29
Jan 2013
PDF
Print
E-mail

Közel kétszázötven szakember vett részt Egerben azon a négynapos konferencián, amelyet az egri Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet szervezett  az egri és a gyöngyösi főiskolával, az Észak-magyarországi borvidékek hegyközségi tanácsaival valamint a Hegyközségek Nemzeti Tanácsával közösen.

A tanácskozáson a résztvevők megvitatták a bormarketinggel, támogatási lehetőségekkel, jogszabályi változásokkal kapcsolatos aktuális kérdéseket. Vizsgálták azt is, milyen hatással van a szőlő- és bortermelésre a klímaváltozás.

 

A világ szőlő- és bortermelése számára, napjaink egyik legnagyobb kihívása a klímaváltozás. Az átlaghőmérséklet emelkedése,  a  csökkenő csapadékhozamok, illetve az egyre rapszodikusabb csapadékeloszlás mind jobban kiszolgáltatja a környezeti folyamatoknak az ágazatban dolgozókat.  A változások következtében a szőlészeteknek magasabb minimum hőmérséklettel és száraz időszakokban gazdag nyarakkal kell majd számolniuk. Ezek hatására hamarabb érik majd be a szőlő, nagyobb valószínűséggel vízhiánytól szenved majd a bogyónövekedés az érés legkritikusabb időszakaiban, ami negatívan is befolyásolhatja a termés mennyiségét és minőségét.

Az extrém időjárási viszonyok kivédésére különféle kísérleteket végeznek a szakemberek az Egri borvidéken is. Ennek keretében a vízmegőrző és vízpótló technológiák alkalmazási lehetőségeit kutatják, vizsgálják a terméskorlátozás és a termőhely borminőségre gyakorolt hatásait is.

A konferencia szervezői a rendezvénnyel a tudományos kutatás, az oktatás és a termelés kapcsolatának erősítését kívánták elősegíteni.

2013. 01. 28. Forrás: www.tveger.hu

 

Elérhetőségek

Cím: H-3300, Eger, Kossuth L. u. 9.

Telefon: + 36 36 521 310

Email: kabinet@hevesmegye.hu

Fax: + 36 36 411 106

Europe Direct: +36 36 521 480

GPS: 47.900766 / 20.378265

 

A Heves Megyei Önkormányzat hivatalos
honlapjával kapcsolatos általános
adatvédelmi tájékoztatót innen töltheti le.

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

FacebookYoutube

Településeink

Településeink

Eseménynaptár

Hírlevél feliratkozás

Név:*
E-mail cím:*