2024 March 29, Friday
Főoldal  //  Programok  //  Erőss Zsolt előtt is tiszteleg a Transzbükki átkelés
PDF
Print
E-mail

Szombaton hetedik alkalommal rendezi meg a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (BNPI) a Transzbükki átkelés elnevezésű szakvezetett terepi túráját Nagyvisnyó és Felsőtárkány között. A Bükköt észak-dél irányban átszelő 20 kilométer hosszú természetvédelmi tanulmányút egyben a harmadik Erőss Zsolt-emléktúra is lesz, melynek során Horkai Zoltánnal, a filmiparban "farkasemberként" tisztelt szakemberrel is találkozhatnak a résztvevők.

 

A BNPI közlése szerint a Nagyvisnyóról induló egész napos, erdész, zoológus, geográfus, geológus szakemberek irányította túra során csak vezetővel látogatható, fokozottan védett területeket is útba ejtenek a résztvevők. Az útvonal a Nagy-völgy és a Leány-völgy érintésével kapaszkodik fel a Bükk-fennsíkra. A túrázóknak itt tart farkasaival bemutatót a BNPI idei védnöke, az állatkoordinációs központjában nevelt állataival nemzetközi hírnevet szerzett Horkai Zoltán. A filmiparban "farkasemberként" tisztelt szakember medvéi, farkasai, vaddisznói már számos hollywoodi filmben szerepeltek.

A Bükk-fennsíkról a Fekete-sár-rét érintésével az ország legmagasabban elhelyezkedő rombarlangjához, a 932 méter magasan fekvő, fokozottan védett Kőrös-barlanghoz vezet az út. A túra következő állomása a Sima-kő lesz, majd a Toldi-kapun át, a Vörös-kő-völgyön keresztül a Stimeczház-hoz érkezik a csoport, ahonnan az utolsó kilométereket kisvasúton teszik meg Felsőtárkányig.

A túra résztvevői este hat órára érnek a BNPI Nyugati Kapu Látogatóközpontjába, ahol a Himalájában, a Kacsendzönga megmászása közben társával, Kiss Péterrel együtt 2013-ban életét vesztő hegymászó, Erőss Zsolt tiszteletére állított kopjafánál megemlékezést tartanak.

A BNPI tájékoztatása szerint a Transzbükki átkelés egyre népszerűbb, a tanulmányútra egy nap alatt elfogytak a helyek: idén már 80 érdeklődő vesz részt a túrán.

 

2016. január 28.

Forrás: MTI

 

Elérhetőségek

Cím: H-3300, Eger, Kossuth L. u. 9.

Telefon: + 36 36 521 310

Email: kabinet@hevesmegye.hu

Fax: + 36 36 411 106

Europe Direct: +36 36 521 480

GPS: 47.900766 / 20.378265

 

A Heves Megyei Önkormányzat hivatalos
honlapjával kapcsolatos általános
adatvédelmi tájékoztatót innen töltheti le.

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

FacebookYoutube

Településeink

Településeink

Eseménynaptár

Hírlevél feliratkozás

Név:*
E-mail cím:*