09
Jul 2012
PDF
Print
E-mail

Az Országgyűlés elé kerül az eddigi komoly megkötésekkel élő bortörvény módosítása, mely többek között lehetővé teszi a jövőben, hogy a hegybírók dönthessenek a szőlőültetvények telepítéséről és kivágásáról.

 

A tervezet szerint a szőlőültetvények telepítési és kivágási engedélyezése, valamint az adatszolgáltatási kötelezettség a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivataltól a hegybírókhoz kerül, akik közvetlen kapcsolatban állnak a szőlőművelő gazdákkal.

Az elképzelésekkel úgy tűnik a szakma képviselői is egyetértenek. Ezzel kapcsolatban Tarsoly József hegybíró elmondta, a változtatásnak mindenképp pozitív hatásai lesznek, hiszen ha a szőlőtelepítést és kivágást nézzük, az az optimális, ha minden adat a hegybírók rendelkezésére áll, és első kézből tudják kiadni az engedélyeket.

Természetesen a hegyközségek bővülő feladatköréhez nagyobb támogatási forrást kellene biztosítania az államnak.

Árvai Sándor borász véleménye szerint így a jövőben jóval egyszerűbben, normális keretek között, egy ablakos megoldással intézhetik kötelezettségeiket, és nem kell megfelelniük a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal különböző nyomtatványainak.

A szőlő- és borágazat igen összetett és részletes szabályozással rendelkezik, az erre épülő adminisztrációs kötelezettségek komoly kihívás elé állítják az ágazat szereplőit. A bortörvény módosítása lehetővé teszi, hogy a borászati adminisztrációs kötelezettségek teljesítése egyszerűbbé váljon, ezzel is ösztönözve az ágazatban dolgozókat arra, hogy tevékenységüket fejlesszék, megélhetésüket a szőlőművelésben, borkészítésben találják meg.


A bortörvényben tett változtatások a borászati melléktermékek, így például a borseprő felhasználására is vonatkozik. Ennek köszönhetően a magyar szeszesital előállítók a jó minőségű borseprő felvásárlásával és felhasználásával európai versenytársaikhoz hasonlóan készíthetnek borpárlatot, amire eddig nem volt lehetőségük. A jelentős bormennyiséget tartalmazó borseprő centrifugálásával vagy szűrésével nyert borból megfelelő minőségben borpárlat készíthető.

Ez a rendeletmódosítás szintén könnyebbséget jelent a termelők számára, hiszen 500 hektoliter fölött megsemmisítésre le kellett adniuk a borseprőt az ország valamely pontján, az ezzel járó költségek bizonyos részét pedig nekik kellett állniuk.

A borseprőt borpárlat céljából kizárólag alkoholtermékek előállítására engedéllyel rendelkező üzemben lehet felhasználni. A szabályváltozással bővülhet a magyar borexport, mert lehetőség nyílik arra, hogy az Európán belüli szállításkor a forgalomba hozatali engedéllyel rendelkező borokat nem kelljen újraminősíteni.

2012.07.10 Forrás: www.hkik.hu

 

Elérhetőségek

Cím: H-3300, Eger, Kossuth L. u. 9.

Telefon: + 36 36 521 310

Email: kabinet@hevesmegye.hu

Fax: + 36 36 411 106

Europe Direct: +36 36 521 480

GPS: 47.900766 / 20.378265

 

A Heves Megyei Önkormányzat hivatalos
honlapjával kapcsolatos általános
adatvédelmi tájékoztatót innen töltheti le.

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

FacebookYoutube

Településeink

Településeink

Eseménynaptár

Hírlevél feliratkozás

Név:*
E-mail cím:*