elhunyt egri fegyvergyűjtő gyűjteményén alapul. A mintegy 200 tárgyat a Magyar Nemzeti Bank vásárolta meg közel 60 millió forintért, s a vármúzeum rendelkezésére bocsájtotta. Ez a tárlat legalább öt évig lesz itt látható, de a remények szerint több évtizeden át fogja erősíteni a múzeum vonzerejét.

Az egri Eszterházy Károly Főiskola is részt vesz a Múzeumok éjszakájának programjaiban: 17 és 24 óra között várják az érdeklődőket a Líceumban. Lesz borkóstoló vakok és gyengénlátók számára, kétéltűekkel, hüllőkkel, madarakkal, kisemlősökkel, pókokkal, bogarakkal kisállatbemutatót tartanak, lesznek Egerről szóló előadások is, valamint meg lehet majd csodálni a Líceum barokk cserépkályháit, illetve freskóit is.

A Líceum Varázstornya, azaz a főiskola Természettudományi Pályaorientációs és Módszertani Központja már reggel kilenctől nyitva áll szombaton: lesz egyebek mellett periszkópos és lézeres városnézés, természettudományos kísérleteket és előadásokat tartanak, és a planetáriumi műsorokra is be lehet jelentkezni.
A gyöngyösi Mátra Múzeum honlapjának tájékoztatása szerint a Múzeumok éjszakáján az intézmény más mellett egzotikusállat-simogatóval, mikroszkópos rovarvizsgálattal, néptáncbemutatóval, rovargyűjtéssel és a Vidróczki néptáncegyüttes folklórműsorával, szentivánéji tűzugrással várja a vendégeket.

A hatvani Széchenyi Zsigmond Kárpát-medencei Magyar Vadászati Múzeum 17 és 23 óra között várja a látogatókat szombaton. Tájékoztatásuk szerint lesz családi kalandtúra, vadászhintózás, rendhagyó tárlatvezetés, lepkecsapdázás, kézműves foglalkozás, valamint tartanak előadásokat is a horgászat és vadászat témakörében.

Este nyolc órakor a Molnár Dixieland Band ad koncertet, a programokat pedig tíz órakor tűzzsonglőr show zárja.

 

2015. június 19.

Forrás: MTI

 

Elérhetőségek

Cím: H-3300, Eger, Kossuth L. u. 9.

Telefon: + 36 36 521 310

Email: kabinet@hevesmegye.hu

Fax: + 36 36 411 106

Europe Direct: +36 36 521 480

GPS: 47.900766 / 20.378265

 

A Heves Megyei Önkormányzat hivatalos
honlapjával kapcsolatos általános
adatvédelmi tájékoztatót innen töltheti le.

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

FacebookYoutube

Településeink

Településeink

Eseménynaptár

Hírlevél feliratkozás

Név:*
E-mail cím:*