13
Dec 2012
PDF
Print
E-mail

szabo robertA Vidékfejlesztési Minisztérium a 2007-2013-as programozási időszak végéhez közeledve térségi fórumsorozatra és az eredményeket összegző országos konferenciára hívta a szakembereket.

Az öt térségi tervezési fórumsorozat legutóbbi állomása Miskolc volt, ahol V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár és Dr. Mezőszentgyörgyi Dávid, a Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet főigazgatója ismertette a tervezés folyamatát a kormányzati és uniós programozás tükrében.

A szakmai rendezvényen Szabó Róbert, a Heves Megyei Közgyűlés elnöke a vidékfejlesztés Heves megyei sajátosságait taglalta és a megyei konzultációs fórumokon szerzett tapasztalatairól számolt be. Az elnök kiemelte: Heves megye települései közt jelentős különbségek figyelhetők meg a mezőgazdaság termelési és foglalkoztatási mutatóit tekintve egyaránt, éppen ezért fontos célkitűzés a területi egyenlőtlenség csökkentése. Heves megye déli és északi perifériaterületein magas a szakképzetlen munkanélküliek száma, akik körében az alacsony mobilitási hajlandóság is tovább rontja a munkaerő-piaci helyzetet. A következő programozási időszakban tehát elsősorban olyan fejlesztésekre kell koncentrálni, amelyek előnyben részesítik a magasabb humánerőforrás igényű tevékenységeket, ezzel növelve a mezőgazdasági foglalkoztatás arányát. A mezőgazdasági támogatási programok esetében – az elnök hasonlata szerint – fordítva ülünk a lovon: a jelenlegi rendszer passzivitásra ösztönzi a gazdákat, ezen változtatni kell, hiszen ez is a foglalkoztatás rovására megy. A fejlesztések koordinációjával kapcsolatban Szabó Róbert hangsúlyozta: a 2014-2020-as uniós pénzügyi ciklus egyik legfőbb tervezési célkitűzése, hogy a különböző ágazati programok fölötti területi koordináció erősödjön, ezzel elérve a megyében megvalósuló fejlesztések komplexitását. Mindehhez a megyei önkormányzatok a legalkalmasabb szervezeti egységek, a megyéknek a pályázatok koordinációs és monitoring szerepét is el kell látniuk.

V. Németh Zsolt elmondta, hogy nagyban különbözik a 2014-2020 közötti programozási terminus az előzőtől. A következő ciklusban jóval szorosabb ágazati egyeztetésre, együttműködésre van szükség. Közös stratégiai keretbe kell foglalni az Európai Unió eddigi különálló alapjait, így az Európai Regionális Fejlesztési Alapot, a Kohéziós Alapot, a Szociális Alapot, az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapot, továbbá az Európai Tengerügyi és Halászati Alapot. Ez nagyobb munkát is jelent, ami nagyobb tervezési feladatokat ruház a szereplőkre, ám ez több lehetőséget tartogat Magyarország számára. Átfogó programok kialakítására is van mód, amelyek nem egy, hanem több alapból is kaphatnak támogatást. Megerősítette: a stratégiai irányok között szerepel, hogy a minden eddiginél szorosabb ágazati egyeztetésen túl szükség van a jelenleginél fokozottabb területi együttműködésre is. Ebben kiemelt jelentőségük van a megyei önkormányzatoknak, amelyek a megyei területfejlesztési koncepciók megalkotásához a tervezési segédletben már kaptak útmutatást a minisztériumtól. V. Németh Zsolt végül elmondta: a folyamat során a Vidékfejlesztési Minisztérium célja, hogy a korábbinál jóval több támogatást állítsanak a vidék szolgálatába.

Eger, 2012. december 6., Forrás:www.hevesmegye.hu

 

Elérhetőségek

Cím: H-3300, Eger, Kossuth L. u. 9.

Telefon: + 36 36 521 310

Email: kabinet@hevesmegye.hu

Fax: + 36 36 411 106

Europe Direct: +36 36 521 480

GPS: 47.900766 / 20.378265

 

A Heves Megyei Önkormányzat hivatalos
honlapjával kapcsolatos általános
adatvédelmi tájékoztatót innen töltheti le.

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

FacebookYoutube

Településeink

Településeink

Eseménynaptár

Hírlevél feliratkozás

Név:*
E-mail cím:*