14
Oct 2015
PDF
Print
E-mail

A Kormány 1666/2015. (IX.25.) határozata értelmében Heves megyében is megkezdődik a „Földet a gazdáknak!” Program keretében az állami tulajdonú földek földművesek részére történő értékesítése – mondta el keddi sajtótájékoztatóján Egerben, a Megyeházán dr. Pajtók Gábor kormánymegbízott.

Egerben 2 helyszínen, a Szövetkezet utca 4. szám alatt - a Heves Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi és Erdőgazdálkodási Főosztályán - illetve a Szövetkezet utca 6. szám alatt - az Élelmiszerlánc-biztonsági, Növény- és Talajvédelmi Főosztályán - tartják majd 2015. november 15-étől a földárveréseket munkanapokon, illetve 4 szombaton 8.30-16.00 óráig.

A nyilvános, közjegyző részvételével megtartott árveréseken való részvételhez 30 ezer forint regisztrációs díjat kell fizetni a Szövetkezet út 4. sz. alatti hivatal földszinten található pénztárában.

Megyénkben 464 földrészlet, összesen 5122 hektár állami föld érintett az árverésben. A legkisebb meghirdetett föld kikiáltási ára 1 millió, a legnagyobbé mintegy 150 millió forint. Heves megyében először a hatvani, a gyöngyösi és a bélapátfalvai járásban lévő földrészleteket árverezik el olyan földművesnek minősülő magyar állampolgároknak, akik lakóhelye vagy mezőgazdasági üzemközpontja legalább 3 éve az adott településen vagy a település közigazgatási határától közúton vagy közforgalom elől el nem zárt magánúton legfeljebb 20 km távolságra van. Az árverésben résztvevő területek jellemzői október 15-étől megtekinthetők Egerben, a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) Heves Megyei Területi Irodájában (Deák Ferenc utca 51.), a www.nfa.hu oldalon, a Heves Megyei Kormányhivatalban a Kossuth Lajos utca 9. szám alatt, illetve az érintett települések önkormányzati hirdetőtábláin kifüggesztve.

A Kormány határozatát a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara, valamint a Magyar Gazdakörök és gazdaszövetkezetek Szövetsége kezdeményezésére hozta részben annak érdekében, hogy ezek a földterületek ne kerülhessenek külföldi kézbe, részben azért, hogy azon földművesekhez kerüljenek, akik a földből élnek.  2015. december 31-éig a programban országosan összesen 380 ezer hektár állami földet értékesítenek átlátható, nyilvános árverések mellett, a helyben kialakult piaci ár feletti értéken. A megszerzett földekre 20 éves elidegenítési és terhelési tilalom vonatkozik. Az értékesítésből származó bevételek kizárólag Magyarország fejlesztésére és az állami vagyon gyarapítására használhatók fel. A földhöz jutást igen kedvező pénzintézeti hitelek is támogatják.

 

2015. október 13.

Forrás: Heves Megyei Kormányhivatal

Fotó: Gál Gábor

 

Elérhetőségek

Cím: H-3300, Eger, Kossuth L. u. 9.

Telefon: + 36 36 521 310

Email: kabinet@hevesmegye.hu

Fax: + 36 36 411 106

Europe Direct: +36 36 521 480

GPS: 47.900766 / 20.378265

 

A Heves Megyei Önkormányzat hivatalos
honlapjával kapcsolatos általános
adatvédelmi tájékoztatót innen töltheti le.

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

FacebookYoutube

Településeink

Településeink

Eseménynaptár

Hírlevél feliratkozás

Név:*
E-mail cím:*