2024 June 16, Sunday
Főoldal  //  Programok  //  Téli kalandozások nemzeti parkjainkban
PDF
Print
E-mail

Transzbükki átkeléssel, madárgyűrűzéssel a Jági-tónál, erdei sétával a Vendvidéken, hortobágyi saslessel, vagy éppen téli dzsungeltúrával várják a természetkedvelőket január 21-én a „Téli túrák nemzeti parkjainkban” program keretében a Magyar Nemzeti Parkok.

A téli időszakban nemzeti parkjaink egészen más arcukat mutatják felénk. Akik a friss időben is csatlakoznak az erdei túrákhoz, megismerhetik a természet igazi csendjét, a téli erdők és rétek varázsát. Ilyenkor, mikor a túrázók száma kevesebb, az erdők, mezők és a vízpartok lakói is bátrabban előjönnek rejtekhelyükről. A nemzeti parkok természetvédelmi szakemberei ezeken a napokon olyan fokozottan védett területekre is elkalauzolnak minket, ahova más időszakban – az élővilág nyugalmának megőrzése érdekében – nem juthatnánk el.
A Magyar Nemzeti Parkok színes programajánlataikkal mind az állatvilág, mind a földtani értékek és magyar tájak szerelmeseinek a kedvében járnak.

A madárvilág kedvelőinek különös figyelmébe ajánljuk a „Madárgyűrűzés a Jági-tónál” rendezvényt, ahol a kihelyezett madáretetőknél hatalmas a sürgés-forgás, vagy a „Vadludak útján a Fertő-tájon” programot, hiszen a Fertő és Fertőzug szikes tavai fontos gyülekező- és telelőhelyei több ezer, a költőterületükről télen délre húzódó vadlúd és réce fajnak. Az „Északi madárvendégeink” túra a Biharugrai-halastavak mentén is izgalmas pillanatokat ígér.

A földtani értékek iránt érdeklődők biztosan maradandó élményeket szerezhetnek „Téli túra Jósvafőn” programon, ahol a Vass Imre-barlang egy szakasza is megtekinthető lesz. E barlangunk kiemelkedő értékét mutatja, hogy már 1958-ban védelem alá került, 1982 óta pedig fokozottan védett természeti érték, amit a képződmények gazdagsága, különleges tektonikai és hidrológiai viszonyai indokolnak. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park egy vidám időutazásra is buzdít az Eperjes-hegyi tanösvényen, ami 2015-ben az Év Földtani Értéke címet nyerhette el.

A táji értékek szerelmeseinek jó szívvel ajánljuk a minden évben sikeres „Transzbükki Átkelés” programot, ahol a Nagy-völgyet és az Ablakos-kő völgyet végigjárva résztvevőink feljutnak a Bükk-fennsíkra. A Fekete-sár-rét érintésével a túrázók felkeresik az ország legmagasabban elhelyezkedő rombarlangját, a fokozottan védett Kőrös-barlangot, majd gyönyörködhetnek a Vörös-kő bércről eléjük táruló lélegzetelállító látványban.

Az érdeklődők a „Téli túrák nemzeti parkjainkban” programsorozat részleteit megtalálhatják a magyarnemzetiparkok.hu/ teliturak weboldalon.


2017. január 19.

Forrás: FM Sajtóiroda


 

Elérhetőségek

Cím: H-3300, Eger, Kossuth L. u. 9.

Telefon: + 36 36 521 310

Email: kabinet@hevesmegye.hu

Fax: + 36 36 411 106

Europe Direct: +36 36 521 480

GPS: 47.900766 / 20.378265

 

A Heves Megyei Önkormányzat hivatalos
honlapjával kapcsolatos általános
adatvédelmi tájékoztatót innen töltheti le.

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

FacebookYoutube

Településeink

Településeink

Eseménynaptár

Hírlevél feliratkozás

Név:*
E-mail cím:*