28
Nov 2012
PDF
Print
E-mail

Kapcsolj zoldreAz energiával való takarékosságnak nincs alternatívája – hangzott el a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara által szervezett „Családok és cégek a zöld jövőért” című rendezvényén.

File Sándor, a Kamara gazdaságfejlesztési igazgatója elmondta, a KEOP pályázat keretében januártól futó program segítségével konzorciális együttműködés valósult meg, mely elengedhetetlen a tudatos szemléletváltás elősegítéséhez. Heves megyében olyan vállalatok álltak a kezdeményezés mellé, mint  a ZF Lenksystem Hungária Kft., a füzesabonyi Pikopack Zrt., Bosch Eger, Bosch Hatvan, Vamav Kft., Mátrai Erőmű Zrt.,Mátrametál Kft., Tometh, Szikra vagy a Mátrai Erőmű Zrt., akik lehetőséget biztosítottak a program minél szélesebb körben való bemutatására. Mindezek keretében tájékoztatás nyújtottak többek között a szelektív hulladékgyűjtésről valamint annak fontosságáról, lehetőségeiről a zöld munkahelyteremtésről (A Greenpeace jelentése szerint 8 millió új munkahely létrehozása várható világszerte) vagy a fenntartható közlekedésről. Az igazgató kiemelte, a tanácsadások hatására több mint 400 háztartásban indult el valamilyen energiatakarékossági folyamat, mely sikernek tudható be.

 

A rendezvényen dr. Gyulai Iván, az Ökológiai Intézet a Fenntartható Fejlődésért Alapítvány igazgatója előadásában elmondta, A fenntartható fejlődés elmélet az emberiség (tovább)létezésével kapcsolatos alapvető fontosságú, aggasztó állításokat fogalmaz meg:

  1. nem vesz tudomást róla
  2. szkeptikus, akik azt mondják: pl. a környezet állapota nem romlik, hanem javul, technológiai eszközökkel orvosolni lehet a felmerülő problémákat
  3. elhiszi, de pesszimista

A fenntartható fejlődés többek között azt jelenti: úgy kielégíteni az emberiség mai igényeit, hogy az utánunk következő generációk is élvezhessenek hasonló lehetőségeket.

A Föld véges rendszer, véges mennyiségben tud erőforrásokat biztosítani és hulladékokat elnyelni.  Az ember által generált exponenciális folyamatok ún. túllövéshez vezetnek, mely következménye  az összeomlás. Ezért rendkívül fontos a  helyes szemléletmód minél hamarabbi kialakítása, hiszen a klímaváltozásért valamint annak egyre gyorsabb üteméért 90%-ban az ember felelős.

Fenntartható fejlődés és energia

A világ egymással összefüggő rendszerekből áll.

Az energia lesz az, ami az ember mostani fejlődését megváltoztatja:

– forrás oldalon az olaj kimerülése,

– kibocsátás oldalon a klímaváltozás.

 

Mint hangsúlyozta, hihetetlen mértékben nő az emberiség energiafelhasználása. Míg 1973-ban 6111 millió tonna volt, addig 2009-re ez az arány megkétszereződött, 12.150 millió tonnára gyarapodott. Ennek azonban megvannak a veszélye,i hiszen a Föld készletei végesek. Problémát okoz az is, hogy a gazdasági válság elfedte az energiaválság tényét, új helyzetet teremtett Fukusima, rekord méreteket ér el a szén-dioxid kibocsátás, az olajimporttól való függés, valamint kérdésesek az energiaszektor befektetései.

Energetikai kép:

• az olaj közgazdasági értelemben vett kimerülése itt van,

• a gázkészletek is végesek,

• szénből sok van, de a szén környezetszennyező és csak drágán alakítható benzinné,

• a ma ismert atomos technológiák kockázatosak, és fogytán az urán is,

• a megújulók drágák és használatuk korlátokba ütközik,

• a problémák megkérdőjelezése azoknak használ, akik ma üzletet csinálnak az energiából.

Problémaenyhítés:

- alternatív energia stratégiák alkalmazása, elterjesztése

Mind forrás, mind kibocsátás oldalon kevésbé terhelik a környezetet, mint a hagyományosak.

Elemek:

– az energiaigények mérséklése,

– az energia hatékonyabb felhasználása,

– a hagyományos energiák kiváltása megújuló energiákkal.

Európa energiahelyzete

• Növekvő energiaigény

• Növekvő importfüggőség

• Nagy és növekvő olajszükséglet

• Korlátozott lehetőség az energia világpiac befolyásolására

Európa az energia oldaláról erősen sebezhető

 

Az EU energiapolitika néhány jellegzetessége

• Rövid/közép távon bízik a fosszilisokban.

