10
Apr 2015
PDF
Print
E-mail

Tavaszi szél 2015. címmel háromnapos tudományos konferencia kezdődött pénteken Egerben, az Eszterházy Károly Főiskolán (EKF). A Doktoranduszok Országos Szövetsége (DOSZ) által szervezett tanácskozás fiatal magyar kutatók világtalálkozója is.

 

A Tavaszi szél minden évben a fiatal magyar kutatók és doktoranduszok világtalálkozója is - emelte ki Liptai Kálmán, az egri Eszterházy Károly Főiskola (EKF) rektora pénteken a konferencia megnyitásához kapcsolódó sajtótájékoztatón. Hozzátette: a legkülönbözőbb tudományágakból érkező doktoranduszok és a legkiemelkedőbb mesterszakos hallgatók húsz szekcióban, magyarul és angolul mutathatják be kutatási eredményeiket. Régi vágyuk, hogy a főiskola egyetemmé váljon, de nem táblát szeretnének cserélni, hanem egyetemet akarnak építeni és tehetségeket nevelni - fogalmazott a rektor.

Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára elmondta: a Tavaszi szél konferencia a tudományos utánpótlás, a doktoranduszképzés legfontosabb rendezvénye. "Szükség van tudományos utánpótlásra, olyan fiatalokra, akikből egyetemi tanárok, akadémikusok lesznek" - fogalmazott. Kitért arra is, hogy a DOSZ-nak az elmúlt két és fél, három évben - miután az új felsőoktatási törvény hatályba lépésével köztestületi státust kapott - kibővültek a lehetőségei.

A helyettes államtitkár az MTI kérdésére elmondta: 25 ezer külföldi állampolgár tanul a magyar felsőoktatásban - ez a hallgatói létszám nyolc százaléka -, a külföldön tanuló magyar egyetemisták-főiskolások száma pedig 8-9 ezer. A nemzetközi mobilitás örvendetes dolog, léteznek viszont olyan programok - például a Magyar Tudományos Akadémia Lendület programja - amelyekkel a külföldön tapasztalatot szerző fiatalokat szeretnék itthon tartani - tette hozzá.

Maruzsa Zoltán arról is beszámolt, hogy szükségesnek tartja a doktoranduszok ösztöndíjának emelését, viszont nem egységes, hanem differenciált módon.
Keresztes Gábor, a DOSZ elnöke kiemelte: a több mint nyolcezer doktoranduszt képviselő szövetség célja a doktorképzés minőségének emelése. Ez a képzés nem csupán az egyetemeknek jelent oktatói utánpótlást, hanem lehetőség a hazai kutatási, fejlesztési, innovációs ágazatoknak is, sőt tudománydiplomáciai szempontból is kiemelkedő szerepük lehet a fiatal kutatóknak - tette hozzá. A Tavaszi szél konferenciának idén csaknem négyszáz előadója van.

Gál Máté, az EKF diákönkormányzatának elnöke elmondta: a konferencia egyik fontos célja, hogy a hazai és külföldi doktoranduszok tapasztalatot cseréljenek. Az áthallgatás fontos tényező az idei Tavaszi szél konferencián - fogalmazott.

 

2015. április 10.

Forrás: MTI

 

Elérhetőségek

Cím: H-3300, Eger, Kossuth L. u. 9.

Telefon: + 36 36 521 310

Email: kabinet@hevesmegye.hu

Fax: + 36 36 411 106

Europe Direct: +36 36 521 480

GPS: 47.900766 / 20.378265

 

A Heves Megyei Önkormányzat hivatalos
honlapjával kapcsolatos általános
adatvédelmi tájékoztatót innen töltheti le.

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

FacebookYoutube

Településeink

Településeink

Eseménynaptár

Hírlevél feliratkozás

Név:*
E-mail cím:*