01
Jan 2013
PDF
Print
E-mail

Társadalmunk egyre öregszik, mely a jóléti államokban olyan problémákat vet fel, mint az egészségellátó- és nyugdíjrendszerek fenntarthatósága és a felhasználóbarát közlekedés kialakítása.

 

A jövő közlekedésének meg kell felelnie a jövő társadalmi kihívásainak, és kialakítása az intelligens, zöld és integrált fogalmaknak köré épül majd. Különösen fontos a gyengébb társadalmi csoportok (pl. mozgássérültek, vakok) és az idősek számára a közlekedés zökkenő-mentesebbé és biztonságosabbá tétele, melyben a járművek felhasználóbarát tervezés és egyéb innovatív megoldások alkalmazása egyre fontosabb szerepet tölt majd be.

Az öregek növekvő száma a tömegközlekedést nagy kihívások elé állítja: egyrészt cél, hogy (ameddig egészségük megengedi) az idős emberek is vezessenek autókat, ám mobilitási igényük vezetési képességük elvesztését követően is meg kell oldani, főleg mert az aktív nyugdíjasok gyakran változtatnak helyet a nap folyamán. Helyváltoztatásuk azonban gyakran nehézkes, hiszen a tömegközlekedési eszközök gyakran nehezen megközelíthetők, túl sok a csatlakozási pont köztük, maga az utazás is veszélyeket rejt (pl. az idősek elesnek a buszon).  A közlekedési eszközök belső tervezésének az ilyen jellegű problémák kiküszöbölésében óriási szerepe van (pl. kapaszkodók kialakítása), de az idősek oktatása is sokat segíthet a balesetek megelőzésében.

Az esemény keretében az AENEAS (Energiahatékony mobilitás az idősek körében) projektet is bemutatták; az AENEAS nemzetközi referencia projektként szolgál az idősek városi mobilitásának megvalósításában.  A projekt keretében időseseket tanítottak meg a jegykezelésre, a tömegközlekedési eszközök biztonságos használatára, helyváltoztatásuk internet segítségével történő tervezésére, és újratanították biciklizni az öregebb csoportokat.

A fentiekhez szorosan kapcsolódik egy születendőben lévő szövetség, a Demográfiai Változások Európai Szövetsége. A Szövetség egy olyan, a tervek szerint az Európai Bizottság támogatásával a közeljövőben induló olyan kezdeményezés, amely az idős-barát környezet kialakítását tűzte ki céljául, és amelyhez helyi hatóságok, önkormányzatok csatlakoznak elsősorban.

A TRACY projektről bővebben: http://www.tracy-project.eu/index.php?id=18

Az AENEAS projektről bővebben: http://www.aeneas-project.eu/?page=home

Eger, 2012. november 27.,

Forrás: http://www.bayzoltan.hu/oldal/az-idosek-kozlekedesi-igenyeinek-figyelembe-vetele-egyre-fontosabb-hangsulyt-kap-a-tomegkozlekedes-tervezeseben-fejleszteseben

 

Elérhetőségek

Cím: H-3300, Eger, Kossuth L. u. 9.

Telefon: + 36 36 521 310

Email: kabinet@hevesmegye.hu

Fax: + 36 36 411 106

Europe Direct: +36 36 521 480

GPS: 47.900766 / 20.378265

 

A Heves Megyei Önkormányzat hivatalos
honlapjával kapcsolatos általános
adatvédelmi tájékoztatót innen töltheti le.

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

FacebookYoutube

Településeink

Településeink

Eseménynaptár

Hírlevél feliratkozás

Név:*
E-mail cím:*