• Igyekszik megállapodni Oroszországgal

•szorgalmazza a megújuló energiaforrásokat és a takarékosságot.

• Élére áll a klíma folyamatnak, mert egy alacsony karbonkibocsátású világgazdaságban Európa versenyképesebb lehet.

dr. Mika János éghajlatkutató, az Eszterházy Károly Főiskola tanára kiemelte, a Földtörténetben eddig is jelen volt az éghajlatváltozás, de napjainkban 10-sze, 100-szor gyorsabb ütemben megy végbe, mint eddig. Mindezek következtében egyre csökken a felhőzet, mely eredményeként nő a napenergia kihasználásának lehetősége a jövőben.

Rekordszintű volt a klímaváltozásért felelős üvegházhatású gázok légköri koncentrációjának mértéke tavaly - derült ki a Meteorológiai Világszervezet éves jelentéséből.

Az ENSZ által közzétett aktuális adatok szerint a növekvő károsanyag-kibocsátás újabb történelmi csúcsra szökött 2011-ben, és emiatt a világ átlaghőmérséklete 3-5 Celsius fokkal nőhet, ami áradásokhoz, szárazsághoz, hőséghez és a tengerszint emelkedéséhez vezethet. Két évvel ezelőtt, a cancúni klímacsúcson még abban állapodtak meg a küldöttek, hogy az iparosodás előtti szintekhez képest 2 Celsius fokban igyekeznek korlátozni a globális felmelegedés mértékét.

A szén-dioxid az emberi tevékenység során felszabaduló elsődleges üvegházhatású gáz. Légköri koncentrációja az előző évtizedben tapasztalt ütemben nőtt 2011-ben is, elérve a 390,9 ppm (milliomod térfogatrész) szintet, amely 40 százalékkal magasabb az iparosodás előtti állapotnál. A légköri szén-dioxid-koncentráció értéke átlagosan 2 ppm-mel növekedett az utóbbi tíz évben.

A fosszilis alapú tüzelőanyagok az elsődleges forrásai annak a hozzávetőlegesen 375 milliárd tonna szénnek, amely az 1750-ben kezdődött iparosodás óta a légkörbe került. A szén-dioxid légkörben való jelenléte a bolygó folyamatos felmelegedéséhez vezet.

Már láthatjuk azt is, ahogy a légkörben lévő szén-dioxid feloldása révén az óceánok egyre savasabbá válnak, komoly fenyegetést jelentve ezzel a víz alatti táplálékláncra és a korallzátonyokra nézve. Igaz, még 8,2 tized az értékük, vagyis még lúgosak, de 7,9 tizednél már savasnak mondhatóak.

A második legfontosabb, hosszan ható káros gáznak számító metán légköri koncentrációja folyamatosan emelkedett az elmúlt három évben, elérve a rekordot jelentő, nagyjából 1813 ppb (milliárdod térfogatrész) értéket, vagyis az iparosodás előtti szint 259 százalékát.

A problémák megoldásának sürgősségét bizonyítja az is, miszerint Dohában november 26-án vette kezdetét a 18. ENSZ Klíma Konferencia, ahol mintegy 200 állam képviselői tanácskoznak két héten keresztül a Kiotói Jegyzőkönyv folytatásáról.

A Városháza Dísztermében tartott rendezvényen a Heves Megyei Mérnök Kamara elnöke, Rittenbacher Ödön a 2012.évi Diplomadolgozat pályázatának eredményeit is kihirdette. A felhívásra 9 pályamunka érkezett, több heves megyét érintő terveket tartalmazott. A megmérettetés során két első helyezés született. A bírálók döntése alapján a dobogó legfelső fokára Toronyai Áron erdőmérnök illetve Vincze Ádám építőmérnök állhatott fel.

A programmal kapcsolatos bővebb információ kérhető:

Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

(3300 Eger, Faiskola út 15. Tel: 36/429-612)

vagy a  www.zöldebb.hu weboldalon, ahol az Ökológiai Lábnyomtesztet is megtalálja. Töltse ki Ön is!

 

Eger, 2012. november 28., Forrás: Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

 

Elérhetőségek

Cím: H-3300, Eger, Kossuth L. u. 9.

Telefon: + 36 36 521 310

Email: kabinet@hevesmegye.hu

Fax: + 36 36 411 106

Europe Direct: +36 36 521 480

GPS: 47.900766 / 20.378265

 

A Heves Megyei Önkormányzat hivatalos
honlapjával kapcsolatos általános
adatvédelmi tájékoztatót innen töltheti le.

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

FacebookYoutube

Településeink

Településeink

Eseménynaptár

Hírlevél feliratkozás

Név:*
E-mail cím:*