30
Jul 2012
PDF
Print
E-mail

Emberi Eroforrasok MiniszteriumaHeves megye sportszervezeteit több mint 710 millió forint közvetett állami támogatás is segíti az Orbán-kormány által bevezetett, látvány-csapatsportágakat támogató társasági adókedvezményeknek köszönhetően.

A sport támogatása kiemelt társadalmi célok megvalósulásához járul hozzá. A sport magatartásmintát nyújt a fiatal nemzedékeknek, segíti a gyermekek és fiatalok személyiségfejlődését; az egészségmegőrzés pillére.

Európai viszonylatban ugyanakkor alacsony a magyar lakosság részvétele a sporttal kapcsolatos tevékenységekben. A részvétel növeléséhez mindenekelőtt jól felszerelt, fenntartható működtetésű sportinfrastruktúra és a sportszervezetek stabil működése szükséges. Ezért a kormány 2011-től adókedvezménnyel ösztönzi a sport területén a fejlesztéseket, elősegítve a gazdasági szereplők és a sportszervezetek közötti együttműködést.

A látvány-csapatsportágak (jégkorong, kézilabda, kosárlabda, labdarúgás, vízilabda) támogatásával kapcsolatos társasági adókedvezmény (TAO) rendszerének bevezetésével a kormány a magyar sport finanszírozási rendszerében új forrást nyitott. Az ebből a forrásból származó támogatásokat a szervezetek utánpótlás-neveléssel, képzéssel, versenyeztetéssel összefüggő feladatok ellátásához, biztonsági követelmények teljesülését szolgáló infrastruktúra-fejlesztésekhez, tárgyi eszköz beruházásokhoz, felújításokhoz, valamint meghatározott feltételekkel személyi jellegű ráfordításokra használhatják fel.

Az új támogatási konstrukció szabályozásáról a szakmai egyeztetéseket követően az Európai Bizottság pozitívan nyilatkozott, azt az unió számára teljes mértékben elfogadhatónak, közérdekű célokat szolgálónak minősítette.

Az új támogatási konstrukció kiemelt célja, hogy bővítse a rendszeres sporttevékenységben résztvevők létszámát, elsősorban a gyermek korcsoportokban. „Az új sporttámogatási mechanizmus már az első évében komoly eredményeket mutat. A hazánkban 2011 januárjában regisztrált 240 ezer fő versenyengedélyes sportolói létszám 2012 júniusára 300 ezer fölé emelkedett, és a bővülést túlnyomó részben a gyermek és utánpótlás korcsoportok új versenyengedélyesei eredményezték.” – mondta el tájékoztatásul Czene Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportpolitikáért felelős államtitkára.

Az új konstrukció által támogatott sportlétesítmény-fejlesztések közvetlen kedvezményezettjei az önkormányzatok, hiszen az érintett sportágak tevékenységének helyet adó létesítmények mintegy 75 százaléka önkormányzati tulajdonban van. (A hivatásos sportszervezetek jellemzően bérleti szerződéssel használják ezeket a sportlétesítményeket.)

A Heves megyei egyesületekhez a 2011/2012-es támogatási időszakban a sikeres pályázatok révén – személyi jellegű ráfordítások, tárgyi eszköz beruházás, utánpótlás-nevelési feladatok ellátása, képzések és közreműködői költségek jogcímen - összességében több mint 710 millió forint közvetett állami támogatás került a TAO kedvezményből, ezen belül a jégkorong közel 5 millió forint, a kézilabda több mint 240 millió forint, a kosárlabda csaknem 30 millió forint, a labdarúgás több mint 245 millió forint, valamint a vízilabda majdnem 190 millió forint közvetett állami támogatásban részesült.

A TAO támogatási rendszer a sportági szakszövetségeken keresztül mindemellett a versenyeztetési költségek jelentős mértékű csökkentéséhez is hozzájárul, amely további segítséget ad elsősorban a kisegyesületeknek. Versenyeztetés jogcímen több mint 1500 egyesület, mintegy 2,7 milliárd forintot használhatott fel az első támogatási időszakban.

Forrás: Emberi Erőforrások Minisztériuma, Sportért Felelős Államtitkárság

 

Elérhetőségek

Cím: H-3300, Eger, Kossuth L. u. 9.

Telefon: + 36 36 521 310

Email: kabinet@hevesmegye.hu

Fax: + 36 36 411 106

Europe Direct: +36 36 521 480

GPS: 47.900766 / 20.378265

 

A Heves Megyei Önkormányzat hivatalos
honlapjával kapcsolatos általános
adatvédelmi tájékoztatót innen töltheti le.

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

FacebookYoutube

Településeink

Településeink

Eseménynaptár

Hírlevél feliratkozás

Név:*
E-mail cím:*